
Zalm in zoutkorst met kruiden
Het breken van de zoutschaal is een activiteit die je voor het oog van je gasten kunt uitvoeren.
Het breken van de zoutschaal is een activiteit die je voor het oog van je gasten kunt uitvoeren.
Voor 4 personen
1 volledige zalm van 1 kg (leeggemaakt)
1 bosje platte peterselie
1 bosje dille
1 bosje bieslook
1,5 kg grof zeezout
300 gram bloem
1 glas water
800 gram aardappelen
150 gram boter
100 gram verse room
1 snuifje peper van de molen
zout
Bereiding
1. Spoel de zalm af en droog hem. Maak de kruiden schoon, houd enkele takjes opzij voor de saus en hak de rest fijn. Verwarm de oven (th. 7, 200 °C).
2. Maak de zoutkorst op de volgende manier klaar:
– Doe het grove zeezout, de bloem en de fijngehakte kruiden met een glas water in een kom.
– Meng tot een glad deeg. Knip een vel bakpapier op de grootte van de bakplaat van de oven.
– Spreid de helft van het zoutdeeg uit op het papier. Leg de zalm erop en bedek hem met zoutdeeg.
– Vouw het papier dicht en maak het vast met een houten prikker.
3. Laat de volledig met de zoutkorst omwikkelde zalm gedurende 20 minuten in de hete oven bakken.
4. Schil de aardappelen en kook ze in zout water. Snijd de apart gehouden kruiden fijn.
5. Als de zalm gaar is, verwarm je de boter en de verse room in een pannetje en doe je er de kruiden bij. Breng op smaak met zout en peper.
6. Neem de zalm uit het bakpapier en breek de harde zoutschaal. Verwijder het vel van de vis. Schik hem op een serveerschotel, omringd met de aardappelen. Dien onmiddellijk op, met de kruidensaus apart in een sauskom.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier