Luxemburger Alain Meessen groeide uit tot een volwaardige kok die een eigen draai geeft aan serieuze, hedendaagse gastronomie.

Restaurant Alain Meessen : Bruggestraat 259, 8730 Oedelem (te bereiken via snelweg E40, afrit Beernem). 050 36 37 84. www.alain-meessen.com. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.

De enige toeristen die je in het landelijke en uiterst rustige Oedelem ontmoet, zijn lekkerbekken die aan de drukte van de kust zijn ontsnapt om in restaurant Alain Meessen opnieuw op krachten te komen. Alain Meessen zelf komt niet uit Oedelem : hij werd in het Luxemburgse Echternach geboren en zowel moeder als grootmoeder waren kok in een familiehotel in Duitsland. Alain kwam op zestienjarige leeftijd vanuit de koksschool van Libramont naar Sint-Kruis bij Brugge om daar stage te lopen bij Ronnie Jonkman. Die gaf zijn nieuwe keukenknecht de bijnaam Meesje. Patron en commis konden het met elkaar vinden en toen Meesje was afgestudeerd, kwam hij terug naar Sint-Kruis. Kleine jongens worden groot en na tien jaar keukenervaring bij Jonkman opende Alain Meessen zijn eigen huiskamerrestaurant in Oedelem. Met hem mee kwam Petra Bonny, die hij zelf had opgeleid bij Jonkman. In de loop van de jaren groeide Meessen uit tot een volwaardige kok, die door eigen inbreng een persoonlijke draai aan de hedendaagse, Belgische fijnkostkeuken geeft.

Restaurant Alain Meessen heeft zijn onderkomen in een witte villa in hoevestijl tussen het groen, met aan de achterkant een aangenaam terras. Binnen is de stijl hedendaags rustiek. Zitten doe je op comfortabele Louis XV-stoelen. Voor een chef-kok die het zoekt in een persoonlijke benadering van de keuken is niet alleen de inrichting, maar ook de keuze van de achtergrondmuziek aan de saaie kant. ‘ Don’t cry for me, Argentina’ hoort niet bij ‘krokante beignets van langoustines op asperges met pepermunt en rauwe spinazie, met dressing van yoghurt en limoen’!

De spijskaart vermeldt een zestal voor- en hoofdgerechten, met huisbereide ganzenlever als specialiteit. Grote troeven vormen de twee menu’s : het seizoenmenu van vier gangen (46 euro of 62 euro met royaal geschonken wijnen) en het degustatiemenu van vijf gangen (55 euro of 75 euro met wijnen). Wij gingen voor het seizoenmenu met wijnen en kozen ieder een ander voorgerecht. De terrine van ganzenlever was van uitmuntende kwaliteit en kreeg het gezelschap van uienconfituur, gekarameliseerde pecannoten, blokken appelgelei geparfumeerd met nootmuskaat, gedroogde appelschijf, romige sesamsaus en getoast rozijnenbrood. Aan de andere kant van de tafel kwam een fris-zomers voorgerecht met Japanse invloeden : tonijnrol gevuld met kool, bulgur, rammenas en scheuten, opgediend met handgepelde garnalen, bieslook-roomsaus en tomatenbrioche. Het glas werd regelmatig gevuld met een Viognier, met kunde gemaakt door Gérard Ber- trand uit Corbières (complex, rijk, en geurend naar abrikozen). Wij kregen door Petra Bonny een groot servet voorgeknoopt en uit de keuken kwam tweemaal een halve Europese kreeft. Het succulente staartvlees was in hapklare brokken versneden en verscheen op tafel vergezeld van prei, asperges en tomaat, overgoten met schaaldierensaus en gegratineerd. Een bakje met warm water weerhield ons ervan de vingers af te likken. Hoofdgerecht was een vette kwartel op spies, met sappig smakelijk vlees, en begeleid door blokjes appel, erwten, gestoofde spinazie, sprietasperges en een saus met spek, ui en aceto balsamico die naar onze smaak iets te zoet was. Deze keer verscheen van onder de kurk een rode Castillo Maluenda 2001, een jonge rode wijn die niet wist te behagen.

Taart van aardbei en perzik met rins ijs van yoghurt en sorbet van mango, opgediend op biscuit, geïmpregneerd met Elixer d’Anvers, vormden het slotstuk. Wij namen geen koffie, maar kregen toch schalen en glaasjes vol snoepgoed. Alain Meessen kwam na de maaltijd zelf aan tafel voor een losse babbel. Hij spreekt goed Nederlands en wij vertelden hem dat wij lekker hadden gegeten. De rekening bedroeg 124 euro voor twee en dat vonden wij een verteerbare prijs !

categorie : gastronomisch restaurant

beoordeling

Keuken 8/10

Sfeer 7/10

Comfort 7/10

Service 8/10

Prijs/kwaliteit 7/10

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content