Gebraden filet van wilde eend, groentegarnituur en wildsaus

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van dit recept. © iStock
  • Moeilijkheid

Een volledige feestmaaltijd met eend. Ook de groenten, vijgen en saus spelen een hoofdrol.

Voor 4 personen

6 filets van wilde eend

1 knolselder

1 dl room

1 kl truffelpasta

4 stronken witloof

1 rode biet

1 dl wildfond

1 dl kalfsfond

een scheut rode wijn

100 g koude boter, in blokjes

zout en peper van de molen

4 verse vijgen

1 el boter

1 el suiker

Afwerking:

Koolbladeren, tot perkament gedroogd in een matig warme oven, met ovendeur op een kier.

Bereiding

1. Ontdoe het witloof van de buitenste bladeren. Doe wat boter in een pan en leg er het witloof in. Kruid met peper en zout. Giet er wat water bij en dek af met deksel. Laat het witloof zachtjes stoven (zo’n 20 minuten).

2. Schil de knolselder en snijd in stukken. Laat ze koken in water met wat zout, tot de groente zacht is. Doe de stukken selder in een cutter met wat room en mix tot een glad mengsel. Voeg truffelpasta (niet te veel), peper, zout en een snuifje nootmuskaat toe.

3. Snijd de rode biet in fijne schijven en bak ze kort in boter. Leg ze vervolgens op bakpapier en laat drogen in een matig warme oven tot krokante chips.

4. Snijd de bovenkant van de vijgen en maak enkele inkepingen. Leg boter en suiker op de vruchten en zet ze 10 minuten in een hete oven.

5. Kruid de eendenfilets langs beide kanten en bak het vlees aan in boter. Neem het vlees uit de pan en houd het warm in een voorverwarmde oven. Blus de warmte in de pan met wild- en kalfsfond en laat het vocht inkoken. Voeg een scheut rode wijn toe en klop de saus op met klontjes koude boter. Kruid met peper en zout.

6. Snijd de filets in plakken en schik het vlees op warme borden. Breng ook de groenten en de vijgen aan en giet de saus rondom. Versier met perkament van kool.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content