Culinair ‘Een interessant alternatief voor een glas champagne’: onze wijnkenner vergelijkt sparkling sakes
Culinair Culinair De drank van het diepe zuiden: onze favoriete bourbons Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankenexpert proeft van de nieuwste trends. Deze week: bourbon, de whisky van Uncle Sam.
Culinair Culinair Bier zonder buikpijn: glutenvrije bieren geproefd en gekeurd Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de laatste trends. Deze week: glutenvrij bier, een uitdaging waarin de ene brouwerij al beter slaagt dan de andere.
Culinair Culinair Op eiken houtje: onze expert proeft en vergelijkt cognac Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: cognac.
Culinair Culinair Waar dineert de driesterrenchef? De favoriete adressen van Viki Geunes in Antwerpen en Knokke-Heist Viki Geunes is een van de drie driesterrenchefs die België rijk is. Op de bovenste verdieping van het MAS in Antwerpen serveert hij een verfijnde en luxueuze keuken in zijn restaurant Zilte. Op zijn vrije dagen trekt hij naar de kust om te genieten van vertrouwde Belgische klassiekers.
Culinair Culinair Van Mexicaanse invloeden tot Oostendse grandeur: de West-Vlaamse eetadressen van chef Stijn Deschacht Oostendenaar Stijn Deschacht is chef bij Bar Bulot in Brugge. Al is hij vooral bekend als gastheer van de populaire podcast Over Eten, waarin hij chefs, food artisans en andere foodies interviewt over hun culinaire avonturen.
Culinair Culinair 'De beste frituur van België' of liever een Michelinzaak? Topadressen van tweesterrenchef Filip Claeys Filip Claeys is de chef van tweesterrenzaak De Jonkman in Brugge. Als oprichter van de North Sea Chefs zet hij onbekende noordzeevis op de kaart. In de signatuurgerechten van De Jonkman ontdek je hoe elegant er gekookt kan worden met bijvangst.
Culinair Culinair Pure producten en een nonchalante sfeer: in deze zaken tafelt slager Hendrik Dierendonck het liefst Hendrik Dierendonck kreeg de passie voor het slagersvak mee in het slagersatelier van zijn vader. Naast zijn slagerijen stampte hij ook zijn eigen restaurant uit de grond. In Carcasse, bekroond met een Michelinster, brengt chef Timon Michiels het beste uit de slagerij op het bord.
Culinair Culinair Restauranttips van bekroonde gastvrouw Joke Michiel: 'Een goed uitgevoerde klassieke keuken, daarvoor ga ik overstag' Joke Michiel is manager van het sterrenrestaurant Souvenir in Gent. In de keuken kookt haar man Vilhjalmur Sigurdarson. Vorig jaar won ze de Parabere Care Award. Deze internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die grote inspanningen levert om de work-lifebalance in de horeca te verbeteren.
Culinair Culinair 'Niets doet vermoeden dat je hier fantastische pasta kan eten': de verscholen eetadressen van foodie Julie D'heygere Julie D’heygere is de bezielster van Think Tomato, het merk van ambachtelijke tomatensaus gemaakt van Belgische kerstomaten. In het dagelijkse leven kookt ze graag gezond, maar als ze buitenshuis eet, geniet ze van Belgische bistroklassiekers zonder kapsones.
Culinair Culinair De neus van sommelier Diederik Herbots achterna: restauranttips voor wijnliefhebbers Diederik Herbots is mede-eigenaar en sommelier van sterrenrestaurant Ogst in Hasselt. Voor elk gerecht uit de keuken van chef Sébastien Wygaerts zoekt hij een expressieve wijn. In Ogst Deli, hun recent geopende traiteurzaak naast het restaurant, kun je de selectie wijnen mee naar huis nemen.
