Smakelijk eten, correct geserveerd in een behaaglijke omgeving, en dat met zicht op de Leie en voor een verteerbare prijs : het succes van Au Bain Marie in Astene is gerechtvaardigd.

Restaurant Au Bain Marie : Emiel Clauslaan 141 (baan Gent-Deinze), 9800 Astene-Deinze. 09 222 48 65. www.aubainmarie.be. Marktmenu 32,50 euro (41 euro met wijn), degustatiemenu 47 euro (57 euro met wijn). Open van 12 tot 15 u. en van 18 tot 23 u. Woensdag gesloten.

categorie : hedendaagse luxebrasseriebeoordeling Keuken 7/10

Sfeer 7,5/10

Service 7/10

Prijs/kwaliteit 7,5/10Comfort 7/10

Economische crisis ? Daar merk je in restaurant Au Bain Marie in ieder geval niets van ; de obers lopen er hun benen van onder het lijf om iedereen op tijd te bedienen. Deze hedendaagse, elegante luxebrasserie ging open in september vorig jaar en heeft vanaf de eerste dag de wind in de zeilen. Terecht, want de zaken worden professioneel aangepakt, waardoor Au Bain Marie na minder dan een jaar reeds draait als een goed geoliede machine. Bij de gegoede burgerij uit Sint-Martens-Latem is Au Bain Marie op korte tijd uitgegroeid tot een begrip. En het riante terras aan het water, dat wacht op warme dagen, zal de zaak alleen maar populairder maken.

Au Bain Marie is een product van twee hard werkende mensen : Marc Nevejans en Isabel Deboel. Beiden studeerden af aan de beroepsschool en gingen aan de slag, onder meer in het nabijgelegen l’Auberge du Pêcheur. Daar zagen zij hoe het restaurant aan de Leie horden volk trok. De twee begonnen voor zichzelf en hielden Au Bain Marie eerst drie jaar open op een locatie in Afsnee. Vorig jaar verhuisden potten en pannen naar villa De Landing. Het huis werd in 1932 gebouwd, naar een ontwerp van Henri Van de Velde, en later verbouwd, waarbij de dakuitbouw aan de voorkant meer stoort dan de veranda aan de waterkant. In villa De Landing was voorheen restaurant Wallebeke ondergebracht, daarna stond het gebouw twee jaar leeg. Marc Nevejans en Isabel Deboel verfristen het interieur. Au Bain Marie heeft in elkaar overlopende eetvertrekken die rustgevend zijn ingericht in warme tinten, zoals olijfgroen, auberginepaars en terracotta. De zacht-strakke landelijkheid leidt het zicht naar buiten niet af. De eetzaal is een ‘ classy room with a view’ aan de boorden van de Leie met vrije uitkijk over weiden en op de achtergrond het kasteel van Ooidonk. Wij kwamen ’s avonds, werden verrast door het uitzicht en genoten aan tafel van het dreigende avondlicht boven boerenpaarden in turkoois-groene weilanden.

De spijskaart is als een boekje geïllustreerd met kunstfoto’s. Specialiteiten zijn : gegrilde kreeft met knoflook en tomatenfondue (20 euro) en gebakken of gegrilde tong met verse frieten (19,95 euro). Er verschenen twee welkomhapjes en wij kozen twee voorgerechten : rundscarpaccio met raketsla, blokjes selder en schilfers jonge parmezaanse kaas (12 euro) en huisbereide garnaalkroketten, grof van korst en dik van vulling, maar goed smakend en gegarneerd met een slaatje met een zorgvuldig ontvelde tomaat (9,50 euro). Als verrassingshapje kwam honingzoete sorbet van meloen. Zo’n tussendoortje dient de honger aan te wakkeren en niet af te breken. Vroeger, toen men een glaasje calvados serveerde als trou normand, wist men dat heel goed.

De twee hoofdgerechten waren : eersteklas kabeljauwhaas, geserveerd op ratatouille van krokant gegaarde groenten, met schuimige mousselinesaus en keurig in vorm gesneden natuuraardappelen (17,25 euro) en tongfilet op z’n Oostends of ouderwetse visrolletjes, die bij het garen snel te droog worden en daardoor van hun kwaliteit verliezen, op het bord gebracht met wittewijnsaus, champignons, grijze garnalen, prei en aardappelpuree (19,95 euro).

Wij hadden die dag zin in rood en van onder de stop kwam een warm gekruide Gigondas, domaine de Boisssan, vieilles vignes, als allemansvriend (22,70 euro). Om de avond nog wat te rekken was er café glacé van tot mousse geklopte koffie en vanille-ijs (5,50 euro). Dit onvergankelijke nagerecht werd opgediend in een wijnglas.

Wij betaalden net geen 90 euro voor twee verzorgde à la carte-maaltijden en kwamen voldaan en enthousiast buiten.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content