Review | Culinair Nieuwe izakaya Hiro in Antwerpen: Japanse klassiekers voorzien van een eigenzinnige twist
Culinair Instagram-chef Toos Vergote kookt plantaardig zonder poespas: ‘Het laatste wat ik wil is stress ervaren rond eten’
Review | Culinair Een bezoek aan de nieuwe bistro van L’air du temps: eigenzinnig doch elegant met fantastische producten uit eigen tuin
Culinair Culinair Raise the bar: gloednieuwe zaken op bijzondere locaties Hoog in de wolken of aan de rand van het water: in deze spiksplinternieuwe zaken nip je van een drankje op een bijzondere locatie.
Culinair Culinair ‘Een rode biet kan even luxueus zijn als een truffel’: vier bekende chefs over de toekomst van plantaardige gastronomie Luxe op het bord: kan dat ook zonder langoustines, oesters, of een lap wagyuvlees? Zonder enig probleem, bewijst een nieuwe generatie chefs die uitblinkt in de botanische gastronomie. ‘We kunnen mensen verwonderd doen kijken naar een simpele knolselder.’
Review | Culinair Review | Culinair Update The Brasserie in de Beurs van Brussel: lekkere spoedcursus in de Belgische keuken De Beurs, een van de meest iconische gebouwen van Brussel, is sinds eind vorig jaar, na een grondige renovatie, open voor het grote publiek. Het indrukwekkende monument is voor een groot deel omgevormd tot openbare ruimte waar je even kunt verpozen, maar evengoed kun je er iets gaan eten of drinken in een van de …
Culinair Culinair Is een voedselbos de toekomst? ‘Zo’n systeem zorgt voor zichzelf, je hoeft niet te ploegen, zaaien, spuiten of mesten' Een voedselbos is een bos vol lekkers. Is dit buzzword meer dan een romantische pluktuin en kan het ook echt iets betekenen in onze voedselvoorziening?
Review | Culinair Review | Culinair Aan tafel bij Smudged in Antwerpen: maximalisme op en naast het bord In het voormalige pand van ribbetjeswalhalla Amadeus opende het team achter Antwerpse cocktailbar Dogma een nieuwe zaak: Smudged. Zelf schrijven ze op hun website dat het een buurtcafé is dat plots een discotheek kan worden, maar net zo goed een listening bar met een open keuken. Deze zaak stuitert alle kanten op en dat voelt …
Culinair Culinair Berkensap, zuurdesemworkshops en de allerbeste choco: dit zijn de laatste trends uit het culiversum Culinair journaliste Barbara Serulus sprokkelt het lekkerste foodnieuws bij elkaar.
Culinair Culinair Shake it up: probeer deze drie nieuwe cocktailbars in Antwerpen en Gent In deze drie nieuwe cocktailbars kan je meteen ook een hapje eten.
Culinair Culinair Tournée Minérale start: klink met deze drie alcoholvrije cocktails Tournée Minérale is allang geen straf meer: wie zijn geliefde drank laat staan, kan kiezen uit steeds smakelijker alternatieven. Wij klinken alvast op deze non-alcoholische spirits: gemaakt met veel geduld en liefde, zonder de obligate scheppen suiker.
Review | Restaurantreviews Review | Restaurantreviews Restaurant Folia in Antwerpen: ‘Fine dining met groenten in de hoofdrol’ Wie graag plantaardig of vegetarisch eet, wil op restaurant weleens iets anders dan de alomtegenwoordige deelgerechtjes, vaak uit het kookboek van Ottolenghi. Daarom keken we uit naar Folia, een nieuwkomer in Antwerpen die een verfijnde, Belgisch-Franse keuken brengt met groenten in de hoofdrol. Het basismenu (vijf gangen) is vegetarisch en laat zich flexibel omvormen: zo …
Culinair Culinair Vegamuze maakt een kookboek vol groenten: 'Ik geloof niet dat vervangproducten de klus gaan klaren' Eveline Versluys is beter bekend onder haar pseudoniem Vegamuze. En dat mag je letterlijk nemen: deze plantaardige chef – bekend van haar feestcatering en workshops – wil in haar nieuwste boek inspireren om véél meer groenten te eten.
Culinair Culinair Rum, retrotaarten en doggybottles: deze foodtrends krijgen we in 2024 op ons bord Drinken we nog steeds natuurwijn, beginnen gluten aan een comeback en welk dessert wordt de ster van ons bord? Dit brengt het nieuwe jaar in de keuken en op restaurant.
Culinair Culinair De bittere nasmaak van de crompouce: deze foodhypes laat onze redactie graag achter in 2023 Niet alle foodhypes die in 2023 kwamen aanwaaien zullen het schoppen tot echte trends. En gelukkig maar. Onze culinaire redactie verzamelde drie food blunders die we met veel plezier achter ons laten.
