Gekookte vis met ei en zure saus

  • Moeilijkheid

Gitta (69) maakte deze voedzame visschotel voor haar gezin naar het recept van haar moeder.

Voor 4 personen

600 g witte vis (een moot kabeljauw met vel en graat, een portie wangen van dezelfde vis of een ander stuk volgens aanbod en seizoen)

1 wortel

1 ui

2 stukken selder

3 laurierbladeren

2 el (wittewijn)azijn

1 l water

3 eieren

20 g bloem

20 g boter

2 dl kookvocht

(Wittewijn)azijn of een citroen

Bereidingswijze

Kook de eieren hard (7‑8 minuten), pel en laat afkoelen. Snijd in schijfjes met een eiersnijder.

Breng een liter water aan de kook samen met de groenten, azijn en laurier en laat 20 minuten koken. Kruid af met peper en zout naar smaak.

Zeef de bouillon en voeg de vis toe. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de vis nog 5 minuten pocheren en controleer met priem of satéstokje de gaarheid. Nauwelijks weerstand bij het prikken betekent dat de vis gaar is.

Laat de boter smelten in een sauspan en voeg de bloem toe. Roer deze roux door tot hij naar biscuit (cake dus) ruikt. Blus met wat kookvocht van de vis en laat inkoken naar wens. Werk af met een flinke scheut azijn of citroen en peper en zout. De saus hoort flink scherp te smaken.

Serveer de uitgelekte en gefileerde vis op een warm bord, schik de schijfjes ei erop en werk af met flink wat saus. Serveer met een gekookte aardappel of puree en eventueel de groenten uit de bouillon.

Partner Content