Voor een verteerbare prijs in een toprestaurant genieten van lekker eten : dat kan met het ‘Menu van de Vroegmarkt’ in Hostellerie St.-Nicolas in Elverdinge.

Hostellerie St.-Nicolas : Veurnseweg 532, 8906 Elverdinge. 057 20 06 22. st.nicolas@pl.be. Menu’s : 35, 50 en 55 euro. Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en maandag. Vakantie : 20 juli t/m 12 augustus.

beoordeling Keuken 8/10

Sfeer 7/10

Service 7/10

Prijs/kwaliteit 8/10

Comfort 8/10

Restaurant Hostellerie St.-Nicolas verhuisde eind maart van vorig jaar van bij de Sint-Niklaaskerk in Ieper naar Elverdinge. Het nieuwe eethuis was amper acht maanden open toen, in januari, een eerste ster viel. Michelin had blijkbaar vertrouwen in de opzet. Franky Vanderhaeghe en zijn vrouw Sandra Nijs zijn de drijvende krachten achter Hostellerie St.-Nicolas. Franky kookt, is geen veertig jaar oud en begon als zestienjarig broekie met een leercontract in de keuken van Hostellerie St.-Nicolas. Zeven jaar later, in 1991, namen hij en Sandra het restaurant over. Om zich bij te scholen is de ambi-tieuze kok jaarlijks tijdens zijn vakantie gaan werken naast vermaarde chefs als Lucas Carton, Eddie Van Maele, Yves Mattagne en bij Troisgros, waar Franky niets in het handje kreeg en zelfs 45 euro per dag moest bijbetalen om te mogen ploeteren.

De nieuwe locatie in Elverdinge heeft zijn voordelen : meer comfort en hygiëne, parking voor de deur en makkelijk bereikbaar voor lekkerbekken die aan de kust verblijven. De voormalige dokterswoning werd anderhalf jaar lang verbouwd en slechts de buitenste muren en het dak bleven heel. Het nieuwe interieur is een realisatie van Top Mouton en valt te omschrijven als ‘rustgevende moderne landelijkheid’.

Franky Vanderhaeghe werkt achter de schermen. Hij staat bekend als een klassiek gevormde kok, die de richtlijnen van zijn leermeester respecteert : zijn geduldig getrokken keukenfonds vormen de basis van complexe sausen. Het actualiseren van de rijke feestkeuken gebeurt via kortere gaartijden en nieuwe combinaties. De kok heeft enkele specialiteiten op zijn naam, zoals : geplette aardappel met vers gepelde garnalen en gepocheerd hoeve-ei met mousselinesaus en peterseliecoulis (19 euro) en gegrilde jonge tarbot met een kroket van Alaska king crab in een kruidenmousseline (36 euro).

Wij kwamen vroeg en moesten wachten voordat de deur van het slot ging. Sandra Nijs ontving in pantacourt en omdat de eetzaal nog niet in orde was, werden wij doorgesluisd naar een plaats onder de parasol op het terras, vanwaar wij de siertuin met vijver en stenen reiger bewonderden. Binnen wachtte een onberispelijk propere eetzaal met keurige en kleurige boeketten op cruciale punten : wanneer men de perfectie nastreeft, zijn details belangrijk ! De gastvrouw articuleert zorgvuldig en gebruikt verkleinwoorden wanneer zij het menu voorleest. Om trouw te blijven aan ons uitgangspunt, ‘goed eten voor minder dan 50 euro’, kozen wij het Menu van de Vroegmarkt (35 euro plus 10 euro voor de wijnen). Wij werden overrompeld door vier oogstrelende ‘amuusjes’, die bijna te mooi waren om achter de kiezen te steken. Onze opwinding werd getemperd door een schaaltje met boerenvarkenspastei en een soes met kaas en ham : deze ouderwetse welkomsthapjes contrasteerden met de kunstzinnige eetbare miniatuurtjes die wij eerder kregen. Er kwam kabeljauw als voorgerecht, koud gerookt en vervolgens licht gebakken en op het bord gebracht met sla, Banyuls-vinaigrette en mousseline met pastinaak en appelkappers. “Dit is delicaat,” zeiden wij, “deze kok kookt met gevoel !” En toen viel een van onze broodmessen op de grond. Het duurde minder dan vijf seconden en er stond een jongeman met een nieuw mes aan tafel. Hoofdgerecht was roulade van hoevekip met succulent vlees, gevuld met rauwe ham, knolselder en truffel en opgediend met paddestoelen, een lichte madeirasaus en aardappelpuree, afgedekt met ei, bladpeterselie en stro-aardappel. Opnieuw waren wij in onze nopjes. Een zomers nagerecht, gemaakt van wafel gevuld met aardbeien en rabarber en gegarneerd met sorbet van kwark en honing sloot deze feestelijke maaltijd voor een verteerbare prijs af. De bijbehorende wijnen werden royaal geschonken en waren correct : voor 10 euro mag je niet meer verwachten ! Wij namen geen koffie en toch kwam er een schaal met in huis gemaakt snoepgoed.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content