Magazine Magazine Niet-alledaagse spijskaart Eerst was er een tip van een collega en niet veel later volgde een lezersbrief : beide gaven John's Kitchen in 's Gravenwezel op als aanrader.
Magazine Magazine Eend centraal :: La Table d'Upignac, restaurant en boetiek : Hopland 7, 2000 Antwerpen. 03 231 60 20.
Magazine Magazine Sfeervol en betaalbaar Voor een royale portie warmte en gezelligheid is er Vert de Gris, een groot en toch knus restaurant dat blijvend in de mode is.
Magazine Magazine Trendy Italiaans Succesboy Vinko Pepa en vennoten openden Cosmo, een modieus Italiaans familierestaurant in een oude dokterswoning in hartje Boechout.
Magazine Magazine Tafelen Philippe Grootaert en Philip Daelemans doen het op hun spontaan-nonchalante manier : zij maakten van bistro Le Petit Zinc een Antwerpse vaste waarde.
Magazine Magazine Tafelen De Belgisch-Italiaanse kok Peter Collura pakt uit met het strakke designrestaurant 1220.Grote porties zijn er troef.
Magazine Magazine Tafelen De beloftevolle jonge kok Bart Mertens nam zijn intrek in de bescheiden bistro Pastel, op de grens van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver, en geeft gerechten uit de klassieke keuken een nieuwe draai.
Magazine Magazine Tafelen De Italiaan Acquaro Domenico serveert in zijn kustrestaurant Marina een keuken die hij omschrijft als 'Italiaans volgens de wind'. Daarmee bedoelt hij : de ene keer zus, de andere keer zo.
Magazine Magazine Geen titel Luxemburger Alain Meessen groeide uit tot een volwaardige kok die een eigen draai geeft aan serieuze, hedendaagse gastronomie.
Magazine Magazine Geen titel Marc Declercq en Cécile Giordano ontwapenen door hun jeugdige leeftijd en door hun bescheiden aanpak. Dankzij hun inspanningen werd L'Aubergine een gewaardeerd restaurant.
Magazine Magazine Tafelen Voor een 'spaghetti op 't plein' in eetcafé Spork verschijn je het best met een ouderwetse mijnwerkershonger.
Magazine Magazine Tafelen Voor een verteerbare prijs in een toprestaurant genieten van lekker eten : dat kan met het 'Menu van de Vroegmarkt' in Hostellerie St.-Nicolas in Elverdinge.
Magazine Magazine Geen titel Beschermd buiten eten : dat kan in de nieuwe glazen eetzaal, gebouwd op het platte dak boven op de eerste verdieping van restaurant Le Mess.
Magazine Magazine Ter Poorte 'Koken met Moke' gebeurt in restaurant Ter Poorte, waar fornuisacrobaat Mo Karmaoui het als een uitdaging beschouwt om klanten te verrassen.
Magazine Magazine Tafelen Alain Collewet ging mee met de tijd en opende achter zijn fijnkostrestaurant In Den Groenen Hond de vlotte Bistro Alain. Op de borden komen vakkundig bereide gerechten, zonder franjes en met smaak.
Magazine Magazine Tafelen Smakelijk eten, correct geserveerd in een behaaglijke omgeving, en dat met zicht op de Leie en voor een verteerbare prijs : het succes van Au Bain Marie in Astene is gerechtvaardigd.
Magazine Magazine Tafelen De Linkador is een populair 'café de l'amitié' in Strombeek, waar wordt gekokkereldmet eersteklas producten.
Magazine Magazine Tafelen Wijngoeroe Guido Francque engageerde voor zijn Brasserie Hertog Jan Gert Mangeleer. Deze 23-jarige kok werd opgevoed in het sterrenrestaurant 't Molentje en kookt loepzuiver.
Magazine Magazine Tafelen Kok Jean-François Begon won vorig jaar de eerste prijs in de prestigieuze wedstrijd Prosper Montagné.In het bescheiden restaurant La Bergamote hanteert de 'Eerste Kok van België 2002' lichtverteerbare prijzen.
Magazine Magazine Restaurant Salsifis Kristof Stevens en Evy Goossens zaten samen in de klas, gingen samen werken,openden samen restaurant Salsifis en zijn samen 45 jaar jong.
