De Frans-Vlaamse Ghislaine Arabian wist in Rijsel hoge ogen te gooien met haar verfijnde versie van de Vlaams geïnspireerde Noord-Franse bierkeuken. Al spoedig was Rijsel te klein en Ghislaine verhuisde naar het historische Ledoyen-paviljoen in Parijs. Daar, aan de Champs Elysées, epateerde zij de meeste verwende lekkerbekken. Er werd gefluisterd dat zij de eerste vrouw zou zijn die de felbegeerde drie sterren van Michelin zou verwerven. Het liep anders uit: de temperamentvolle vrouwelijke kok kreeg het aan de stok met haar bazen en zij werd op straat gezet. Daarna was het lang stil rond haar. Maar nu is de getalenteerde chef terug: in Parijs opende zij een nieuw restaurant waar men weer kan genieten van vertrouwde lekkernijen zoals garnaalkroketten. Ghislaine Arabian zou zichzelf niet zijn als zij niet opnieuw hoog zou mikken, alleen de hoogste waarderingscijfers zijn goed genoeg voor haar.

Ghislaine Arabian: 16 avenue Bugeaud, Parijs 16de arrondissement.

De vraag naar betere kant-en-klare verse maaltijden neemt toe. De eerste die dat voelt is de firma Hot Cuisine, marktleider in vacuümbereide verse gerechten. In samenwerking met chef-kok Pierre Wynants werd een zevental luchtledig verpakte Comme Chez Soi-gerechten op de markt gebracht. Deze waren commercieel zo’n succes, dat de ‘Ronde van België’ nu verdergaat met: ‘Varkensvink à la Kininkske’, ‘Visballekes op Oostendse Wijze’ en ‘Kippenfilet met Fijne groenten’. Het Comme Chez Soi-assortiment is verkrijgbaar bij Delhaize.

De chocoladeafdeling van de chique banketbakker Wittamer doet een beroep op stilist Michael Lewis-Anderson (r.) om op sensuele en geraffineerde wijze een reeks chocoladevoorwerpen te realiseren. Elvis Pompilio (l.) van zijn kant heeft de hoed nieuw leven ingeblazen. Ontwerper, stilist en chocolatier sloegen de handen ineen: het resultaat is een chocoladehoed voor dames en heren. De creatie is bedoeld voor feesten als moeder- of vaderdag, communiefeesten, huwelijken en andere heuglijke aangelegenheden. Er zijn twee maten (klein 1500 fr., groot 2300 fr.) en vier smaken (wit, melk, fondant en framboos). Wittamer: Grote Zavel 12-13, Brussel. Tel. 02-512 37 42.

Niet ver van de nationale luchthaven en de verkeersader Brussel-Luik ligt het charmante restaurant La Chasse des Princes. Eliane en Paul-Emile Sauté ( What’s in a name!) installeerden zich 26 jaar geleden in een witgeschilderd huis aan een pleintje in het groene Sterrebeek. Paul-Emile Sauté neemt zijn beroep serieus, kookt met smaak en houdt de prijzen in de gaten. Er is een lunch voor 495 fr. en specialiteiten van de spijskaart zijn onder meer: pannetje gamba’s met Noilly- en koriandersaus (480 fr.) en tongfilet met aardappelgebak, gefruite selder en rode boter (720 fr.). De wijnkaart is beknopt, maar minstens de helft van de flesjes kost nog geen 1000 fr. Wil je uit de band springen, dan kan dat met de Coups de coeur du chef. Voorbeelden zijn: kussentje van jakobsschelpdieren en Canadese kreeft met kruidenemulsie (995 fr.) en runderfilet vergezeld van gebakken ganzenlever met kalfsvocht en truffel (1395 fr.). In de loop der jaren wist La Chasse des Princes een trouwe fanclub op te bouwen. Recentelijk werden de eetzalen in een nieuw jasje gestoken. Binnenhuisarchitecte Carine de Miomandre zorgde voor een landelijke sierlijkheid die jong en oud weet te behagen.

La Chasse des Princes: Hippodroomlaan 141, 1933 Sterrebeek. Tel. 02-731 19 64. Lunch 495 fr., menu’s 890 en 1600 fr. Maandag en dinsdag gesloten.

Liefhebbers van de openluchtkeuken zijn ongetwijfeld vertrouwd met de spoetnikachtige Weber-barbecue met deksel, waarmee je direct en indirect kan grillen, bakken en braden. Het succesverhaal begon in 1952, toen de Amerikaan George Stephan de Weber kettle grill uitvond. Deze barbecue stond aan de basis van een nieuwe Amerikaanse manier van buiten leven die overwaaide naar Europa. Fans komen nu ook ruim aan hun trekken met het handige en verzorgd uitgevoerde Weber’s Barbecue en Grillboek. Daarin leer je alles over het gebruik en de diverse mogelijkheden van de barbecue en in het tweede gedeelte zijn bijna honderd Europese gerechten bijeengebracht, aangevuld met tips voor sausen, kruidenboter en marinades. Naast vlees en vis, gaan ook groenten en vruchten op de grill. Uitg. Tirion, 730 fr.

De zomereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is vanaf 8 juni te koop in uw krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content