Sprankelende Belgische fermenten: onze expert proeft en vergelijkt lokale waterkefir

© Getty Images

Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: waterkefir.

Een onderzoek door het Britse reclamebureau Red Brick Road in 2019 toonde aan dat gen Z zich een pak bewuster is van de gevaren van alcoholmisbruik dan voorgaande generaties. Zo verklaarde 49% van de geïnterviewde jongeren dat ze bij het uitgaan non-stop hun online imago in het achterhoofd houden. 41% associeerde alcohol spontaan met de woorden ‘kwetsbaarheid’ en ‘misbruik’.

Geen wonder dat ondernemers begonnen te zoeken naar alternatieven – ook omdat deze leeftijdsgroep meer begaan is met z’n gezondheid en dus minder geïnteresseerd is in klassieke suikerrijke frisdranken als dorstlesser.

De jonge Vlaamse bio-ingenieur Mathilde Riga begon enkele jaren geleden te experimenteren met kefirkorrels. Deze gelatineuze korrels – een symbiose van bacteriën en gisten, rijk aan probiotica, arm aan suikers – worden net zo zorgvuldig doorgegeven onder kefirliefhebbers als gist onder brouwers of desem onder bakkers.

De ontdekkingstocht van Riga resulteerde in Kult: een merk van gezonde, gefermenteerde drankjes op basis van water, kefirkorrels en fruit zoals gember, passievrucht of yuzu. In Brussel brouwen Charles Vander Linden en zijn collega’s Vendredi. Ze voegen kefirkorrels toe aan het sap van lokale, biologische appels en peren. Dit start een fermentatieproces dat de van nature in het sap aanwezige suikers omzet in melkzuur en CO2. Het resultaat is een frisse, licht sprankelende aperitiefdrank. Wat Eau Vertueuse, een jong Waals bedrijf, onderscheidt, is het feit dat ze hun waterkefir laten fermenteren in stenen kruiken. Het paradepaardje van hun assortiment gaven ze de naam PetNat Sans Alcool.

1. Kult, Waterkefir, passievrucht & hop, 2,50 euro (33 cl), kultkefir.com

De veelbelovende geur van dit drankje wordt ook waargemaakt in de mond. Een aanrader.

2. Thylbert, 
Aquakefir, 3,12 euro (25 cl), thylbert.be

Frisse, no-nonsense waterkefir met Demeter-label, op basis van vijgen en (duidelijk aanwezige) citroen.

3. Eau Vertueuse, PetNat Sans 
Alcool, 10,95 euro (75 cl), kefireauvertueuse.be

Interessante, complexe smaak. Noten van perzik en citrus, aangenaam zilt ­accent.

4. Vendredi,
Citroenverbena, 11 euro (75 cl), vendrediapero.be

Elegante, frisse kefir op basis van met citroenverbena ­geïnfuseerd appel- en perensap. Heel lekker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content