Steven, Annelies en Catherine wisten de lat telkens wat hoger te leggen en maakten van Numerus Clausus een gewaardeerd restaurant, waar betaalbare gastronomie gekoppeld wordt aan gezelligheid.

Numerus Clausus : Keldermansstraat 2, 2500 Lier.

03 480 51 62. Zaterdagmiddag, zondag en maandag

gesloten. Driegangenlunch 27 euro.

Het was in de beginperiode, zo’n tien jaar geleden, dat wij in het kader van een Weekend Knack-special ‘Met Plezier aan Tafel, 35 lekkere restaurants die geen pijn doen in de portemonnee’, aten in het restaurant Numerus Clausus. Aan dat bezoek hielden wij geen negatieve herinneringen over. Wel een kleine nasmaak in de vorm van een boze brief van de vader van de kok, die zich verongelijkt voelde, omdat wij het restaurant van zijn zoon denigrerend hadden omschreven als ‘eethuis voor families en tweeverdieners’. In die tijd was Numerus Clausus met bescheiden middelen ingericht en kostte het driegangen-keuzemenu 950 frank of 23,55 euro. Aangemoedigd door blijvende positieve signalen, afkomstig van mensen die weten wat lekker is, gingen wij onlangs terug.

Het restaurant bezet het gelijkvloers van een goed onderhouden hoekhuis aan de rand van een keurige Lierse woonwijk. Wij werden vriendelijk verwelkomd aan de deur en geraakten snel in de ban van de nieuwe inrichting. In Numerus Clausus wordt ontspannen en beschaafd getafeld in een romantisch verlichte, elegant-landelijke sfeer. Feestelijk gedekte, houten tafels staan te midden van een decor dat is opgebouwd uit plankenvloeren en oude, afgeschuurde raamchassis. Het geheel is opgehemeld met een nostalgische winkelvitrinekast, spiegels met geornamenteerde gouden lijsten, weelderige gordijnen in chintz, een ingelijste verzameling pollepels en luchters met glaswerk van omgekeerde roomflesjes.

Chef-kok is eigenaar Steven Persyn. Hij kreeg een superopleiding : koksschool Ter Duinen in Koksijde, hotelschool Lausanne, leertijd in Clos Saint-Denis (Kortessem) en stage naast de legendarische Willy Slawinsky ( Apicius, Gent). In zijn eigen restaurant kiest Steven Persyn voor klassiek geïnspireerde bereidingen. Hij presenteert een beknopte spijskaart, aangevuld met een tiental suggesties. Het eten wordt ondersteund door een wereld-wijnkaart met zorgvuldig geselecteerde flesjes.

Twee in het zwart geklede dames bewaken de eetzaal liefdevol. Het team bestaat uit Stevens echtgenote Annelies (foto midden) die onthaalt, en Catherine, die bestellingen opneemt. Lachende Catherine komt het marktmenu voorstellen, dat voor 29 euro een keuze biedt uit twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een nagerecht naar eigen smaak. De gerechten uit dit menu worden ook individueel verkocht.

Wij gaan voor het marktmenu en kiezen twee verschillende voorgerechten : gebakken sint-jakobsvruchten met knolseldermousse, truffelvinaigrette met een scheutje te overheersende truffelolie en chips van knolselder, en, aan de andere kant van de tafel, sappige scampi’s met lekkere risotto van bospaddestoelen en parmezaanse kaas en een truffelsausje, waarin de smaak van truffel opnieuw te dominant aanwezig was. Het glas werd gevuld met de witte wijn van het huis, een uiterst correcte Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Teuqirat (16 euro per fles of 3,5 euro per glas). Voor het hoofdgerecht werd het sappige, malse vlees van lamskroon vergezeld van krokant gegaarde groenten, een tomaat uit de oven, aardappelgratin en dragonsaus. Bij dit smakelijke hoofdgerecht kwam de rode huiswijn, Domaine La Galinière, C ôteaux de Peyriac, Languedoc en opnieuw waren wij gecharmeerd door de kwaliteit (16 euro per fles of 3,5 euro per glas). Als nagerecht was er gratin van banaan in honingzoete sauternessaus, opgediend met praliné-amandelijs. Wij bleven nog wat nagenieten, betaalden 89 euro voor twee en vonden dat het degustatiemenu van Numerus Clausus kwaliteit en gezelligheid biedt voor verteerbare prijzen.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content