Feest op je bord: 80 keer creatief met kerstklassiekers
Katrien Huysentruyt
Journalist
Journalist
01-12-2022, 07:30
Bijgewerkt op: 01-12-2022, 17:56
De gezelligheid van de eindejaarsfeesten zit ‘m eigenlijk in de jaarlijkse struggle met de gevulde kalkoen, een verloren broodje in de kaasfondue, de geur van gebraad. Daarom: 80 recepten van échte kerstklassiekers en enkele variaties op het thema.
Niets zegt meer kerst met familie dan het feestgerecht dat elk jaar weer op tafel staat. Gelukkig hoeft het niet altijd helemaal hetzelfde te zijn, op elk recept zijn er wel een paar variaties. Zet je fondue, kalkoen, gebraad of sint-jakobsvruchten op de feesttafel? Of toch maar kreeft, zalm, feestelijk gevogelte of zo’n typische terrine? Met deze kerstklassiekers is het feestgevoel, althans aan tafel, absoluut gegarandeerd.
Dé kerstklassiekers in 80 recepten
Fondue
- Kaasfondue met groenten
- Aziatische fondue
- Japanse fondue met rund & tofu
- Japanse fondue met shiitakes en eend
- Zwitserse kaasfondue
- Balletjesfondue
- Italiaanse kaasfondue in hele pompoen
- Japanse fondue met wagyurund en paddenstoelen
- Traditionele kaasraclette met Breydelspek
- Pittige szechuan-kaasfondue
Kalkoen
- Kalkoen met vanille en pompoen
- Kalkoen met cider en tijmboter
- Kalkoen met kastanjevulling
- Gevulde kalkoen met appels, geglaceerde wortelen en zoeteaardappelpuree
- Gevulde kalkoen met witloof
- Kalkoen met dragon
- Kalkoen gevuld met citroengras
- Kalkoengebraad met gedroogd fruit
- In prosecco gepekelde kalkoenborst met spruitjes en spek
- Onder het vel gevulde kalkoen met gesmoord witlof
- Kalkoenfilet met mosterdsaus, spitskool en kersensaus
Kreeft
- Kreeft met dragon
- Lob’star pasta
- Kreeft met avocado en sesam-sinaasappelsiroop
- Gegrilde kreeft met tuinkruidenboter en rijst
- Kreeft Thermidor
- Geroosterde kreeft
- Gestoomde kreeft met sauternes
- Kreeft met asperges en Noilly Prat
- Puree van knolselderij met kreeft en truffel
Sint-jakobsvruchten
- Gebakken sint-jakobsvruchten met romige erwtenpuree en ganzenlev
- Sint-jakobsvruchten met Belgische kaviaar
- Sint-jakobsvruchten met risotto van aardappel & crème d’Isigny met truffel
- Sint-jakobsvruchten in een saus van kokosmelk en appel
- Lauwe erwtensalade met linzen, muntolie en sint-jakobsvruchten
- Witloof en peer met sint-jakobsvrucht en een sausje van zuurkool
- Gegrilde sint-jakobsschelpen met peterselieboter en whisky
- Rundertartaar, sint-jakobsvruchten, crème van broccoli en raketsla
- Sint-jakobsvrucht met compote van venkel, krokant van pancetta en saus van peperkoek en ganzenlever
- Gebakken sint-jakobsvruchten met truffels, knolselderstaafjes en veldsla
Zalm
- Gegrilde zalm met witloof
- Krokant witloof met ricottamousse, dille en gerookte zalm
- Zalm in zoutkorst met kruiden
- Mousse van gerookte zalm met zalmkaviaar
- Met citrus gekonfijte zalm, guacamole en citruscrème
- Gerookte zalm met mierikswortel en mizuna
- Gestoomde zalm met quinoa en dressing van rode ui
- Asperges met gepocheerde zalm en bieslooksaus
- Brandade van kabeljauw met gemarineerde zalm en zalmeieren
Kerstgebraad
- Gebraden everzwijnkoteletten, appelen met kaneel en aardappelstaafjes
- Gebraden kalfsfilet met honing en rozemarijn
- Gebraden kalfsfilet met kruidenkorst en braambessensaus
- Gebraden lamsbout
- Gebraden lamsbout met komijn en tuinbonenhummus
- Gebraden lamsbout met tijm en kastanjes
- Gebraden lamskroon met gebraden knoflook en ratatouille
- Gebraden varkenshaas met warme perzik
- Gevuld kalfsgebraad met kool, champignons en mozzarella
- Kalfsgebraad met rode biet en coppa
- Met tijm gebraden lamsvlees met gebraiseerde venkel
Feestvogels
- Gebraden duif met krielaardappelen en erwten op Franse wijze
- Gebraden eendenborst met szechuanpeper, honing, Parijse champignons en lente-ui
- Gebraden eendenfilet met pindanoten
- Gebraden fazant met gestoofd witloof en tripelbier
- Gebraden filet van wilde eend, groentegarnituur en wildsaus
- Gebraden haantje met citrusvinaigrette
- Gebraden kip met kastanjes
- Gebraden kwartel met paddenstoelenroomsaus
- Gebraden kwartel met witte bonen, gebakken pompoen en salie-olie
- Gebraden parelhoen met druiven en dragon
- Parelhoen met peren en dadels
Terrine
- Zalmterrine met broccoli en gedroogd fruit
- Terrine van eendenlever
- Zalm in aspic met wortelen, gedroogde cranberry’s, broccoli en kaviaar
- Terrine van foie gras met gerookte paling en perencoulis
- Paté in korstdeeg van hert en kastanjes
- Terrine van kreeft, zalmforel en snoek
- Terrine van Franse oesters met sjalottenconfituur
- Piramide van eendenpastei met citrusvinaigrette
- Terrine van staartvis met basilicum
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier