Vis in zoutkorst met citroengras en limoenblad

© ANAÏS LESY

Voor 4 personen (hoofdgerecht)

Een gerecht dat feestelijk oogt en nauwelijks moeite kost, wie is daar niet voor te vinden? Deze vis in zout is steevast een schot in de roos. Dankzij de zoutkorst krijg je een lekker sappig resultaat omdat het vocht niet kan verdampen en de vis gaar stoomt. Door het zout te mengen met eiwit wordt het hard in de oven; zo kun je de korst er nadien makkelijk en zonder knoeien weer af halen. Wij gaan hier voor dorade, maar andere vis kan natuurlijk ook. Tip van de visboer: kies voor vis met een voldoende dik vel waar het zout niet te hard door dringt, zoals zee- of roodbaars. Voor de vulling kiezen we voor frisse aromaten: limoenblad, chili, limoenschijfjes en citroengras.

1 dorade van 1,5 kg (in zijn geheel maar zonder ingewanden)

2 kg grof zeezout

1 limoen, onbespoten

1 verse rode peper

2 stengels citroengras

8 limoenblaadjes, 3 eiwitten

Zwarte peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng in een kom het grof zout met het losgeklopte eiwit.

2. Snijd de limoen in dunne schijven en snijd ook het citroengras en de chili overlangs.

3. Neem een grote ovenschaal waar de vis in past en bestrooi de bodem met een dunne laag grof zout. Kruid de vis langs binnen met zwarte peper en zout en vul met de limoenschijfjes, het citroengras, chili en limoenblad. Leg de vis op het zout en dek toe met de rest van het zout. Wanneer je te weinig zout hebt: de kop en staart hoeven niet noodzakelijk bedekt te zijn. Druk het zout aan zodat de vis goed ingepakt zit.

4. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat nog 5 minuten rusten in de korst.

5. Zet de schaal op tafel en haal de zoutkorst eraf (spektakel verzekerd). Voorzie een extra bord om het zout op te leggen.

6. Haal daarna voorzichtig het vel van de vis en schep het visvlees van de graat. Als je een kant hebt gedaan, draai de vis dan voorzichtig om (of haal de graat eruit) en verdeel ook de rest.

7. Serveer met gekookte rijst en groene groenten, zoals kort gebakken paksoi of gestoofde spinazie met wat look en sojasaus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content