
Vlotjes door de Week Zonder Vlees: 30 vegetarische recepten
Maandag 23 oktober start de Week Zonder Vlees, een project gesteund door Europa in het kader van de Green Deal. Om er ook een lekkere week van te maken, lijstten wij onze beste recepten zonder vlees op.
België is het eerste land dat z’n schouders onder het project zet, althans onder de Europese mantel. De campagne vloeit immers voort uit de Nederlandse Stichting Nationale Week Zonder Vlees, een initiatief van veggie foodblogger Isabel Boerdam. Nu vijf jaar later mag ze het uitrollen in zowel Nederland als de rest van Europa. In 2024 en 2025 volgen Denemarken, Duitsland, Spanje en Oostenrijk. De week wordt mee gepromoot door winkels, merken, chefs en influencers. Wie wil deelnemen, kan online inschrijven. Op het platform van de Week Zonder Vlees vind je ook tips en recepten voor een vegetarische – want groenere – levensstijl.
Diervriendelijk, plantaardig
Het klimaat is een opperbeste reden om minder dierlijke producten te eten. Met deze recepten zonder vlees erbij, kom je perfect voorbereid aan de start. Wie weet trek je het zelfs langer dan een week… Voor wie liever vegan kookt: de meeste zuivelproducten in deze gerechten vervang je makkelijk door een plantaardig alternatief.
30 recepten voor een Week Zonder Vlees
- Auberginecannelloni met spinazie en ricotta
- Bloemkoolgnocchi
- Citroenpasta
- Crystal veggie dumplings met glutenvrije wraps
- Falafel van rode linzen
- Fondue-kroketje
- Gegrilde aubergines met fetayoghurt
- Gefrituurde oesterzwammen
- Gepofte zoete aardappel met koolrabi en komkommersalade
- Gnocchi met spinazie, boerenkool en hazelnoten
- Indonesisch stoofpotje boordevol smaak: vegetarische rendang
- Kleverige miso-bananen met limoen en geroosterde rijst
- Koninginnenhapjes met champignons en tofoe
- Linzencurry met gebakken rijst
- Minipizza’s met rucola, olijven en zoete aardappel
- Ovenschotel met aardappelballetjes
- Shiitake ramen met snelle dashi
- Shiny happy spruitjes
- Pittige linzenpies met zoete aardappel
- Portobellosliders met pompoenpittenpesto
- Puntpaprika’s gevuld met romige mais en ingelegde jalapeñopepers
- Rode kool met Parmezaanse kaas en knoflook
- Romige pasta met asperge
- Shakshuka van zoete aardappel met srirachaboter en ingelegde uien
- Bowl met spicy kikkererwten, geroosterde bloemkool, venkelsla en labneh
- Supersnelle spinazie-salade met feta & honingdressing
- Tajine van bulgur met knolgroenten en dadels
- Vegetarische gevulde kool
- Vegetarische harira
- Vegetarische moqueca
- Verse loempia’s met koolrabi
- Vietnamese broodjes met tofoe, avocado en gefermenteerde wortelen
- Wraps met falafel van zoete aardappel
Lees ook
Ei-zo-na de beste receptenlijst: 30 gerechten met eieren
Vier de veelzijdigheid van bloemkool in 35 recepten
Vegan koken zonder verspilling: nieuw kookboek van Instagramchef Max La Manna uitgetest
Vegan en veggie op de kaart: 20 Antwerpse restaurants breiden uit met plantaardige opties
Vegans just wanna have fun: onze 3 favoriete plantaardige frituren in Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier