Fit & Gezond is een gevarieerd lees- en kookboek dat leert hoe je al etend in vorm blijft. Een goede voeding levert méér dan energie en smaak: door een evenwichtige samenstelling kan je specifieke gezondheidsproblemen vermijden en je vitaliteit vergroten. De afgelopen tien jaar is door onderzoek naar de effecten van voeding op gezondheid een nieuwe kijk op gezond eten ontstaan. Bij deskundigen groeide zelfs internationaal overeenstemming over eetgewoonten die de beste kansen bieden op een goede gezondheid. Hun advies is niet alleen minder vet of meer voedingsvezel te gebruiken, maar ook meer te eten van bepaalde voedingsmiddelen, die om redenen die wij vaak nog niet begrijpen, een duidelijk beschermend effect hebben. Het boek belicht een vijftigtal ingrediënten en geeft informatie over voedingsmiddelen die men vaker zou moeten eten om bepaalde problemen te voorkomen of te verlichten. In het laatste deel zijn recepten met gezondheidsbonus opgenomen. Uitg. Tirion, 795 fr.

{

De Crabe Fantôme ligt verscholen tussen het groen in een woonwijk van Watermael-Bosvoorde. Zo’n twintig jaar geleden verbouwde Patrick De Wael, samen met enkele vrienden, een oud boerderijtje tot restaurant. Het bleek een schot in de roos. Tegenwoordig biedt Crabe Fantôme onder één dak verschillende formules. Er zijn twee spijskaarten: een Franse en een Thaise. De eerste presenteert eerder klassieke gerechten, zoals lamsnootjes met bonenkruid en gegrilde zeebaars met venkel en steranijs. Er zijn ook enkele fusion-bereidingen, zoals tempura van tijgergarnalen en courgetten met aioli van saffraan. Paradepaardje is Het menu van de kapitein, waarbij je voor 995 fr. (1195 fr., huiswijn inbegrepen) kan kiezen tussen vijf voor-, vijf hoofd- en diverse nagerechten. Op de Thaise kaart staan populaire Thaise bereidingen, zoals kaen kai of kippenblokjes met rode curry en bamboescheuten en ho mok pla of gestoomde vis gemarineerd met curry en kokosmelk. Het menu met voor-, hoofd- en nagerecht komt op 800 fr. (1000 fr. met huiswijn) en dat is een koopje. Omdat er twee keukenafdelingen zijn, moet je per tafel kiezen of er Frans of Thais wordt gegeten.

Le Crabe Fantôme: Ter Kamerenboslaan 17C, 1170 Watermael-Bosvoorde. Tel. 02-660 81 45. Alle dagen open. De Thaise keuken is gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandagmiddag.

{

Dit jaar viert het wereldberoemde Oriental hotel in Bangkok zijn 125ste verjaardag. Dit paleishotel doet dat in gepaste, grootse stijl met concerten, modeshows, party’s en promoties. Terzelfder tijd werden de suites aan de kant van de rivier Chao Phraya volledig vernieuwd. In het restaurant The Normandie zijn grote Europese koks te gast, zoals Freddy Girardet. Het comfortabele toevluchtsoord voor internationale beroemdheden (van Somerset Maugham, koning Juan Carlos tot Elizabeth Taylor en Leonardo DiCaprio) werd de laatste 33 jaar met ijzeren hand geleid door Kurt Wachtveitl. Hij wordt internationaal aangezien als een van de grootste hoteliers. Hij heeft een team van 1000 bedienden tot zijn beschikking, dat ervoor moet zorgen dat de plek zijn magie behoudt. In het hotel zijn diverse restaurants en een exclusieve kookschool ondergebracht.

Info: Jill Kluge en Chantal Hooper. Tel. +852-2895 9288. E-mail: jillk@mohg.com/chantalh@mohg.com, www.mandarionoriental.com

{

In China dient een maaltijd evenveel gerechten te tellen als er gasten zijn. Een feestmaaltijd bestaat vaak uit 12 tot 20 gerechten. Ze worden allemaal in het midden van de tafel geplaatst, op een grote schaal van koper of gelakt hout. Iedereen bedient zich met zijn eigen stokjes en kiest zijn lievelingshapje. Om het de liefhebbers van de Chinese keuken makkelijk te maken, presenteert Marks & Spencer een reeks kant-en-klare Chinese gerechten. Het gamma bevat o.m.: 6 keizerpasteitjes met garnalen (190 g, 105 fr.), 6 pasteitjes met groenten (190 g, 95 fr.), crispy garnalen met chilisaus (240 g, 235 fr.), Chinees menu (870 g, 495 fr.), Singapore noedels (op de foto; 400 g, 195 fr.), Kantonese rijst (450 g, 195 fr.), kip met paddestoelen (300 g, 195 fr.) en kung po chicken of kip met waterkastanjes en pinda’s (300 g, 195 fr.).

{

Le Soin du Vin is de overkoepelende naam van een reeks producten die de liefhebber helpen bij het bewaren, schikken en inschenken van wijn. Voor St.-Valentijn zijn er de volgende suggesties: een wine journal, een set voor de verzamelaar van wijnetiketten (boek en label removers, 2200 fr.), een vacuümpomp om open flessen tijdelijk te bewaren (395 fr.) en de pulltex-sommelier europull 2 in metalen etui (foto, 890 fr.). Info: Tel. 02-511 75 18.

De wintereditie van…..

Pieter Van Doveren

Partner Content