Review | Culinair Review | Culinair Kamoun in Elsene: Syrische streetfood met verslavende smaken Georges Baghdi Sar is een Brussels horecafenomeen. Als kind leerde hij de kneepjes van het vak in het restaurant van zijn ouders, die vanuit Syrië naar België kwamen toen Georges elf was. Na zijn schoolcarrière besloot hij – tegen de zin van ouders – hotelschool te volgen. Na leertijd in enkele sterrenzaken staat hij nu …
Human Interest Human Interest Bloemenwinkel Wilder kiest voor hyperlokaal: ‘Mensen halen natuur in huis, zonder te beseffen hoe nefast de bloemenindustrie is voor diezelfde natuur’ Wilder is de bloemenwinkel van Marijke Boesmans en Mayken Craenen in Antwerpen. Al dekt het woord ‘bloemenwinkel’ de lading niet. Naast het aanbod van lokale en natuurlijk geteelde bloemen die speels en intuïtief worden geschikt, gaat Wilder ook samenwerkingen aan met kunstenaars en ambachtslui die vazen, kaarsen en andere mooie spullen voor hen maken. Regelmatig zijn er events en workshops.
Review | Culinair Review | Culinair Feast in Genk: klassiekers en vernieuwende gerechten ontmoeten elkaar in een hotelbar In het gloednieuwe Feast in Genk wanen we ons in een grootstedelijke hotelbar wanneer we een plaatsje krijgen aan de comfortabele toog. Vanaf deze plek hebben we een goed zicht op de cocktailkunsten van gastheer Guy Jeunhomme. Hij deed ervaring op in de Genkse sterrenzaak De Kristalijn, waar hij chef Donaat Barzeele leerde kennen. Die …
Culinair Culinair Kookboekkoninginnen Donna Hay en Pascale Naessens: ‘Gezond is geen goede verkoopstruc’ De Australische Donna Hay verovert al meer dan drie decennia de wereld met haar haalbare en smakelijke recepten. Pascale Naessens leerde haar volk koken met een focus op groenten en pure ingrediënten. Wij brachten de twee kookboekiconen samen.
Review | Culinair Review | Culinair Chubby Cheeks in Gent: lichte gerechten en krachtige smaken Het kan best intimiderend zijn om in een wijnbar uit een lange lijst flessen een smakelijke keuze te maken. Niet in Chubby Cheeks, de wijnbar van chef Younes Hammouche en gastvrouw Kim Vanseveren. Een compacte wijnkaart per glas zorgt voor weinig keuzestress en elke wijn mag op voorhand geproefd worden. De menukaart is verrassend en …
Culinair Culinair De culinaire vriendschap van Marcelo Ballardin en Eric Ivanidis: 'Mijn moeder eet liever in zíj́n restaurant' Eerder bracht Marcelo Ballardin al een boek uit over zijn eigen restaurant Oak, nu is er het boek met vriend en voormalig souschef Eric Ivanidis over Door73, het restaurant waar Eric aan het roer staat. Het werd een boek vol openhartige verhalen en spannende gerechten. Een voorproefje.
Culinair Culinair Hilal Kayis Sungur bundelde het lekkerste uit Turkije: ‘Er is zoveel meer dan kebab’ Culinair ondernemer Hilal Kayis Sungur stond voor de moeilijke taak haar zestig favoriete gerechten te kiezen uit de keuken van haar vaderland. Die bundelde ze in haar gloednieuwe kookboek Het lekkerste uit Turkije. Van frisse yoghurtsoep tot rijke stoofschotel met lam en witte bonen.
Review | Culinair Review | Culinair Aan tafel bij Grabuge in Sint-Gillis: spannende fusion met verslavend effect
Culinair Culinair Manon Schenck is verkozen tot Lady Chef of 2023: 'Ik heb zoveel opgeofferd om hier te raken' Een verfijnde keuken, een menselijke aanpak en jaren van keihard werken: Manon Schenck kookte zich een weg naar tal van onderscheidingen, zo ook die van Lady Chef of 2023. “Ik blijf gewoon koken vanuit het hart.”
Citytrips Citytrips Namen noemen: populaire eetadressen in de Waalse hoofdstad Een trip naar Namen stond tot nu misschien nog niet op je wishlist, maar met deze eetadressen komt daar vast verandering in.
Culinair Culinair Cold as rice: de lekkerste mochi uit de supermarkt getest In Japan is het al langer een klassiek dessert, maar ook bij ons lijkt mochi aan een opmars bezig. Het plakkerige, elastische gebakje gemaakt van gemalen kleefrijst dat gevuld wordt met ijs vind je sinds kort in het vriesvak van de supermarkt. Welke exemplaren blinken uit? Foodjournalist Barbara Serulus deed de test.
