Heldere tomatenconsommé met pan tomate

Chef Seppe Nobels geeft tips voor lekkere, zomerse groente(bij)gerechtjes.

Maak de heldere tomatenconsommé klaar met tomaten die wat overrijp zijn of hier en daar een barstje vertonen. De pitjes die overblijven nadat je de consommé hebt laten uitlekken, gebruik je voor pan tomate.

Ingrediënten voor 4 personen
  • 15 tomaten
  • 8 takken dragon
  • 8 takken basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels stadshoning
  • 1 dl knoflookolie
  • peper uit de molen
  • 1 koffielepel fleur de sel
  • 1 stokbrood van een dag oud
  • enkele takken basilicum
Bereiding
  1. Was de tomaten en snijd ze in grote stukken. Doe ze in een grote metalen mengkom. Leg er dragon, basilicum en gekneusde knoflook bij. Besprenkel met stadshoning en 3 eetlepels knoflookolie. Kruid met veel versgemalen peper en fleur de sel.
  2. Doe een groot vel plasticfolie over de kom en zet ze in een kom met zachtjes kokend water op een laag vuur. Laat 3 uur au bain marie garen. Door de hitte zal de folie vacuüm trekken.
  3. Leg een neteldoek in een zeef en giet er de consommé door. Laat rustig uitlekken in een kom op het aanrecht. Dat kan een half uur duren. Duw het vocht zeker niet door de zeef want dan wordt de consommé troebel.
  4. Snijd het stokbrood eerst in stukken en dan overlangs in tweeën. Kleur het onder de ovengril of in de broodrooster. Sprenkel er de resterende knoflookolie over.
  5. Lepel wat pulp en pitten die nog in het neteldoek zitten op het brood. Werk af met enkele blaadjes basilicum en eventueel wat fijngesnipperde knoflook voor de echte diehards.
  6. Serveer de warme of lauwe tomatenconsommé met pan tomate.
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content