Magazine Magazine Tafelen Steven, Annelies en Catherine wisten de lat telkens wat hoger te leggen en maakten van Numerus Clausus een gewaardeerd restaurant, waar betaalbare gastronomie gekoppeld wordt aan gezelligheid.
Magazine Magazine Tafelen Tom Van Gils, Ronny Sauvillers en Rudi Mattheussen maakten van een honderd jaar oud Pomphuis een opzienbarend grand café met wereldrestaurant.
Magazine Magazine Tafelen Lekker, ontspannen Thais tafelen voor een verteerbare prijs en zonder tingeltangel : dat kan in de drie Noï-eethuizen van Noï Dok Daeng en haar Belgische man Olivier Schmidt.
Magazine Magazine Tafelen De ondernemende Robert Van Eygen weet met zijn kunstmatige Pacific Eiland enstreekgebonden bereidingen het vakantiegevoel op te wekken.
Magazine Magazine tafelen Sems Sahbaz exploiteert het oudste Turkse restaurant in ons land en schotelt zijn Belgische bezoekers een aangepaste versie van de keuken van de sultans voor.
Magazine Magazine Tafelen Selfmade kok Jean-Philippe Vanderschueren leerde koken door bij collega's te gaan proeven en doet in zijn eigen restaurant Le Petit Marais zoveel mogelijk zelf.
Magazine Magazine Tafelen Rouge Glamour is een charmerend spektakelrestaurant, waar te midden van Venetiaanse kitsch inventieve gerechten en een burleske 'transformistenshow' worden geserveerd.
Magazine Magazine Ambassadeur van de goede smaak Gentleman, diplomaat in ruste, historicus en schrijver : Alan Davidson verenigt het allemaal in één persoon. Voor zijn bijdragen aan de cultuur en de geschiedenis van het voedsel kreeg deze opmerkelijke persoonlijkheid de Erasmusprijs 2003 toegekend.
Magazine Magazine Talent geboekstaafd Na bijna een halve eeuw in de keuken openbaart driesterrenkok Jean-Pierre Bruneau uit Ganshoren zichzelf en zijn kookkunst in een luxe kook- en kijkboek.
Magazine Magazine Spijs & drank De Frans-Vlaamse Ghislaine Arabian wist in Rijsel hoge ogen te gooien met haar verfijnde versie van de Vlaams geïnspireerde Noord-Franse bierkeuken. Al spoedig was Rijsel te klein en Ghislaine verhuisde naar het historische Ledoyen-paviljoen in Parijs. Daar, aan de Champs Elysées, epateerde zij de meeste verwende lekkerbekken. Er werd gefluisterd dat zij de eerste vrouw …
Magazine Magazine SPIJS & DRANK De door kunstenaars ontworpen kopjes en schotels van Illy zijn een collectors item geworden. De Amerikaanse artiest Jeff Koons ontwierp een gloednieuwe reeks met felgekleurde dierenafbeeldingen. Op de espressokopjes staan een giraf, een aap, een geit, een ezel, een olifant en een schaap. De schoteltjes tonen afbeeldingen van een pony, een koe, een kangoeroe, een …
Magazine Magazine Spijs & drank Restaurateurs zijn alom op zoek naar concepten die de aandacht trekken. Gezellig een hapje eten is niet meer voldoende: je moet pers en publiek nieuwsgierig zien te maken. Slaat de originele formule niet aan, dan verdwijnt het nieuwe restaurant weer even snel. In België is men al enige tijd voorzichtig bezig met speciaal doen. Voorbeelden …
Magazine Magazine SPIJS & DRANK "Kook natuurlijk met natuurlijke ingrediënten" is het motto van het nieuwe Kookboek voor Elke Dag. De oorspronkelijke Engelse titel luidde Organic Cookbook en de auteurs Renée Elliot & Eric Treuillé komen op voor de eerlijke keuken, gebaseerd op producten uit de biologische landbouw. Zij brengen de lezer de biologische levensstijl bij en laten zien hoe …
Magazine Magazine Spijs & drank Passie voor Groenten is de titel van een kleurrijk kookboek waarin superster Antonio Carluccio zijn beste groenterecepten toont. Carluccio is eigenaar van restaurant Neal Street, een Italiaanse specialiteitenwinkel en een café in Londen. Voor het grote publiek is deze vriendelijke lobbes vooral de populaire presentator van veelbekeken Engelse tv-kookprogramma's en auteur van enkele culinaire bestsellers. …
Magazine Magazine Spijs & drank Voor al wie in brood is geïnteresseerd - professioneel of als amateur - is er het gevarieerde werkboek Boerenbrood. Het oorspronkelijke werk had als titel Country Bread en werd op de markt gebracht door de bekende Engelse uitgever Conran Octopus Ltd. Auteur Linda Collister sprokkelde anekdotes en recepten bijeen van typische baksels uit alle hoeken …
Magazine Magazine Spijs & drank De kookboekenschrijfster Nigella Lawson, auteur van How to be a Domestic Goddess werd tot schrijver van het jaar uitgeroepen door de British Book Awards. Daarmee heeft zij J.K. Rowling, de schepper van Harry Potter, en andere bekende schrijvers als Ian Ranklin en Colin Dexter verslagen.
