Witloof werd bij toeval ontdekt in 1830 en groeide uit tot een stukje Belgische trots. In de jaren ’70 zond de Griekse tycoon Onassis zijn privé-vliegtuig geregeld naar ons land om witloof in te slaan. Witloof veroverde de wereld: Japanners gebruiken de blaadjes voor sushi en op Fifth Avenue in New York betalen yup’s dure dollars voor een kilootje van het witte goud. Sinds enige tijd kan de verbruiker op de verpakking van Belgisch witloof het Flandria-keurmerk aantreffen. Dat garandeert dat de groenten op een milieubewuste manier zijn gekweekt door familiale tuinbouwbedrijven, én volgens een lastenboek. Elke maand moet de teler een lijst van gebruikte middelen overmaken aan de veiling, die een controlesysteem heeft ontwikkeld met o.m. regelmatige laboratiumanalyses. Behalve milieuvereisten zijn ook kwaliteitskenmerken van belang, zoals stevige kroppen van regelmatige vorm, en versheid. Binnen het Flandria-witloof onderscheidt men nog de kwaliteit Flandria Q, die aan nog strengere normen beantwoordt.

Bij onze noorderburen is de Alliance Gastronomique Néerlandaise een begrip. Het samenverwerkingsverband van toprestaurants verwelkomt dit jaar vier nieuwe leden: Het Koetshuis in Bennekom, De Roggebot in Kampen, Hermitage in Ridderkerk-Rijsoord (alle drie in Nederland) en het Belgische Kasteel Diependael in Elewijt (op de foto chef Noël Neckebroeck). Met de toetreding van deze vier restaurants komt het ledental op 42, waarvan zeven Belgen. In het 33-jarig bestaan van de Alliance is dit cijfer nog nooit behaald. Het gaat het bestuur echter niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit, die bij de aangesloten eethuizen nauwgezet in de gaten wordt gehouden.

Info: +31-40-263 11 53, e-mail bureau@alliance.nl

Valrhona presenteert de nieuwe donkere chocoladeChuao, met 65 procent cacao. Voor de oogst van 1999 werden de beste cacaobonen van verschillende percelen bij het Venezolaanse dorp Chuao geselecteerd. Het dorp ligt in de Aragua-vallei en is moeilijk bereikbaar. Eerst moet men naar het haventje Choroni, vanwaar een bootje vertrekt naar Chuao. De boeren brengen slechts 15 ton cacaobonen voort, maar die behoren wel tot de beste van de wereld. Eenmaal gefermenteerd en gedroogd worden ze langzaam gebrand, fijngemalen, gemengd met suiker en verschillende dagen zacht gepolijst. De Chuao-chocolade met jaarvermelding heeft een ronde, evenwichtige en bijzonder aromatische smaak. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat terug naar de boeren van Chuao. Valrhona wordt verdeeld door de firma Cnudde uit Kuurne.

Het vegetarisme is in opmars. Dat is het gevolg van de opeenvolgende voedselcrisissen en de groeiende aandacht voor gezondheid, leefmilieu en dierenwelzijn. Amper één Belg op vier eet nog elke dag vlees. Maar het aanbod in scholen, bedrijven en ziekenhuizen schiet tekort. Omdat mensen recht hebben op vegetarische voeding gaan er in het Vlaamse Parlement stemmen op om via een decreet verandering te brengen. Volgens parlementslid Guy Swennen heeft de overheid de plicht het vegetarisch voedingsaanbod te garanderen en te stimuleren. In eigen en gesubsidieerde instellingen kan de overheid daar zelf voor zorgen. De overheid kan gewone restaurants ook aanmoedigen om het vegetarisch aanbod te verhogen.

De meest miskende grote keuken is waarschijnlijk de Libanese. Het land is door zijn centrale ligging als handelscentrum gedurende vele eeuwen beïnvloed geweest door uiteenlopende culturen. Zo ontstond een van ’s werelds meest verfijnde keukens. De Libanese Anissa Helou werd geboren in Beiroet en is expert in de kookkunst van het Midden-Oosten. Voor haar boek De Libanese Keuken, de haute cuisine van het Midden-Oosten verzamelde zij kenmerkende Libanese recepten. Haar kookboek bevat slechts enkele foto’s en voor de rest niets dan recepten van stuk voor stuk heerlijke bekende (falafel, kebabs, baklava) en minder gekende (m’jaddarah, hindbeh, habrah nayeh) gerechten. Groenten nemen een belangrijke plaats in. Uitg. BZZTôH, 998 fr.

De wintereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content