Klinken met kruiden: onze expert vergelijkt verschillende flessen vermout

© Getty Images

Waarmee lessen we best de dorst? 
Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: vermout.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is vermout niet Italiaans van oorsprong. Het verrijken van wijn met kruiden en specerijen is een praktijk die ook elders al eeuwenlang gebeurt. De benaming is afgeleid van ‘Wermut’, het Duitse woord voor alsem, een intens bitter kruid met medicinale eigenschappen en een essentieel ingrediënt van zowel vermout als absint.

De associatie met Italië is waarschijnlijk ontstaan door het wereldwijde succes van Noord-Italiaanse vermoutmerken als Cinzano en Martini & Rossi vanaf het einde van de 19de eeuw tot de late jaren 50 van vorige eeuw. Vanaf de jaren 60 begon de interesse in vermout af te nemen. De industriële productie raakte gestandaardiseerd, waardoor het als een drank zonder karakter begon gepercipieerd te worden. In de cocktailscene bleef vermout wel populair.

Hedendaagse mixologen werken graag met premium vermout die ambachtelijk gemaakt is op basis van ingrediënten van topkwaliteit, zoals Del Professore of Cocchi. De Franse broers Sylvestre en Joseph Mosse, die reeds een reputatie hadden opgebouwd met hun natuurlijke wijnen, vertrekken van een biologisch geteelde chenin blanc, waarin ze zes maanden lang citrusvruchten, kruiden en specerijen laten macereren. Ook Aymeric en Jordan Amiel van Domaine des Amiel werken biologisch – zelfs biodynamisch – en hebben zo een moderne, interessante vermout gecreëerd. In Duitsland ten slotte, doen Emily Campeau en Christoph Müller erg mooie dingen onder de naam Wein Goutte.

1. Wermoutte Batch #7, Wein Goutte, 35 euro (75 cl),
titulus.be

Op basis van witte wijn van Zwitserse müller-thurgau-druiven. Het minerale karakter zal liefhebbers van natuurwijnen weten te bekoren. Tonen van gentiaan en basilicum in de mond.

2. Vinmouth, Vermouth 
Indépendent, 45 euro (75 cl), titulus.be

Mooie, hedendaagse vermout. Op basis van gros manseng, een druif die ook vaak gebruikt wordt voor Jurançon-wijn. Uitgesproken kruidig, zowel qua geur als qua smaak.

3. Rode vermout van Distillerie de Biercée, 23,50 euro (75 cl), lecomptoirbelge.be

Belgische vermout op basis van de pinot blanc-druif. Hop en kamille in de mond, op het einde een vleug cacao.

4. Vermouth Ambré, Noilly Prat, 12,49 euro (75 cl.), Delhaize

Noilly Prat is een van de bekendste exponenten van Franse vermout. Deze variant heeft een volle, ronde smaak met noten van roos en kaneel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content