Food from Britain , het promotieorgaan van lekkers uit Engeland, organiseert jaarlijks de verkiezing van Lady Chef of the Year. Voor de 11de uitgave viel de eer te beurt aan Liliane Vanlaethem, chef-kok van het restaurant De Pauw in Asse: zij mag zich een jaar lang Lady Chef of the Year noemen. Voorgangers waren o.m.: Patricia Desmedt (Oud Konijntje, Waregem) en Monique Rutgeerts (De Cuylhoeve, Geel). Liliane Vanlaethem is autodidact. Zij huurde met haar man Patrick De Pauw het restaurant Plezantenhof in Kobbegem, waar Liliane haar eerste stappen in de beroepskeuken zette. Na negen jaar was de tijd rijp voor een eigen pand en in Asse werd een statige villa omgebouwd tot deftig eethuis. Liliane verdedigt de klassieke keuken.

Restaurant De Pauw: Lindendries 3, 1730 Asse. Tel. 02-452 72 45.

Delhaize De Leeuw zet de samenwerking voort met gerenommeerde chefs uit België. Deze keer is er een samenwerking tussen Ming Dynasty, het Chinese restaurant met vestigingen in Leuven en Brussel, en de ondernemende grootgrutter. Op het Aziatische menu staan vier exotisch gekruide gerechten uit de vier windstreken van China. Er wordt halt gehouden in Kanton voor kippenblokjes gesauteerd met Chinese groenten en bami goreng (199 fr. voor 440 g), in Peking voor eendenborstreepjes met kruiden en basmatirijst (245 fr. voor 455 g), in Shanghai voor zoetwatergarnalen in zoetzure saus en nasi goreng (299 fr. voor 455 g) en in Szechuan voor kip in paleisstijl op pikante wijze en witte rijst (199 fr. voor 500 g). De gerechten kunnen makkelijk in de magnetron of au bain-marie worden opgewarmd. Eerder kwamen gerechten van de volgende bekende Belgische koks aan de beurt: Max (van het gelijknamige restaurant in Luik), Pierre Wijnants ( Comme chez Soi) en Yves Mattagne ( Sea Grill, Radisson SAS Hotel). Delhaize De Leeuw verkoopt momenteel zo’n 12 miljoen bereide gerechten per jaar of 31.000 per dag.

De Biofeesthoeve is een vzw ter bevordering van de biologische en vegetarische eetcultuur. Er is een feestruimte die plaats biedt aan 30 personen. Voor kinderen is een hoekje gereserveerd met mooi en natuurlijk speelmateriaal, aangepaste zitjes en eigen eetgerei. De grote tuin is veilig afgemaakt. Er staan houten speeltuigen en een zandbak en onder het overdekte terras staan volksspelen (busjes gooien, sjoelen, zaklopen en circusje spelen). De Biofeesthoeve verzorgt feesten, waarbij men kan kennismaken met biologische en/of vegetarische voeding.

Larumseweg 14, 2250 Olen. Tel. 0486-450 127.

Is de Londense superchef Marco Pierre White een geboren winnaar? De kok is tegenwoordig met succes zakenman. Tony Allan, miljonair en eigenaar van de restaurantketen Fish, vertelde in een kranteninterview in 1998 spottend dat White een klant in een bereiding echte inkt had voorgeschoteld in plaats van inkt van inktvis. Deze opmerking kostte Allan niet alleen zijn vriendschap met White maar ook een aanzienlijke schadevergoeding. White daagde Allan voor de rechter. Zijn advocaat omschreef l’enfant terrible van de Londense horeca als een internationaal gewaardeerde kok die er als eerste Engelse kok en jongste chef in de wereld in slaagde om drie Michelin-sterren te verwerven. De advocaat pleitte dat mr. White eigenaar was van een reeks bekende en gerespecteerde Londense restaurants, zoals The Oak Room, The Criterion Brasserie, Quo Vadis, The Belvedere en The Mirabelle. De rechter achtte Tony Allan schuldig en de vroegere vriend van White werd veroordeeld tot een bedrag van 6 cijfers in Engelse ponden (!), vermeerderd met een deel van de gerechtskosten.

Generaties lang bezochten fijnproevers het Brusselse restaurant Villa Lorraine. Het eethuis, met terras dat uitgeeft op het Zoniënwoud, beleefde zijn hoogdagen onder Marcel Kreusch. Onder zijn leiding werd de Villa het boegbeeld van de Belgische gastronomie. In 1972 kwam de bekroning met de derde Michelin-ster. Het was de eerste keer dat de rode restaurantgids een derde ster gaf aan een niet-Frans restaurant. De huidige chef-kok, Freddy Vandecasserie, is al sinds 1962 actief in de Villa en is ondertussen, samen met zoon Patrick, aandeelhouder. Freddy Vandecasserie leidt ook de Grand Cerf, de fijnkostboetiek, die is ondergebracht in een voormalige bakkerij. Onlangs is men begonnen aan een kleine ‘facelift’ van het restaurant, waar de bar en het Smaragden Salon (eindelijk) zijn vernieuwd. De deuren naar het grote publiek werden geopend via het internet.

Villa Lorraine: Diesdellelaan 75, 1000 Brussel. Tel. 02-374 31 63. Zondag gesloten.

De wintereditie van spijs&drank – een must voor …..

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content