EXKI (uitgesproken als het Franse exquis) is een idee van Arnaud de Meeûs, Nicolas Steisel en Frédéric Rouvez, drie ex-kaders van de GIB-groep. Het concept werd samen met GB en de Leuvense restaurateur Frank Fol uitgewerkt. De grootgrutter gelooft in de formule en is goed voor 80 procent van de aandelen. De resterende 20 procent is in handen van de drie vennoten. EXKI opende op 9 januari jl. en richt zich tot gezondheidsbewuste mensen, die door hun werkdruk weinig tijd hebben om een maaltijd te bereiden. De eerste reacties overtreffen de verwachtingen. Het blijkt in de praktijk dat de moderne winkel met eetgedeelte vooral wordt bezocht door vrouwen. Ze komen, om in een serene sfeer snel iets lekkers en gezonds te eten. 30 procent van de verkochte waren is bio. Lima-waren en de door Starck verpakte OAO-producten zijn omnipresent. Naast minder gezonde frisdranken, is er ook een bio organic cola van Whole Earth. Als de formule aanslaat, zullen andere vestigingen volgen.

EXKI: steenweg naar Elsene 12, 1050 Brussel. Tel. 02-502 72 77, www.exki.be. Open elke weekdag vanaf 7 u. voor het ontbijt; ’s middags voor slaatjes, broodjes, soepen, quiches en desserts; ’s namiddags voor koffie, thee, artisanale taarten; ’s avonds voor een gerecht dat door de Lenôtre-school werd klaargemaakt.

Voor een ouderwets-gezellige maaltijd is er Le Petit Pont. Het van boven tot onder met afbraakmateriaal heropgebouwde huisje, dat tot in de laatste hoekjes is gevuld met snuisterijen van grootmoeders zolder, ligt in de schaduw van de barokke kerk aan het Sint-Pietersplein in Ukkel. Via een bruggetje kom je onmiddellijk op de eerste verdieping, want door de geleidelijke urbanisatie en ophogingen van het plein is de gelijkvloerse verdieping onder de begane grond komen te liggen. De verschillende niveaus zijn door een smeedijzeren trap in een open ruimte met elkaar verbonden. In een surrealistisch decor met knettergekke lusters, aan het plafond bevestigde deuren en zwevende fietsen lopen snelle obers af en aan. Families en vrienden komen naar Le Petit Pont om zich te amuseren en natuurlijk ook om te eten. Baas Thierry Van Damme houdt, ondanks de drukte, het hoofd koel en komt met Brusselse onverschilligheid en humor aan tafel babbelen. Chef-kok is Jean-Paul Driss. Hij komt uit Lyon en bereidingen uit de traditionele keuken vormen zijn specialiteit. Vriendelijk geprijsde succesnummers zijn o.m.: garnaalkroketten (390 fr.), kalfsniertjes op Luikse wijze (595 fr.), lamszadel met aardappelgratin (620 fr.).

Dekenijstraat 114-116, 1180 Ukkel. Tel. 02-346 49 49. Gesloten op maandag en dinsdag. Driegangenmenu 900 fr., lunch: 410 fr., dagschotel 350 fr.

Enerzijds leggen de Europese ministers beperkingen op voor de vangst van kabeljauw, anderzijds promoot het Centrum voor de Noorse Zeeproducten de vangst van skrei. Skrei is een superkabeljauw met stevig vlees dat zo wit is als de gletsjers in het hoge noorden. Hartje winter staan de vissers van de Lofoten Eilanden klaar voor de komst van de skrei. Tussen januari en maart, in de paaitijd, verlaat de Arctische kabeljauw de Barentszzee om zich naar de Lofoten te begeven. De skrei-vangst is een van de hoogepunten van het jaar in Noorwegen. Tot eind maart, begin april, afhankelijk van de visperiode en de data van de aanvoer, zetten de groten van de Belgische gastronomie de Noorse skrei op tafel en zullen de beste viswinkels de skrei bij hun assortiment voegen.

De Tiense Suikerraffinaderij komt met een nieuw gamma verrijkte suikers. Ti’Flora is verrijkt met vezels die het natuurlijk biologisch ritme van het lichaam bevorderen en tegelijk een zoete smaak geven aan nagerechten, fruit of drankjes. Ti’Plus levert 20 tot 40 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen. Verkrijgbaar in pakjes van 500 g (99 fr.) of in een doos met 30 individuele sticks van 5 g (85 fr.)

Bijna lente: dat betekent feest voor de koks die zich kunnen uitleven met primeurs. Dat doen drie jonge chefs in de lente-editie van het culinaire magazine spijs&drank die vanaf 9 maart in de krantenwinkel ligt. Ook koken met bloemen past bij dit seizoen en voor veggies zijn er frisse ideetjes voor gerechten met trendy zuivel als ricotta en mascarpone. Verder gaat spijs&drank op zoek naar biologische kippen en eieren in Vlaanderen, kom je alles te weten over sherryazijn, wordt er geproefd van de Siciliaanse keuken en genoten van een goed glas geuze. Uiteraard zijn er tips voor lekkere restaurants en hotels, voor verrassende combinaties met traminerwijn en nog veel meer. Wie zich nu abonneert – aan gunstvoorwaarden – kan een gedekte tafel voor 6 winnen, ter waarde van 80.000 fr.

Pieter van Doveren

Partner Content