Kok Jean-François Begon won vorig jaar de eerste prijs in de prestigieuze wedstrijd Prosper Montagné.

In het bescheiden restaurant La Bergamote hanteert de ‘Eerste Kok van België 2002’ lichtverteerbare prijzen.

La Bergamote : Boulevard Ernest Solvay 72, 4040 Herstal (Coronmeuse), 04 342 29 47. Menu Jonge Restaurateurs 41 euro. Gesloten op zondag, maandag en feestdagen. Voor warme, zomerse dagen wacht een terras in de tuin.

beoordeling Keuken 8/10

Decor 6/10

Comfort 6/10

Service 7/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Volg je vanuit het Luikse stadscentrum de Maas richting Herstal, dan kom je aan de plaats waar Maas en Albertkanaal samenstromen. Het vervloeien gebeurt onder het wakend oog van Koning Albert II. Zijn standbeeld bevindt zich voor een verlichte obelisk op het uiterste punt van het landeinde tussen de twee stromen. Rij je de achterliggende stuwdam over en passeer je wat verderop de brug over het kanaal, dan beland je in Coronmeuse. Vanaf de tweede brug zie je in de verte aan de boulevard een rijtjeshuis met groene lichtreclame. Daar, op vijftig meter van de Luikse stadsgrens, bevindt zich restaurant La Bergamote, het doel van onze expeditie. Het voormalig postbureau is met bescheiden middelen omgebouwd tot een fris gekleurde brasserie. De keurige eetzaal heeft een krakende vloer en groen en lichtgeel zijn de terugkomende kleuren op muren en plafonds. Als decoratie zijn ingelijste afbeeldingen van schilderijen van Delvaux opgehangen en op de achtergrond klinkt het nostalgische Franse levenslied. Het houten meubilair hoort meer in een taverne thuis dan in een fijn- kostrestaurant. In La Bergamote zijn de tafels gegeerd, vooral sinds chef-kok en eigenaar Jean-FrançoisBegon de eerste prijs won in de wedstrijd Prosper Montagné en de titel verwierf van ‘Eerste Kok van België 2002’.

Jean-François Begon is 33 jaar oud, ging in de leer in Frankrijk en ook in goede Belgische eethuizen ( La Truffe Noire, Romeyer en Bruneau). In zijn eigen eethuis kiest de kok voor een vereenvoudigde versie van de grote, Franse feestkeuken. Echtgenote Christine Maes kreeg een beroepsopleiding aan de koksschool van Spa en volgde lessen wijnkennis aan Ter Duinen in Koksijde.

De spijskaart vermeldt een zestal voor- en een zestal hoofdgerechten tegen eenheidsprijzen : één enkel gerecht kost 19 euro, een voor- en hoofdgerecht naar keuze komt op 26 euro. Wij werden vriendelijk onthaald, kregen een plaatsje, en op tafel kwamen plakjes worst en hartig gebak. Deze banale, hongerremmende hapjes werden gevolgd door toast met ’tapenade’ van droogtomaten en roerei : amuusjes zijn blijkbaar niet het sterkste punt van de ‘Eerste Kok van België’. Er waren twee voorgerechten : ‘marmer’ of laagjesterrine van eendenlever, appel en bloedworst, opgediend met siroop van Aubel en rillettes of taartje van garnalen, krab, knolselder, afgedekt met plakjes rauwe sint-jakobsschelpdieren. Beide voorgerechten brachten tevredenheid en de combinatie appel, lever, bloedworst boeide. Bij de voorgerechten kwam een Tokay Pinot Gris, cuvée Silex, domaine Haeffelin et Fils als aangename, witte wijn met ingetogen, fris-exotische geur en rijke en dikke smaak (13 euro voor een halve fles). Het ene hoofdgerecht was Zuid-Amerikaanse rundhaas van de grill, met sappig vlees, opgediend met een verlichte versie van een bearnaisesaus en aardappelgratin. Het ander hoofdgerecht bestond uit gebakken filet van zeebrasem vergezeld van met laurier geparfumeerde aardappelpuree, prinsessenboontjes, sojasaus en sesamzaad. Opnieuw waren wij ingenomen, ook over de door de chef ingevoerde Côte-de-Beaune-Villages, Domaine Michel Prunier (14 euro voor een halve fles).

Bij het begin van de maaltijd hadden wij een warm nagerecht besteld en uit de keuken kwam warm chocoladegebak met lopende kern, geserveerd met ijsroom verrijkt met het parfum van ijzerkruid. Wij betaalden 89 euro voor spijs en drank voor twee bij een nationale kampioen : was dat geen koopje ?

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content