Lekker, ontspannen Thais tafelen voor een verteerbare prijs en zonder tingeltangel : dat kan in de drie Noï-eethuizen van Noï Dok Daeng en haar Belgische man Olivier Schmidt.

Noï Linkebeek : Gemeenteplein 6, 1630 Linkebeek. 02 380 68 60. Zaterdagmiddag, zondag en maandagmiddag gesloten.

Noï Brussel : steenweg naar Charleroi 39, 1060 Brussel. 02 537 44 47. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Noï Waver : steenweg naar Brussel 258, 1300 Waver. 010 84 60 60. Zondagavondbuffet 25 euro (15 euro voor kinderen). Zaterdagmiddag gesloten.

Alloï Noï : traiteur & take away. 078 15 47 00.

www.noi.be

Zo’n veertien jaar geleden begonnen landschapsarchitect Olivier Schmidt en zijn Thaise vrouw Noï Dok Daeng met een bescheiden Thais eethuis. Die eerste Noï bevindt zich op enkele passen van het recent heraangelegde Gemeenteplein van Linkebeek. Noï heeft zijn onderkomen in een vroegere schrijnwerkerij. Het oude ‘spookhuis’ is omgeven door ritselend bamboe. Binnen wachten vertrekken met houten vloeren en bamboe rolgordijnen, opgesmukt met souvenirs van verre reizen, zoals Ethiopische hoofdsteunen, een Japanse gong, Chinese manden en Aziatische klederdracht. Er wordt alom rustig en ontspannen gegeten, gezeten op houten keukenstoelen aan eenvoudige, kale tafels. In het verlengde van de grote eetzaal is een terras tussen het groen, vanwaar je uitkijkt over de beboste heuvels en dalen van Linkebeek. In de zomer is de sfeer op het terras magisch en waant men zich ver weg van huis. Wij kennen en waarderen Noï reeds jaren en waren tijdens een recent bezoek verrast door de verfijning van bereidingen en presentaties van de gerechten. De verbetering was het resultaat van een kookcursus die Noï Dok Daen kort geleden volgde in het beroemde hotel Oriental in Bangkok. Restaurant Noï heeft al veertien jaar dezelfde spijskaart, die wordt aangevuld met suggesties. De recepten zijn authentiek Thais en de meeste ingrediënten, zoals groenten en kruiden, komen rechtstreeks uit Thailand. Donderdag en vrijdag is het extra druk tijdens de lunch, want dan wordt een Thaise soepkar voorgereden en kiest men voor maaltijdsoepen (9,50 euro).

Wij kwamen met zes op een maandagavond en kregen de ronde tafel. Wij dronken de huiswijn, een ongevaarlijke Côtes-du-Ventoux, Domaine de Fondrèche (15,70 euro) en bestelden verschillende voorgerechten. Op tafel kwamen : tom yam khung, bontgeparfumeerde soep van garnalen met citroengras (9,50 euro), khung lôt of beignets van gemalen scampi’s in krokant deeg, opgediend met een koriander- en knoflooksaus (9,20 euro) en saté van verschillende soorten vlees, netjes opgediend met pindasaus en zoetzure saus (9,20 euro). Hoofdgerechten waren : neua pad naman oy of rundvlees met gebakken groenten (11,50 euro), panang pêt, wat staat voor eend van de grill met kokos- en curry- panang (14,60 euro) en kaï pad pon curry van kip, opgediend met Indiase curry en groenten (11,50 euro).

In het centrum van de Brusselse bovenstad opende een tweede Noï. Het keukenrepertoire en de beminnelijke, Aziatische bediening bleven ongewijzigd, maar het decor werd aangepast. Noï Brussel is een exotisch, hedendaags stadsrestaurant, ondergebracht in een oud herenhuis met ruime vertrekken en mooie plafonds. Ook hier wordt gegeten zonder pretenties. Wij ervaarden de Aziatische minitafels en stoelen van Noï Brussel echter als onhandig en ook vonden wij de gerechten net iets minder verzorgd dan in Linkebeek. De geproefde khung ché nam plâ, salade van rauwe garnalen met rode paprika en pepers, was, zoals op de kaart vermeld, horriblement piquante (9,50 euro), de gebakken vis met gember en groenten kwam koud op tafel (13,80 euro) en de op het bord vermelde suggestie pet pat pik van eendenborst met Thaise mini-aubergine was grof maar lekker (14,40 euro).

De derde Noï bevindt zich in Waver en is landelijker van ambiance.

In mei opent de eerste Noï-kruidenier met gastentafel in de meubel- en antiekwinkel Porte d’Orient in Ukkel (Waterloose steenweg 1232, 02 375 77 34).

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content