Culinair Culinair Dineren in stijl: de favoriete restaurants van actrice en foodie Bab Buelens Bab Buelens is actrice en digital creative. Ze verdeelt haar tijd tussen Antwerpen en Split, de thuisstad van haar echtgenoot en chef-kok Vincent Banić. Bab houdt al haar hele leven hartstochtelijk van eten.
Culinair Culinair Perfect plantaardig: chef I-wen Liu deelt haar favoriete vegan eetadressen I-wen Liu staat samen met haar zus Hsuan Lin achter het fornuis van hun vegan restaurant Liu Lin in de Brusselse Marollen. Hun Taiwanese roots inspireren de kaart. Vorig jaar opende I-wen een nieuwe plantaardige zaak in Leuven: in Bodhi eet je gezonde Aziatische bordjes.
Culinair Culinair De beste Brusselse eetadressen volgens topchef Christophe Hardiquest Christophe Hardiquest was jarenlang bekend als de chef van sterrenzaak Bon Bon. Dit jaar ging hij de uitdaging aan om zichzelf heruit te vinden met Menssa, een gastrobar op dezelfde locatie waar hij onbeminde ingrediënten wil laten schitteren op het bord.
Culinair Culinair Sommelier Caroline Baerten tipt: in deze Brusselse zaken worden vegetariërs niet vergeten Caroline Baerten is sommelier en mixoloog bij Humus x Hortense, het plantaardige restaurant dat ze samen met chef Nicolas De Cloedt runt. Voor haar drankjes volgt ze het ritme van het veld van hun groenteboer: ze fermenteert, pekelt en verwerkt overschotten tot interessante cocktails met spannende smaken.
Culinair Culinair Proeven van de Brusselse gastronomie: de hotspots van topchocolatier Pierre Marcolini Pierre Marcolini is zonder twijfel een van onze topchocolatiers. In zijn atelier in Brussel maakt hij delicate creaties, waarvoor hij samenwerkt met boeren van Madagascar over Venezuela tot India. Zijn pralines verhullen nooit de pure smaak van de topchocolade, maar zetten die net extra in de verf.
Culinair Culinair Onvergetelijke carbonara of de beste frietjes van Brussel: de onmisbare eetadressen van chef Anh-tu Pham Anh-tu Pham is de chef-kok van Nénu, een energieke kantine waar gerechten worden geserveerd geïnspireerd door zijn Vietnamese roots. Samen met collega Vladimir Litvine, chef van Le Variétés, opende hij dit jaar de Aziatische traiteur Anam, waar je niet alleen gerechten kunt meenemen, maar ook ter plaatse kunt proeven.
Culinair Culinair Uit eten met chef Aurelie Kluyskens: 4 uitzonderlijke foodconcepten in Brussel Aurelie Kluyskens is de chef van restaurant Uma in Brussel. Ze deed ervaring op bij een aantal indrukwekkende restaurants in binnen- en buitenland, zoals Zilte, Le Chalet de la Forêt en Alain Ducasse. Haar gerechten zijn geïnspireerd op de smaken van nikkei, een populaire fusion tussen de Peruaanse en Japanse keuken.
Culinair Culinair Van Amerikaanse sandwichbar tot Chinees familierestaurant: authentieke foodtips van sommelier Jocasta Allwood Jocasta Allwood is de bezielster van Nightshop, een ongedwongen eet- en drinkplek in Brussel waar een simpele keuken, lekkere wijnen en een duurzaam werkritme centraal staan. Achter in de industriële ruimte vind je de koffiebranderij van haar partner Jens Crabbé, die er de koffie brandt voor zijn bar MOK.
Culinair Culinair Tafelen als slager Bjorn Boonen: deze restaurants zijn spek naar zijn bek Bjorn Boonen is intussen een referentie op het vlak van duurzaam gekweekt vlees. In zijn slagerij Spek & Boonen vind je vlees van lokale boeren, van traag groeiende buitenkippen tot grasgevoederde Black Angus-runderen. Ook zijn huisgemaakte charcuterie en biologisch lamsvlees zijn befaamd.
