Culinair Boterhammen belegd door een chef en de beste kookfilmpjes op Instagram: hier krijg je honger van
Culinair Culinair Van borrelplank tot avocado-olie: dit zijn de foodtrends voor 2023 De borrelplank blijft een ster, avocado-olie wordt een must-have, robots nemen onze bestelling op en natuurwijn die niet lekker is, mag je voortaan gewoon laten staan. Ziedaar het nieuwe jaar, op ons bord en ernaast!
Culinair Culinair Plantaardige pralines en alcoholvrije 'wyne': 3 ontdekkingen om je keuken op te leuken Culinair journaliste Barbara Serulus sprokkelt het lekkerste foodnieuws bij elkaar.
Getest Getest Ovenhapjes getest: vier voltreffers uit de supermarkt Recensent Barbara Serulus proefde 30 ovenhapjes uit het supermarktassortiment om je te behoeden voor miskopen. Een verbrande tong nam ze daarbij voor lief. Vijf hapjes stegen boven de massa uit. Zet de oven alvast op 180°C.
Culinair Culinair Goed gegeten en nooit meer vergeten: de 7 favoriete restaurants van onze recensenten uit 2022 Elbow ‘Voor wie – net als ik – fan is van de Amerikaanse eetcultuur is Elbow Counter een heiligdom qua culinair escapisme. Je wordt zo van een Brussels trottoir naar een Amerikaanse diner gekatapulteerd. Denk aan gratis koffie- refills uit de iconische glazen koffiekannen, grote softdrinks in plastic oranje bekers met veel ijs, krokante zoute chips als side bij je sandwich …
Culinair Culinair Creatief met champagne en bijgerechten: zo maak je van een kaastafel een feestdis Een kaastafel, hoe lekker ook, is voor veel mensen misschien net niet spectaculair genoeg tijdens de eindejaarsperiode. Maar wat als je er nu champagne bij schenkt in plaats van wijn? Of als je naast de kaas ook geweldige bijgerechten serveert? Dan praten de gasten er nog lang over na...
Review | Restaurantreviews Review | Restaurantreviews Restaurant Raaf in Gent: eigenzinnige bistronomie met speelse smaken en frisse gerechten
Culinair Culinair Niet authentiek, wel origineel: de Chinese keuken, een tikje anders Niet zo authentiek, honderd procent smakelijk, kondigt de ondertitel van een nieuw kookboek aan. Chinees, maar dan een beetje anders: het idee leverde onweerstaanbare gerechten op.
Review | Restaurantreviews Review | Restaurantreviews Eclectische wereldkeuken: Ross in Hasselt blijkt een plek voor onbevreesde eters
Culinair Culinair Sara Shawkat over de smaak van Irak: 'Ik kon niet langer toekijken hoe ons eten gewhitewasht werd' Labneh, hummus en granaatappelpitten: dat is waarschijnlijk waar je aan denkt bij de Irakese of Perzische keuken. Maar het is veel meer dan dat, en dat wil Sara Shawkat belichten in Noomi, het boek dat ze deze zomer uitbrengt.
Review | Culinair Review | Culinair Nightshop in Brussel: uitstekende wijnbar in industriële sfeer met kleine gerechtjes om te delen
Culinair Culinair Drinkbouillon van Brothway: een krachtig elexir tegen de blues Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen. Wat: Brothway Specialiteit: Biologische drinkbouillons Waar: Michelbeke in de Vlaamse Ardennen, sinds 2022
Culinair Culinair Kraak de saladecode: zo 'bouw' je een perfect slaatje met smaken in balans De tijd dat een slaatje een wat treurig bijgerecht was ligt achter ons. Maar het assembleren van een spannende salade is niet zo simpel. Hoe tover je een berg groenten om tot een aantrekkelijk bord? Wij kraakten de code voor de perfecte salade.
Culinair Culinair Wie bakt zoete broodjes? De beste warme bakkers en patissiers Waar vind je de krokantste pistolet, de zachtste sandwich, de spectaculairste taart of verleidelijkste soes? Wij gingen in het hele land op zoek naar de beste warme bakkers en patissiers.
