Eerst was er een tip van een collega en niet veel later volgde een lezersbrief : beide gaven John’s Kitchen in ’s Gravenwezel op als aanrader.

Dus wij in de file en, toen alles vaststond, via sluikwegen langs De Potaerde in Rumst (het door zanger Gene Summer overgenomen restaurant waar de parking vol stond) om met anderhalf uur vertraging aan te komen in de lege eetzaal van John’s Kitchen. Wij zouden die avond alleen blijven, maar dat mocht de culinaire pret niet drukken !

John’s Kitchen heeft zijn onderkomen in een vroegere kantoorwinkel en heeft een prettige, rustgevende, elegant-landelijke inrichting met gebroken wit als terugkomende kleur. De eetzaal geeft aan de voorkant uit op de straat en aan de achterkant op een intieme tuin met terras en vijver, waar bij mooi weer ook gegeten kan worden.

John’s Kitchen is een half jaar open. De naam verwijst naar eigenaar John Charels. Deze enthousiaste kok heeft zich voorgenomen om vernieuwing te brengen : dat zie je onder meer aan de keuze aan kookboeken die op de schouw staat, aan het visitekaartje met de omgekeerde letters en aan de gerechten op de spijskaart. ’s Gravenwezel is omringd door riante villawijken, waar onder meer havenbaronnen en fiscale vluchtelingen uit Nederland resideren. Er zijn relatief weinig mogelijkheden in de buurt om deze verwende mondjes te vullen. John Charels waagt zijn kans en de toekomst zal uitwijzen of het hem zal lukken.

Positieve verwondering

Hij kreeg een klassieke keukenopleiding in Antwerpse restaurants als La Pérouse en ’t Silveren Claverblat en verzorgde het management van het clubhuis van de golfclub van Rinkven. In John’s Kitchen komt John Charels aan het begin van de maaltijd zijn suggesties voorstellen en is hij er weer na de maaltijd om te vragen of het wel in orde was. Wij doopten ons brood in het schaaltje met olijfolie met bergamot en lieten deze sterk geparfumeerde en smaakverlammende olie de rest van de avond ongemoeid. Een vermoeid uitziende, hoestende dame, die die avond beter in bed had kunnen liggen, bracht de spijskaart, waarop vijf niet-alledaagse voor- en zes eigenzinnige hoofdgerechten prijkten. De wijnkaart verzamelt een honderdtal Franse en niet-Franse wijnen met keuze voor ieders portemonnee en met enkele wijnen die ook per glas geschonken kunnen worden. Het werd een Madfish, Unwooded Chardonnay 2002 met weelderige neus maar die in de mond wat vulling miste en kort van afdronk was. Er kwamen kunstzinnig gepresenteerde hapjes : als crème brûlée behandelde modieuze espuma van gevogeltelever, een smakelijke kroket van kalfszwezerik en een heerlijk glaasje bouillon van ossenstaart met schuim van asperges. Er waren twee voorgerechten : carpaccio van eend met parmezaanse kaas en sla met krokant spek en ganzenlever (15 euro) en gebakken langoustinestaarten met Cavaillon-meloen, raketsla en kerriemayonaise, opgediend op carpaccio van ossenstaart met zoet-pikante sesamkletskop (18 euro). Beide bereidingen brachten positieve verwondering. Wij kozen ook twee verschillende hoofdgerechten : risotto met morieljes en parmezaanse kaas, als donkerbruine pap op het bord, met tempura van tongfilets en een luchtige truffelsaus (19,50 euro) en kwartel gebraden met vijfkruidenmengeling en billen gelakt met sojasaus (gepresenteerd zonder wasbakje voor de kluifvingers), geserveerd op fijne pasta met shii-takes (17,50 euro). Tegen dan was het al laat en de honger was over, dus namen we geen nagerecht.

Wij vonden alletwee dat de chef zijn uiterste best doet om culinair te verrassen en te behagen. De goede intenties komen onder meer tot uiting via het formaat van de porties. Die grote heveelheden doen de verfijning echter geen goed. Origineel is hij wel in het combineren van ingrediënten. Nu nog de harmonie, want in het smakenorkest klinkt geregeld een valse noot .

:: John’s Kitchen : Wijnegemsesteenweg 39, 2970 ’s Gravenwezel, 03 293 67 56. Er is een viergangenmenu met wijnen voor 57 euro.

vernieuwend gastronomisch

Keuken6,5/10

Decor 7/10

Comfort 6,5/10

Service 6,5/10

Prijs/kwaliteit 6,5/10

Pieter van Doveren

Partner Content