Culinair Culinair Gastronomie in de Belgische Ardennen: de favoriete restaurants van tweesterrenchef Maxime Collard Maxime Collard trekt van heinde en verre enthousiaste eters naar het kleine Ardeense dorpje Our. Zijn gastronomisch restaurant, La Table de Maxime, scoorde twee sterren door de perfecte uitvoering van de Franse keuken. Maxime deed jarenlang ervaring op als souschef van Geert Van Hecke (De Karmeliet).
Culinair Culinair Aan tafel in de Ardennen: niet te missen adressen volgens sterrenchef Manon Schenk Manon Schenck, een jonge dertiger uit de Elzas, verhuisde acht jaar geleden naar Durbuy. Haar restaurant La Table de Manon kreeg een eerste ster in 2023. Ze heeft dankzij haar tijd in de restaurantkeukens van Bretagne een voorliefde voor Bretoense kreeft. In haar restaurant kun je die dan ook kraakvers krijgen.
Culinair Culinair De culinaire hoogtepunten van Sang Hoon Degeimbre: deze restaurants bezoekt de topchef Sang Hoon Degeimbre is de onstuitbare ster van de Waalse gastronomie. Hij is bekend dankzij zijn gastronomisch restaurant L’air du temps, maar maakt nu ook naam in Brussel. Hij opende er dit jaar Anju, een Koreaans eethuis waar traditie centraal staat: je proeft er Koreaanse klassiekers als bibimbap.
Culinair Culinair Fris of wrang? Onze expert keurt drankjes op basis van hibiscus Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de laatste trends. Deze week: hibiscus als smaakmaker.
Culinair Culinair Hoe fris is commerciële ijsthee? Onze expert vergelijkt verschillende merken Onze drank-expert schenkt klare wijn en proeft van de nieuwe trends. Deze week: ijsthee.
Culinair Culinair Oppepper of afknapper? Onze expert keurt alternatieve energiedranken Onze drankexpert schenkt klare wijn en nipt van de nieuwe trends. Deze week: energiedrankjes.
Culinair Culinair De Provence in een glas: verschillende soorten pastis geproefd en gekeurd Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: pastis, de aperitiefdrank die doet wegdromen naar zomerse Provençaalse terrassen.
Culinair Culinair Keizer van de citrusvruchten: wat is yuzu en hoe gebruik je het thuis? Onze drankenexpert proeft van de nieuwste trends. Deze week: yuzu, een friszuur accent in je drankje.
Culinair Culinair De smaakbom van de cocktailwereld: wat zijn bitters en welke horen thuis in je drankenkast? Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: bitters, de explosieve smaakmakers voor cocktails.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Eten in de brouwerij: bij deze 6 adressen krijg je een lekkere hap naast de tap Geïnspireerd door wat er in de Verenigde Staten, Italië of Scandinavië gebeurt, bieden steeds meer Belgische microbrouwerijen ook iets te eten aan. Onze selectie.
Culinair Culinair De comeback van rum: 4 flessen van de sterkedrank geproefd en gekeurd Onze expert in all things spirited nipt van de nieuwste trends, wars van vooringenomen ideeën. Deze week proeft hij rum, een eeuwenoude sterkedrank die vandaag een nieuw, hip publiek aanspreekt.
Culinair Culinair Huiswijn zonder hoofdpijn: 9 restaurants waar je zorgeloos vin du patron bestelt In deze restaurants en cafés kun je rustig huiswijn bestellen zonder je achteraf te verslikken.
Culinair Culinair Huiswijn, brolwijn? Deze restauranthouders herstellen het vertrouwen in vin du patron Ondanks zijn bewogen geschiedenis houdt de huiswijn koppig stand. In financieel moeilijke tijden heeft een goede vin du patron dan ook alleen maar voordelen. Voor de klant omdat hij niet te diep in de beugel moet tasten, voor de restaurateur omdat hij zijn betrouwbaarheid ermee kan bewijzen. Tijd om deze drank van zijn negatieve imago te bevrijden.