Culinair Culinair Waar dineert de driesterrenchef? De favoriete adressen van Viki Geunes in Antwerpen en Knokke-Heist Viki Geunes is een van de drie driesterrenchefs die België rijk is. Op de bovenste verdieping van het MAS in Antwerpen serveert hij een verfijnde en luxueuze keuken in zijn restaurant Zilte. Op zijn vrije dagen trekt hij naar de kust om te genieten van vertrouwde Belgische klassiekers.
Culinair Culinair Van Mexicaanse invloeden tot Oostendse grandeur: de West-Vlaamse eetadressen van chef Stijn Deschacht Oostendenaar Stijn Deschacht is chef bij Bar Bulot in Brugge. Al is hij vooral bekend als gastheer van de populaire podcast Over Eten, waarin hij chefs, food artisans en andere foodies interviewt over hun culinaire avonturen.
Culinair Culinair 'De beste frituur van België' of liever een Michelinzaak? Topadressen van tweesterrenchef Filip Claeys Filip Claeys is de chef van tweesterrenzaak De Jonkman in Brugge. Als oprichter van de North Sea Chefs zet hij onbekende noordzeevis op de kaart. In de signatuurgerechten van De Jonkman ontdek je hoe elegant er gekookt kan worden met bijvangst.
Culinair Culinair Pure producten en een nonchalante sfeer: in deze zaken tafelt slager Hendrik Dierendonck het liefst Hendrik Dierendonck kreeg de passie voor het slagersvak mee in het slagersatelier van zijn vader. Naast zijn slagerijen stampte hij ook zijn eigen restaurant uit de grond. In Carcasse, bekroond met een Michelinster, brengt chef Timon Michiels het beste uit de slagerij op het bord.
Culinair Culinair Restauranttips van bekroonde gastvrouw Joke Michiel: 'Een goed uitgevoerde klassieke keuken, daarvoor ga ik overstag' Joke Michiel is manager van het sterrenrestaurant Souvenir in Gent. In de keuken kookt haar man Vilhjalmur Sigurdarson. Vorig jaar won ze de Parabere Care Award. Deze internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die grote inspanningen levert om de work-lifebalance in de horeca te verbeteren.
Culinair Culinair 'Niets doet vermoeden dat je hier fantastische pasta kan eten': de verscholen eetadressen van foodie Julie D'heygere Julie D’heygere is de bezielster van Think Tomato, het merk van ambachtelijke tomatensaus gemaakt van Belgische kerstomaten. In het dagelijkse leven kookt ze graag gezond, maar als ze buitenshuis eet, geniet ze van Belgische bistroklassiekers zonder kapsones.
Culinair Culinair De neus van sommelier Diederik Herbots achterna: restauranttips voor wijnliefhebbers Diederik Herbots is mede-eigenaar en sommelier van sterrenrestaurant Ogst in Hasselt. Voor elk gerecht uit de keuken van chef Sébastien Wygaerts zoekt hij een expressieve wijn. In Ogst Deli, hun recent geopende traiteurzaak naast het restaurant, kun je de selectie wijnen mee naar huis nemen.
Culinair Culinair Dineren in stijl: de favoriete restaurants van actrice en foodie Bab Buelens Bab Buelens is actrice en digital creative. Ze verdeelt haar tijd tussen Antwerpen en Split, de thuisstad van haar echtgenoot en chef-kok Vincent Banić. Bab houdt al haar hele leven hartstochtelijk van eten.
Culinair Culinair Perfect plantaardig: chef I-wen Liu deelt haar favoriete vegan eetadressen I-wen Liu staat samen met haar zus Hsuan Lin achter het fornuis van hun vegan restaurant Liu Lin in de Brusselse Marollen. Hun Taiwanese roots inspireren de kaart. Vorig jaar opende I-wen een nieuwe plantaardige zaak in Leuven: in Bodhi eet je gezonde Aziatische bordjes.
Culinair Culinair Van eetcafé tot sterrenzaak: de lievelingsrestaurants van patissier Sarah Renson Sarah Renson is patissier. In haar twee winkels in Leuven verkoopt ze verse taartjes, verleidelijke bokkenpootjes en huisgemaakt roomijs. Dit jaar schreef ze het boek Sweet Table, waarin ze haar favoriete bakrecepten deelt.
Culinair Culinair De beste Brusselse eetadressen volgens topchef Christophe Hardiquest Christophe Hardiquest was jarenlang bekend als de chef van sterrenzaak Bon Bon. Dit jaar ging hij de uitdaging aan om zichzelf heruit te vinden met Menssa, een gastrobar op dezelfde locatie waar hij onbeminde ingrediënten wil laten schitteren op het bord.
