Een hart voor Belgische mode? Dan hebben we goed nieuws. Wie online shopt bij deze Belgische webwinkels, krijgt van ons een exclusieve korting van 20 procent aan de virtuele kassa. Nog tot en met 31 mei shop je lokale decoratie, juwelen, mode en beauty aan een zachte prijs.

Ook voor de modesector is de coronacrisis een uitdagende periode. 'We moeten het lineaire productieproces durven loslaten en het circulaire omarmen, schrijft Eline Boon, expert in circulaire economie en klimaat. 'De transitie is mogelijk, maar we moeten niet wachten tot morgen.'

Voor de modesector is 2020 zo goed als verloren: de zomercollecties liggen stof te vergaren in gesloten winkels en voor de wintercollecties is de situatie nog onduidelijk. In september worden, normaal gezien, de collecties voor de zomer van volgend jaar voorgesteld. Of dat lukt, is koffiedik kijken.

De kledingwinkels storten zich dezer dagen op e-commerce en thuislevering, en op sociale media breken ze een lans voor lokaal shoppen. De modesector zet zich schrap. In twee talen. Want eendracht maakt macht.

De Chinese webgigant Alibaba heeft een outlet verkoopplatform voor het luxesegment gelanceerd. Modehuizen kunnen er hun stock verkopen die door de coronacrisis is blijven liggen.

De Amerikaanse keten van luxewarenhuizen wil het grootste deel van haar schuld van vijf miljard kwijtraken. Om te overleven op lange termijn, moet het bedrijf een nieuwe weg inslaan. Dat schrijft modewebsite Business of Fashion.

Het zal een bijzonder eindejaarsdefilé worden voor de studenten die in 2020 hun diploma behalen, maar het zal alvast wel doorgaan. 'De huidige studenten verdienen dezelfde kansen en zichtbaarheid als hun voorgangers, zodat ze hun academiejaar zo positief en memorabel mogelijk kunnen afsluiten', klinkt het.

Heel wat mensen slaan aan het naaien om iedereen van een mondmasker te voorzien. 'Mijn respect voor kledingarbeiders is gegroeid door zelf aan de slag te gaan,' schrijft Anneleen van Kuyck. Wat voor ons een lockdownhobby is, is voor hen immers dagelijkse realiteit. Niet vanuit een gezellige woning, maar vanuit fabrieken in het Zuiden. En dat tegen een schamele betaling.