Bagna cauda met rauwe groenten

© National

Salades zijn een prima side dish. Klassiek is de groene salade met citrusdressing en noten. Maar het mag ook iets meer zijn. Culinair journaliste Barbara Serulus bracht vorig jaar samen met Johanna Goyvaerts en Tine Lejeune het mooie kookboek Diner uit, met daarin twaalf handleidingen voor twaalf fijne diners. Eentje was een kaastafel, waarbij de originele salades, een aperitief met rauwkost en een chutney voor de nodige groenten en frisheid zorgden.

Voor 1 kommetje om met 4 personen in te dippen

1 klein blikje ansjovis, 30 g uitgelekt gewicht

8 teentjes knoflook

500 ml room

1 klontje boter

Zwarte peper

Bereidingswijze

1. Smelt het klontje boter in een kookpot op een zacht vuur. Doe de ansjovis erbij en stoof enkele minuten tot de filets uit elkaar vallen wanneer je ze met een houten lepel omroert. Pel de knoflook.

2. Giet de room erbij en voeg de knoflook toe. Draai het vuur wat hoger en breng voorzichtig aan de kook (houd een oogje in het zeil, room kookt snel over).

3. Zet het vuur weer lager zodra de room kookt en laat ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen tot de room voor iets minder dan de helft ingekookt is. Verbaas je hoe drie eenvoudige ingrediënten je keuken met zo’n hemelse geur kunnen vullen en verheug je alvast op straks.

4. Doe alles in de blender, geef enkele stevige draaien aan de pepermolen en mix tot de smeuïgste dipsaus ooit. Giet in een potje en werk af met nog een extra draai van de pepermolen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content