Gevulde kalkoen met witloof

2459773

© © Tony Le Duc Voor 8 tot 10 personen:

Gevulde kalkoen met witloof
© © Tony Le Duc

Voor 8 tot 10 personen:

1 schoongemaakte kalkoen (ongeveer 3,5 kilo)

16 mooie stronken witloof

120 g boter

1 koffielepel suiker

peper, zout en nootmuskaat

Voor de vulling

100 g rozijnen

150 ge droge abrikozen

100 g gedroogde pruimen (zonder pit)

2 dl witte port

150 g gerookt spek

150 g rauwe ham

3 sneden brood

2 eieren

Laat alle gedroogde vruchten 2 uur weken in de witte port, aangelengd met een glas water. Laat ze dan 30 minuten koken in het weekvocht. Laat ze uitlekken maar vang het kookvocht op. Hak de vruchten fijn met de mixer.

Verkruimel het brood, besprenkel de kruimels met 5 eetlepels van het kookvocht van de vruchten en laat het brood enkele minuten zwellen. Hak de ham en het spek fijn.

Meng het brood met de fijngehakte ingrediënten (vruchten, ham en spek). Roer er de losgeklopte eieren onder en kruid met peper en zout. Roer tot een homogeen mengsel.

Vul de buikholte van de kalkoen met dit mengsel en naai de opening dicht met keukendraad. Leg de kalkoen in een grote ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Verdeel de helft van de boter in vlokjes en schik ze op de kalkoen.

Schuif de kalkoen in een voorverwarmde oven van 180°C en laat ze 2,30 uur tot 3 uur braden. Draai ze tijdens het braden vier keer om en overgiet ze geregeld met de braadjus en de rest van het kookvocht van de vruchten.

Snijd de bittere kern uit het witloof. Fruit de stronkjes aan alle kanten goudgeel in de rest van de boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg het lepeltje suiker toe. Laat het witloof nu zachtjes 35 minuten stoven met het deksel op de pan (het mag lichtjes karamelliseren).

Schik het witloof met de kalkoen op een mooie serveerschaal. Dien op met aardappelkroketten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content