Magazine Magazine Spijs & drank Mechelsesteenweg 211, 2820 Bonheiden. Tel. 015-55 05 15. E-mail: jan.bleeckx@pandora.be
Magazine Magazine Spijs & drank EXKI (uitgesproken als het Franse exquis) is een idee van Arnaud de Meeûs, Nicolas Steisel en Frédéric Rouvez, drie ex-kaders van de GIB-groep. Het concept werd samen met GB en de Leuvense restaurateur Frank Fol uitgewerkt. De grootgrutter gelooft in de formule en is goed voor 80 procent van de aandelen. De resterende 20 procent …
Magazine Magazine SPIJS & DRANK * Drie jaar voor zijn 100ste verjaardag (de eerste Rode Gids België dateert uit 1904) kan men bij het uitkomen van de Michelin-gids 2001 de vraag stellen of de beoordelingscriteria die de Franse bandenfabrikant hanteert bij het toekennen van zijn Michelin-sterren voor de kwaliteit van de keuken, nog wel actueel zijn. Die regels worden bij …
Magazine Magazine Spijs & drank Hoe lang kunnen visliefhebbers nog van in het wild levende vis genieten? Als de overheid de vissers hun gang liet gaan, dan was de zee binnen afzienbare tijd leeggevist. Het kabeljauwbestand in de Noordzee is nu al, niet alleen door overbevissing maar ook door klimaatsveranderingen, zo sterk teruggelopen, dat dringende maatregelen zich opdringen. Niet alleen …
Magazine Magazine Spijs & drank Food from Britain , het promotieorgaan van lekkers uit Engeland, organiseert jaarlijks de verkiezing van Lady Chef of the Year. Voor de 11de uitgave viel de eer te beurt aan Liliane Vanlaethem, chef-kok van het restaurant De Pauw in Asse: zij mag zich een jaar lang Lady Chef of the Year noemen. Voorgangers waren o.m.: …
Magazine Magazine SPIJS & DRANK Fit & Gezond is een gevarieerd lees- en kookboek dat leert hoe je al etend in vorm blijft. Een goede voeding levert méér dan energie en smaak: door een evenwichtige samenstelling kan je specifieke gezondheidsproblemen vermijden en je vitaliteit vergroten. De afgelopen tien jaar is door onderzoek naar de effecten van voeding op gezondheid een …
Magazine Magazine Spijs & drank Witloof werd bij toeval ontdekt in 1830 en groeide uit tot een stukje Belgische trots. In de jaren '70 zond de Griekse tycoon Onassis zijn privé-vliegtuig geregeld naar ons land om witloof in te slaan. Witloof veroverde de wereld: Japanners gebruiken de blaadjes voor sushi en op Fifth Avenue in New York betalen yup's dure …
Magazine Magazine Spijs & drank Voor een romantische tête-à-tête is er bar-restaurant Le Nautilus. Deze Ukkelse onderzeeër is terug aan de kade met een nieuwe bemanning. In een schemerig decor van hout en metaal, en patrijspoortachtige televisieschermen met onderwatertaferelen, geniet je er van verzorgd eten voor democratische prijzen. De muziek swingt en de nieuwe eigenaars, Tristan Sergio en Tom Demanet, …