‘Een interessant alternatief voor een glas champagne’: onze wijnkenner vergelijkt sparkling sakes

© Getty Images/iStockphoto

Waarmee lessen we best de dorst? 
Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. 
Deze week: sparkling sake.

Reikt je kennis over sake niet veel verder dan ‘dat warme drankje dat bij sushi geserveerd wordt’, dan is het tijd om je horizon te verruimen. In grote lijnen bestaat de wereld van de Japanse rijstwijn uit twee categorieën. Futsushu-sake kan vergeleken worden met onze tafelwijn: hij is democratisch geprijsd, drinkt vlot weg en is vaak industrieel geproduceerd. Te mijden dus? Niet noodzakelijk, al vraagt het wat inspanning om het kaf van het koren te scheiden. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de eersteklas, ambachtelijk geproduceerde, vaak excellente sakes.

Zowel in deze tweede als in de eerste categorie duiken steeds vaker bruisende varianten op. Op zich bestaan deze sparkling sakes al langer. Maar sinds natuurlijke wijnen, en meer specifiek pet’nat-wijnen (pétillant naturel of natuurlijk bruisend) ook in het land van de rijzende zon steeds vaker worden gedronken, hebben verschillende brouwerijen hun focus verlegd naar het bereiden van junmai (pure sake, zonder toevoeging van extra alcohol) die ze in de fles laten fermenteren, zoals bij een pet’nat het geval is. De meest verfijnde herken je aan het AWA-keurlabel van de Awa Sake Association.

Sparkling sake wordt gekoeld gedronken en is een fris, interessant alternatief voor een klassiek glas champagne. Op zoek naar een deskundige gids om je bij die ontdekking te begeleiden? In Brussel leidt Vivien Blot van Titulus je graag rond in zijn wijnzaak, waar hij meer dan zeventig referenties heeft liggen. In Vlaanderen kun je niet om Jonas Kellens van het Antwerpse restaurant Dim Dining heen, een van de weinige Europese sommeliers met een WSET Level 3-­diploma in sake.

1. Daigo No Awa, 29 euro (72 cl), ­yoigokochi.eu

Terada Honke is een van de zeldzame brouwerijen die niet met gecultiveerde gisten werkt, maar met de gistculturen die van nature aanwezig zijn in de brouwerij. Het resultaat is bijzonder interessant, met zowel zoete, zure als bittere ­tonen.

2. Shizenmai Sparkling, 26,50 euro (72 cl), yoigokochi.eu

De Kidoizumi Shuzo brouwerij bevindt zich in Chiba, ten zuidoosten van Tokio. De smaak van hun sparkling sake doet denken aan die van chardonnay.

3. Miwatari Junmai Ginjo, 33,20 euro (72 cl), osake.be

Licht sprankelende rijstwijn met noten van perzik en cassis, uit de Nagano-prefectuur, de zogenaamde ­Japanse Alpen.

4. Kuromatsu Senjo, 32 euro (72 cl), titulus.be

Deze sake dankt zijn mineraal karakter aan het bronwater waarmee hij gebrouwen wordt. Goed ‘instapmodel’. Smaakt zoet en fruitig, maar niet té.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content