Kristof Stevens en Evy Goossens zaten samen in de klas, gingen samen werken,

openden samen restaurant Salsifis en zijn samen 45 jaar jong.

Restaurant Salsifis : Gentseweg 536, 9120 Beveren-Waas. 03 755 49 37. Menu’s : van 27,50 tot 75 euro. Dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.

Een gezonde wereldkeuken met klassieke waarden” luidt de slogan, vermeld op het visitekaartje van het nieuwe restaurant Salsifis. Het eethuis is te vinden in een voormalig café voor vrachtwagenrijders in de buurt van het militair domein langs de rommelige Gentseweg in Beveren-Waas. Salsifis is nog maar kort open en toch is er al een regelmatige toeloop. Waaraan is dit onmiddellijke succes te wijten ? In eerste instantie aan het smakelijk eten, daarvoor is Salsifis een restaurant. In tweede instantie aan de ontwapenende jeugdigheid van de eigenaars : Kristof Stevens is slechts 23 jaar en Evy Goossens is 22 jaar. Zij zijn pas getrouwd maar kennen elkaar al bijna tien jaar. Kristof en Evy komen alle twee uit het Waasland en zaten samen in de klas op de beroepsschool van Lokeren. Daarna gingen zij aan de slag in een hele reeks restaurants, de ene keer samen bij dezelfde baas, de andere keer gescheiden op verschillende adressen. Hun grote gemeenschappelijke droom was een eigen zaak, en die verwezenlijking is sneller gegaan dan gepland was. Via een advertentie in de krant vonden de twee een geschikt gebouw op een geschikte plaats. Toen de bank zich inschikkelijk toonde, zijn Kristof en Evy vertrokken. Het voormalige baancafé voor truckers kreeg een zelfontworpen inrichting aangemeten. Op de vloer liggen planken van Franse eik in natuurkleur en de muren werden gekwast in aardse tinten met een beige en lichtgroene schijn. In de zaal kwamen rotan stoelen met hoge ruggen en tafels met dubbele, lange kleden.

Kristof installeerde zich aan het fornuis, waar hij alles op het moment bereidt. Evy bestiert de eetzaal, waar zij op een vriendelijk-kordate manier ontvangt, bedient en wijnadvies verschaft. Er is een helder opgestelde spijskaart met gevarieerde bereidingen met hier en daar voorzichtig ingebrachte Aziatische invloeden als fusion-toets. Naast modieuze bereidingen, zoals ‘Millefeuille van jakobsoester in een vinaigrette van truffel, king crab en bieslook geserveerd met een knapperig kruidenslaatje’ (17 euro) treft men ook meer conventionele bereidingen zoals ‘Paling in ’t groen met wel 10 verse kruiden’ (15 euro). Specialiteit is ‘Geschroeide eendenborst met soja en wokgroenten’ (17 euro).

De chef komt aan tafel om de menu’s ‘Kleine wandeling’ en ‘Grote wandeling’ voor te stellen, de paradepaardjes, samengesteld volgens het ritme van de seizoenen en, indien gewenst, aangepast aan de persoonlijke verlangens. Zijn presentatie overtuigde en wij gingen voor de ‘Kleine wandeling’ (37 euro plus 13 euro voor aangepaste wijnen). Om de honger te scherpen schonk Evy een Portugese Ramada, gemaakt uit sémillon– en vinho verde-druiven en wij konden kiezen uit in huis gebakken curry-, volkoren- of spek- en notenbrood. Er verschenen welkomsthapjes in de vorm van kip -yakitori, sushi van zalm (de rijst was droog) en makreel met espuma van tomaat. Zeebaars was het voorgerecht, opgediend op een salsa van boontjes, tomaat en artisjok, met een groente- wrap en, afzonderlijk geserveerd, een glaasje wortel- en paprikasap. Als tweede wijn was er een Sauvignon, Domaine de Gournier ‘vieilles vignes’, als aangename, gekruide, droge witte wijn. Op het bord kwam een romige risotto met zwarte olijf, gegarneerd met een stuk op huid gebakken Schotse zalm, sint-jakobsoester en venkelkrullen. Het hoofdgerecht was kwartel gevuld met preskop en opgediend met gekonfijte zwezerik, primeurgroenten, gevogeltejus met bosuitjes en sabayon van Hoegaarden Grand Cru. Hierbij koos Evy een Fuentes Pina, een teleurstellende rode wijn uit Burgos, gemaakt van 100 procent tempranillo-druiven. Als nagerecht was er ananas-polentacake met sorbet van bloedsinaasappel, een krulletje van gember en yoghurtsaus.

Wij waren gecharmeerd door de spontane en oprechte aanpak van de twee jonge mensen en ervaarden de licht gekruide gerechten als smakelijk, hedendaags en feestelijk.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content