Kalkoen met vanille en pompoen

4282297

Voor 8:

Voor 8:

1 kalkoen van 3 à 3,5 kg

2 oudbakken broodjes

een scheut lauwe mel

2 uien

een handvol peterselie

2 el boter

200 g kalfsgehakt

200 g varkensgehakt

3 eieren

1 el marjolein

2 à 3 vanillestokjes

3 rode uien

2 à 3 laurierblaadjes

0,5 à1 l kippenbouillon

1 à 2 el honing

1 kg pompoenvruchtvlees

5 el olijfolie

1/2 à 1 tl pilipili

1 à 2 tl maiszetmeel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kruid de kalkoen aan binnen- en buitenkant met peper en zout.

Laat de broodjes weken in de lauwe melk. Pel de uien. Spoel de peterselie en zwier droog. Hak de uien en de peterselie fijn en fruit glazig in de hete boter. Knijp de broodjes uit en meng met de gefruite uien en peterselie. Laat nog even fruiten en dan afkoelen. Voeg beide soorten gehakt, de eieren en de marjolein toe, kruid met peper en zout. Vul de kalkoen op met dit mengsel.

Leg de kalkoen, met de borst naar onderen, in een braadslee of stoofpan. Bak 2,5 uur in de oven.

Splijt de vanillestokjes in de lengte in vieren. Draai de kalkoen om zodra het achterste mooi goudbruin gebakken is. Doe er de rode uien, de laurierblaadjes en de vanillestokjes bij. Giet er ook 0,5 liter kippenbouillon bij en bedruip de kalkoen regelmatig met deze bouillon tijdens het bakken. Dek af met aluminiumfolie en verlaag de oventemperatuur tot 160°C als de kalkoen te snel bruin bakt. Bestrijk 20 minuten voor het einde van de baktijd met de honing.

Snij de pompoen in parten. Kruid met de olijfolie, pilipili, peper en zout. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg er de pompoen op. Bak 35 minuten in de oven, samen met de kalkoen.

Haal de kalkoen aan het einde van de baktijd uit de braadslee of stoofpan.

Giet het bakvocht in een pannetje, schep er het vet af en breng aan de kook. Roer het maiszetmeel los met een scheut water en bind er het bakvocht mee.

Leg de kalkoen op een serveerschotel en schik er de pompoen rond. Werk af met de vanillestokjes en geef er de saus apart bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content