Review | Culinair Review | Culinair Hoogstaande gastronomie met Japanse invloeden bij Atelier Noun in Bertem
Culinair Culinair Jonge ondernemer wil met zijn vegan frietsauzen alle frituren van België veroveren Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair De stadt van Luijck in Sint-Truiden: topgastronomie met Limburgse en Italiaanse streekproducten Wie nood heeft aan een onderdompeling in luxe moet zich naar het 18de-eeuwse stadspaleis begeven waar De Stadt Van Luijck zich bevindt: hier kom je terecht in een warm bad van Limburgse gastvrijheid en gastronomie. (****)
Culinair Culinair Bistro Fripon in Elsene: het hippe hotel Le Berger heeft nu een eigen restaurant Bistro Fripon staat onder leiding van Joël Geismar, de chef die eerder indruk maakte met zijn eigenzinnige foodtruck Le Camion en restaurant Garage-à-Manger. (**)
Culinair Culinair Hopscheuten, de meest delicate der voorjaarsgroenten: 'Uit de kas zijn ze veel minder lekker' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Wier hier: pluk samen met zeewierchef Donald Deschagt het voedsel van de toekomst Zeewierchef Donald Deschagt neemt ons mee op zeewierwandeling in Oostende. Goed nieuws: er is geen restrictie op hoeveel zeewier je als particuliere plukker mag meenemen. 'Zeewier groeit sneller dan wij het kunnen opeten', vertelt Donald.
Culinair Culinair Wijnbistro Mey op 't Eilandje serveert verrassende gerechten met Zuid-Amerikaanse toets Mey is een gloednieuwe wijnbistro met oogstrelend interieur die begin dit jaar zijn deuren opende op het Antwerpse Eilandje.
Culinair Culinair Macrobiotisch eten begint aan tweede leven: 'Wat je eet moet in evenwicht zijn met wie je bent' Immens populair in de jaren 70, maar daarna stilletjes uit de keuken verdwenen: hoe zou het nog gaan met de macrobiotiek? Net toen we ons die vraag stelden, vuurde grande dame Viviane Van Dyck haar nieuwe boek op de wereld af: Vegans are better lovers, een vurig pleidooi voor gebalanceerde plantaardige voeding. Oftewel: macrobiotiek in een sexy jasje.
Culinair Culinair Tiptoh maakt romige melkdrank van gele spliterwten: 'Ons ultieme doel? De erwt sexy maken' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Elbow Lunch Counter in Brussel: Amerikaanse klassieke sandwiches in iconische diner-stijl In tijden als deze zijn plaatsen waar je een ander universum lijkt binnen te stappen van onschatbare waarde. Waan je even in een Amerikaanse roadmovie bij Elbow Lunch Counter in Brussel. (****)
Culinair Culinair Noedels voor kenners: zoek het eens wat verder dan de supermarkt Instantnoedels: wie er niet mee opgroeit kijkt niet verder dan het knalgele potje Aïki Noodles uit de supermarkt. Nochtans is er een wereld aan smaken te ontdekken.
Culinair Culinair Groene voornemens: zo verklein je je ecologische voetafdruk in de keuken Verander de wereld, begin bij jezelf. Om het nieuwe jaar groener in te zetten, verzamelen we een arsenaal aan kleine, haalbare acties die een grote impact hebben op het ecologisch gewicht van jouw keuken. En geen zorgen, wat er op je bord ligt, blijft even lekker. Een fijne bonus? Een groene keuken is ook nog eens gezonder: zo tackel je twee goede voornemens in één.
Culinair Culinair Fastfood op niveau bij Studio Pickle Pickle: loepzuivere smaken gecombineerd met topingrediënten Studio Pickle Pickle is een intieme zaak in het centrum van Veurne, waar je in een oogstrelend mooi interieur aan de toog of in een comfortabele zetel aanschuift in kleine bezetting. (****)
Human Interest Human Interest Weggooien is zonde: drie slimme ideeën voor minder voedselverspilling Duurzaam eten gaat niet alleen over wat je koopt, maar ook over wat er in de vuilnisbak belandt. Of net wat er niet in belandt. Deze drie bedrijven zorgen elk op hun manier voor minder voedselverspilling door te werken met reststromen: van het onbekende sap van de cacaovrucht over veilingoverschotten tot appelmoes mét schil.
Culinair Culinair La Ca Su Ki in Hasselt: gezellige bistro met Aziatisch geïnspireerde fusionkeuken Een strak maar gezellig ingericht restaurantje in het centrum van Hasselt serveert Aziatisch getinte gerechten. (***)
Culinair Culinair De nieuwe foodtrends: wat schaft de pot in 2022? Vegan blijft regeren, al heeft die droge bloemkoolrijst gelukkig zijn beste tijd gehad. En ongegeneerd genieten in de frituur is net zo belangrijk als tafelen op topniveau. Welkom in het nieuwe eetjaar!