Culinair Culinair Sommelier Caroline Baerten tipt: in deze Brusselse zaken worden vegetariërs niet vergeten Caroline Baerten is sommelier en mixoloog bij Humus x Hortense, het plantaardige restaurant dat ze samen met chef Nicolas De Cloedt runt. Voor haar drankjes volgt ze het ritme van het veld van hun groenteboer: ze fermenteert, pekelt en verwerkt overschotten tot interessante cocktails met spannende smaken.
Culinair Culinair Proeven van de Brusselse gastronomie: de hotspots van topchocolatier Pierre Marcolini Pierre Marcolini is zonder twijfel een van onze topchocolatiers. In zijn atelier in Brussel maakt hij delicate creaties, waarvoor hij samenwerkt met boeren van Madagascar over Venezuela tot India. Zijn pralines verhullen nooit de pure smaak van de topchocolade, maar zetten die net extra in de verf.
Culinair Culinair Onvergetelijke carbonara of de beste frietjes van Brussel: de onmisbare eetadressen van chef Anh-tu Pham Anh-tu Pham is de chef-kok van Nénu, een energieke kantine waar gerechten worden geserveerd geïnspireerd door zijn Vietnamese roots. Samen met collega Vladimir Litvine, chef van Le Variétés, opende hij dit jaar de Aziatische traiteur Anam, waar je niet alleen gerechten kunt meenemen, maar ook ter plaatse kunt proeven.
Culinair Culinair Uit eten met chef Aurelie Kluyskens: 4 uitzonderlijke foodconcepten in Brussel Aurelie Kluyskens is de chef van restaurant Uma in Brussel. Ze deed ervaring op bij een aantal indrukwekkende restaurants in binnen- en buitenland, zoals Zilte, Le Chalet de la Forêt en Alain Ducasse. Haar gerechten zijn geïnspireerd op de smaken van nikkei, een populaire fusion tussen de Peruaanse en Japanse keuken.
Culinair Culinair Van Amerikaanse sandwichbar tot Chinees familierestaurant: authentieke foodtips van sommelier Jocasta Allwood Jocasta Allwood is de bezielster van Nightshop, een ongedwongen eet- en drinkplek in Brussel waar een simpele keuken, lekkere wijnen en een duurzaam werkritme centraal staan. Achter in de industriële ruimte vind je de koffiebranderij van haar partner Jens Crabbé, die er de koffie brandt voor zijn bar MOK.
Culinair Culinair Tafelen als slager Bjorn Boonen: deze restaurants zijn spek naar zijn bek Bjorn Boonen is intussen een referentie op het vlak van duurzaam gekweekt vlees. In zijn slagerij Spek & Boonen vind je vlees van lokale boeren, van traag groeiende buitenkippen tot grasgevoederde Black Angus-runderen. Ook zijn huisgemaakte charcuterie en biologisch lamsvlees zijn befaamd.
Culinair Culinair Gastronomie in de Belgische Ardennen: de favoriete restaurants van tweesterrenchef Maxime Collard Maxime Collard trekt van heinde en verre enthousiaste eters naar het kleine Ardeense dorpje Our. Zijn gastronomisch restaurant, La Table de Maxime, scoorde twee sterren door de perfecte uitvoering van de Franse keuken. Maxime deed jarenlang ervaring op als souschef van Geert Van Hecke (De Karmeliet).
Culinair Culinair Aan tafel in de Ardennen: niet te missen adressen volgens sterrenchef Manon Schenk Manon Schenck, een jonge dertiger uit de Elzas, verhuisde acht jaar geleden naar Durbuy. Haar restaurant La Table de Manon kreeg een eerste ster in 2023. Ze heeft dankzij haar tijd in de restaurantkeukens van Bretagne een voorliefde voor Bretoense kreeft. In haar restaurant kun je die dan ook kraakvers krijgen.
Culinair Culinair De culinaire hoogtepunten van Sang Hoon Degeimbre: deze restaurants bezoekt de topchef Sang Hoon Degeimbre is de onstuitbare ster van de Waalse gastronomie. Hij is bekend dankzij zijn gastronomisch restaurant L’air du temps, maar maakt nu ook naam in Brussel. Hij opende er dit jaar Anju, een Koreaans eethuis waar traditie centraal staat: je proeft er Koreaanse klassiekers als bibimbap.
Culinair Culinair Pizzadeeg op bestelling of natuurwijn in blik? Foodnieuws om van te smullen Culinair journaliste Barbara Serulus sprokkelt het lekkerste foodnieuws bij elkaar.
Review | Culinair Review | Culinair Restaurant Hopspot in Ertvelde: Belgische brasserie voor bierliefhebbers