Maak de zomer goed: 60 gerechten met tomaat

© Getty
Katrien Huysentruyt Journalist

Een topzomer zal het niet meer worden, maar een zomertopper als tomaat brengt toch een beetje de zon op je bord. Eet ze nu de vele soorten op hun lekkerst zijn, puur of in een van deze gerechten met tomaat.

Verse tomaten van eigen kweek, of uit de tuin van iemand met groenere vingers, zijn de beste. Pluk ze pas als ze echt rijp zijn en stop ze niet in de koelkast. Anders boeten ze in aan smaak. En ken je soorten. Een tomaat voor salade is anders dan eentje voor warme gerechten.

Grofweg zijn er vier categorieën. Trostomaten zitten aan een tak en zijn vol van smaak. Kerstomaten zijn kleiner en zoeter. De langwerpige pruim- of romatomaat is steviger en makkelijk te pellen. Ook vleestomaten zijn stevig en minder sappig dan andere soorten. Heirloomtomaat is dan weer de benaming voor heel veel verschillende, oude tomatenrassen. De zaden worden van generatie op generatie doorgegeven. De friszure en knapperige Green Zebra is er bijvoorbeeld eentje van. Maar ook de populaire San Marzano. De tomaat moet minstens vijftig jaar geteeld worden om het heirloomlabel te mogen dragen.

Ken je tomaat

Binnen elke categorie zijn er subsoorten. De volgende varianten vind je bij ons vaak in de versafdeling of het groentekraam…

Baron: de Belgische veelzijdige vleestomaat met sappig maar stevige vruchtvlees. Goed voor tomaat-garnaal maar ook om te bakken of te grillen, of rauw tussen een broodje.

Romared is de vaste en vlezige pruimtomaat met intense smaak, geschikt voor passata of tomatensaus.

Prunella is vergelijkbaar met romared maar een trostomaat. Het rijpen aan de steel levert een nog intensere smaak op.

San Marzano ken je als dé Italiaanse tomaat: langwerpig, vlezig én sappig tegelijk. Prima voor gerechten met tomaat in de hoofdrol zoals saus, soep of pizza.

Coeur de boeuf rijpt van binnen naar buiten, vandaar de soms nog groene schil. De dikke, geribbelde tomaat met onregelmatige vorm is heerlijk in een salade of caprese.

De kumato rijpt op dezelfde wijze en heeft een groene of bruine schijn. De sappige en zoete, knapperige tomaat salades een speciale touch.

Noir de crimée is een rood- tot zwartpaarse zoete vleestomaat. Dit oude en bijna vergeten ras eet je best recht van de struik. Lekker als gevulde tomaat of in een salade.

Tijgertomaat, de naam verraadt het al: dit is de opvallend gestreepte soort. Ze is ietwat zoet en vlezig. Een goede tomaat om zo te eten of in een salade. 

Monterosa is de Spaanse rozige variant die kruidig smaakt. Hij leent zich goed voor een tomatencarpaccio. Het is trouwens niet de enige roze tomaat die in opmars is.

Lily is een zaadarme kerstomaat, en daardoor ideaal voor salades of als snoeptomaat.

Lemoncherry: ook deze Belgische gele minitrostomaat met lichte limoensmaak is de perfecte gezonde snack.

Peertomaten zijn geel of rood. De kleine peervormige soort is oorspronkelijk een wilde tomaat. Nu koop je de frisse zoetzure snacktomaat gewoon in de supermarkt.

60 gerechten met tomaat

De juiste tomaat gevonden? Laat ze schitteren in deze recepten en maak op die manier de zomer toch een beetje goed.

Pasta met tomaten
Gevulde tomaat
Soep met tomaat
Op toast en in gebak
Veggie gerechten met tomaat
Met vis, schelp- en schaaldieren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content