Culinair Culinair Zoet genoeg en even lekker? 4 alternatieve cola's onder de loep Onze drankexpert in all things liquid nipt van de nieuwste trends, wars van vooringenomen ideeën. Deze week nemen we alternatieve cola’s onder de loep, die een alternatief willen bieden voor de beroemde Amerikaanse frisdrank.
Culinair Culinair Weinig alcohol, veel smaak: saisonbieren voorgeproefd Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends en schenkt klare wijn. Deze week waagt hij zich aan saisonbieren, die ’s winters gebrouwen worden en een wereld aan intrigerende smaken openen.
Culinair Culinair Topsommeliers over de opkomst van soft pairings: 'Het alcoholvrije aanbod is in de meeste gevallen armzalig' Dry January en Tournée Minérale liggen intussen achter ons, maar soft pairing blijft een vaste waarde. Deze kunst van het alcoholvrij mixen trekt een duidelijke lijn tussen heden en verleden.
Culinair Culinair Gastronomie zonder kater: 16 restaurants met de beste alcoholvrije pairings Of je nu bob wil blijven, een alcoholvrije maand inlast of uit gezondheidsoverwegingen aan onthouding doet, er zijn redenen zat om op restaurant voor een soft pairing te kiezen. Gelukkig hoeft die tegenwoordig niet enkel uit limonades en vruchtensappen te bestaan. In deze zestien restaurants hebben ze alcoholvrije pairings tot een kunst verheven.
Culinair Culinair Pittig met prik: dit gingerbeer wil je in huis halen Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends en schenkt klare wijn. Deze week: gingerbeer, dat onlangs in het vizier kwam bij de cocktailkenner.
Culinair Culinair Mexicaanse magie in een glas: onze kenner kiest de beste mescal Onze expert in all things spirited nipt van de nieuwste trends, wars van vooringenomen ideeën. Deze week nemen we mescal onder de loep, een verbazingwekkend distillaat van de agaveplant.
Culinair Culinair Appeltje voor de dorst: de beste appelsappen van Belgische bodem Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends en schenkt klare wijn. Deze week: geen alcohol maar appelsap, een onderschat streekproduct.
Culinair Culinair Van Grevelingen Creuse tot Zeeuwse platte: een kleine selectie oesters op de proefbank Alle oesters zijn gelijk? Niets is minder waar. Het tweekleppige weekdier is onontkoombaar tijdens de eindejaarsfeesten en verdient dan ook onze bijzondere aandacht. Een kleine selectie ligt op onze proefbank, zonder peper of citroen.
Culinair Culinair Domaine du Chant d'Eole produceert mousserende wijn: 'Wij willen de grootste wijngaard van België worden' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.Wie: Domaine du Chant d’EoleSpecialiteit: mousserende wijn volgens de traditionele methodeWaar: Quévy, sinds 2015
Culinair Culinair Bottarga als smaakmaker: enkele tips voor optimaal gebruik van deze oranje kaviaar Bottarga of poutargue is een specialiteit van het Middellandse Zeegebied en verrijkt de keuken met subtiele jodium- toetsen. Enkele tips voor een optimaal gebruik van deze oranje kaviaar.
culinair culinair De smaak van het Midden-Oosten: wat kan je allemaal doen met het kruid sumak? Sinds de Midden-Oosterse keuken en zijn boegbeeld Ottolenghi onze keukens veroverden is het sumak hier en sumak daar. Maar wat is dit kruid?
culinair culinair Urban Fish Farm & Market keek de kunst af in Japan: 'Vis wordt beter als hij gerijpt is' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
culinair culinair Korean craze: wat maakt K-food zo populair? De Koreaanse keuken – friszuur, behoorlijk pikant en met een obligate jang-toets – is de opkomende Aziatische keuken bij uitstek. Wat maakt K-food zo populair?