Culinair Culinair Hamburgertent Murphy's in Aalst: de hype is de omweg niet waard 'De burgers zijn lekker, maar blazen ons niet omver', oordeelt onze recensente. (**)
Culinair Culinair Verse gember van eigen bodem: 'Deze knollen zijn veel straffer dan de Chinese variant' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Restaurantreviews Restaurantreviews Speelse en lichte keuken van uitzonderlijk niveau bij Orange District in Brugge Chef Hermes Vanliefde van restaurant Orange District tovert bijzondere gerechten uit zijn mouw met focus op kraakverse seizoensproducten. ****
Culinair Culinair Tussen pot en Japan: makkelijk koken met miso en co. Ben je geïntimideerd door de Japanse keuken omdat alleen een technisch perfect versneden stuk rauwe vis voldoet aan de norm? Ontdek dan hier het alledaagse Japan: immens smaakvol en wars van ingewikkelde technieken. Restaurateur Mariko Ono serveert gerechten die zonder veel moeite ook op jouw weekmenu belanden.
Culinair Culinair Zuur bier bij je diner: de glorieuze renaissance van de geuze Je vindt zure bieren niet langer alleen in bruine kroegen, maar ook op de kaart van de betere restaurants. Ontdek hoe je ze kunt inzetten bij je volgende diner.
Restaurantreviews Restaurantreviews Fenomenale zuurdesempizza uit de houtoven bij Guzzi in Leuven Italiaanse trattoria Guzzi in Leuven tovert overheerlijke, luchtige zuurdesempizza op tafel. Te lekker om te laten liggen. ****
Culinair Culinair Waterkefir als gezonde apero: 'Het smaakt fris, licht zurig en een beetje naar yoghurt' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen. Deze week: waterkefir.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Italië kampioen: kies uit deze 12 adressen voor overheerlijke pizza of pasta De Italianen blinken uit in pizza's, pasta's en veel meer. Maar waar zitten de topscoorders?
Culinair Culinair De oven in: je volgend etentje wordt ongetwijfeld een bakplaatdiner We toveren alsmaar vaker volledige maaltijden uit de oven. Al is het absoluut geen nieuw apparaat in onze keukens, toch ontdekken we het nu pas in zijn volle glorie. We ontleden de opkomst van de bakplaatdiners en updaten de nostalgische ovenschotel.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Trapje hoger: 12 gastronomische adresjes voor echte fijnproevers Het allerbeste. Omdat er altijd wel iets te vieren valt.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Keuze van de chef: 13 adresjes waar koks zelf graag gaan tafelen De snelste weg naar een goed restaurant? Noteren waar koks zélf vaste klant zijn.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants De ene afhaalmaaltijd is de andere niet: 13 takeawayadressen voor dat tikkeltje meer Takeaway, sinds corona kunnen we niet meer zonder.
Culinair Culinair Hier slaap je op je twee oren: 12 adressen om heerlijk te tafelen én te overnachten Nog leuker dan lekker tafelen is achteraf niet naar huis moeten rijden. Op deze verwenplekken is het heerlijk eten én overnachten.
Culinair Culinair Honger naar iets nieuws? Deze 13 dappere restaurants maakten een geweldige start Ondanks de moeilijke tijden openden heel wat eethuizen onlangs de deuren.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Smullen maar: 12 culinaire adresjes waar groenten centraal staan Goed nieuws voor iedereen die van groenten houdt: steeds meer mensen zijn vegetariër, en dat heeft niet alleen een ecologische, maar ook een gastronomische impact.
Culinair Culinair Boer Tom Troonbeeckx: 'Ik wil ons voedselsysteem verbeteren, op welke manier ook' Tom Troonbeeckx (45) is medeoprichter van Boerencompagnie, een boerderij in de Leuvense rand die werkt volgens het principe van community-supported-agriculture (CSA). Hij was vijftien jaar geleden de eerste die het systeem in ons land importeerde: leden betalen aan de start van het seizoen een bijdrage, zodat de boer zijn loon en kosten kan dekken. Zo draagt de hele gemeenschap het risico van een tegenvallende oogst.