Lekkers aan de haak: 40 recepten met vis
Vrijdag 22 maart is het Wereldwaterdag, de gelegenheid om ons favoriete waterdier in de kijker – of liever: op het menu – te zetten. Van paling tot ceviche, zalm tot fish-and-chips: 40 recepten met vis.
In Vlaanderen is Wereldwaterdag 2024 de start van een negendaagse met allerlei activiteiten in en langs het water. Bij de Verenigde Naties is het al sinds 1993 het moment om het belang ervan te belichten én dat 2,2 miljard mensen geen toegang hebben tot veilig water. Het thema dit jaar is ‘water voor vrede’. Maar water is ook de natuurlijke habitat van onder meer de vis. Proper water betekent blije en gezondere vissen, en dat is dan weer goed voor de mens. De CO₂-uitstoot van vis(vangst) is namelijk aanzienlijk minder dan voor het produceren van vlees. Bovendien is vooral vette vis een bom van onder andere omega-3-vetzuren. Omarm deze week de pescotariër in jezelf met een heerlijk stukje vis uit deze recepten.
Vers van het net: 40 recepten met vis
- Aguachile
- Baja ceviche tostada
- Broodje met gerookte heilbot en zuurkool cantillon
- Bagna cauda met rauwe groenten
- Bouillabaissekroket
- Caponata met zwaardvis
- Ceviche met tequila
- Ceviche verde
- Conchiglie met schelpdieren, zeesla, bottarga en limoen
- Couscous en kabeljauwballetjes
- Fish-and-chips, de Tokio-remix
- Forel op cederhouten plank opgevuld met citroen
- Gebakken makreel met warm gepekelde groenten
- Gebrande makreel met kokosceviche en mangosalsa
- Gekookte vis met ei en zure saus
- Geschroeide chilizalm met kokos-komkommersalade
- Groene curry van zeeduivel
- Hamachi met tempura van oester en misovinaigrette
- Kabeljauw met aardappelen en daslook
- Makreel met sambal en sojadressing
- Mole verde met makreel
- Paling in ’t groen
- Pieterman met karnemelksaus en bieslookolie
- Pistolet met fris gerookte makreel
- Pizza à l’Ostendaise
- Planked fish
- Rogvleugel met gember, zeewier en broccolipuree
- Salmon rissoles
- Sandwich met tonijnsalade van Cesar Casier
- Scholfilet met wortel- roomemulsie
- Sinaas-ceviche van Noordzeevis
- Taart met gekaramelliseerde uien en ansjovis
- Thaise zeebaars in zoutkorst met noedelsalade
- Vis in zoutkorst met citroengras en limoenblad
- Vis met gebakken knoflook en citroengras
- Zalm uit de oven met walnoten en sumak
- Zeebaars in de oven van Pascale Naessens
- Zeebaarstartaar, dashi en pompelmoesmayo
- Zeebrasemtartaar met koriander
- Zuiderse Pita van Noordzeevis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier