
KERSTKALKOEN GEVULD MET CITROENGRAS
Voor 6 tot 8 :
Pekelmarinade :
250 g zeezout
200 g suiker
6 laurierblaadjes
1 el hele peperkorrels
1 liter heet water
7 liter koud water
Kalkoen :
4 kg kalkoen
125 g zachte boter
zout en witte peper, 2 koppen witte wijn
1 kop kippenbouillon
Vulling :
125 g zachte boter
1 ui, in fijne dobbelsteentjes
oe kop peterselie, fijngehakt
1 el blaadjes van verse tijm (of citroentijm) 1 el limoenschilletjes
1 el citroenschilletjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
250 g verse broodkruimels, 2 eieren
150 g macadamianoten, fijngehakt
sap van 1 limoen
1 stengel limoengras, alleen het witte deel, fijngehakt
Keukengerei :
een grote kan, een zeer grote steelpan, een zuivere theedoek (of deksel voor steelpan) ; keukenpapier ; een braadpan ; een grote kom ; een grote braadschotel met rooster ; een kalkoenpipet of grote lepel ; een metalen spies ; folie ; voorsnijvork en mes.Pekelmarinade : doe zout, suiker, laurierblaadjes en peperkorrels in een kruik met 1 liter heet water. Roer om op te lossen. Laat afkoelen in de koelkast en giet dan in de 7 liter koud water in een steelpan. Leg de kalkoen in de marinade, dek af met theedoek of deksel en zet 24 uur in de koelkast. Haal 2 uur voor het braden uit de marinade, dep droog met wat keukenpapier. Zet weer in de koelkast tot je klaar bent om met het vullen te beginnen.
Vulling : smelt de boter in een braadpan en voeg uien, peterselie en tijm toe. Fruit op laag vuur tot de ui zacht is, giet dan over in een kom. Voeg de andere ingrediënten toe en meng goed. Laat afkoelen in de koelkast. Vul de kalkoen met de vulling.
Bereid de kalkoen. Verwarm de oven voor op 180°C (160°C voor een heteluchtoven). Leg de kalkoen op het rooster in de ovenschaal en bestrijk volledig met zachte boter. Voeg voldoende zout en witte peper toe. Giet de wijn en de bouillon in de schotel en dek de kalkoenborst af met folie. Braad 1 uur, terwijl u regelmatig bedruipt. Verwijder de folie en ga nog 30 minuten door met het gaarproces tot de kalkoen goudbruin kleurt. Blijf bedruipen en voeg zo nodig extra bouillon toe. Test of de kalkoen gaar is door de zijkant met een metalen vork te doorboren. Als er vleessappen uit vloeien, is de kalkoen gaar.
Haal uit de oven, dek af en laat nog 10 minuten rusten. Snij dan in stukken.
Saus : giet de overtollige braadvetten over. Zet een ovenschaal op middelhoog vuur en schraap de bodem van de pan om aangekoekte stukjes vet los te maken. Voeg ca. 2 kopjes bouillon (of kookwater van groenten) toe en eventueel een scheutje wijn. Los 2 eetlepels maiszetmeel op in een beetje koud water, voeg langzaam toe aan de vleesjus, blijf kloppen om klonteren te voorkomen. Roer voort op laag vuur tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg zo nodig peper en zout toe.
Marineertijd 24 uur, bereidingstijd 30 minuten, gaartijd 95 minuten.
BIJGERECHTEN BIJ DE KALKOEN
Bonenmix met sesamsaus
Stoom zachtjes 300 g schoongemaakte groene bonen, 150 g suikererwten en 150 g sneeuwerwten. Meng 1 eetlepel sesamolie en 1 eetlepel mirin. Leg de bonen op een serveerschaal en overgiet met dressing. Bestrooi met 1 eetlepel sesamzaad en serveer.
Honingworteltjes in de oven
Was en schil 1 bosje babyworteltjes, laat er nog een groen toefje aan. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Bak in de oven gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze zacht zijn. Haal uit de oven en besprenkel met 2 eetlepels honing. Leg op een serveerschaal.
Kipfler-aardappelen in de oven
Was en schil 1 kg kipfler-aardappelen, snij ze in de lengte doormidden. Kook in gezouten water tot u er makkelijk met een vork kunt doorprikken, ongeveer 15 minuten. Laat uitlekken in een vergiet. Schud de aardappelen om de randen wat op te ruwen. Leg ze op een bakplaat en giet er genoeg olijfolie over om af te dekken. Bestrooi met veel zout en peper en zet ongeveer 30 minuten in de oven, tot ze krokant en mooi lichtbruin zijn. Haal uit de oven en leg op een serveerschaal. Strooi er nog wat zout en peper over. Werk af met wat peterselie. Serveer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier