Uitg. Zuid Boekprodukties, 598 fr.

Pasta is razend populair vanwege het gemak van bereiding, eindeloze combinatiemogelijkheden en de voedingswaarde. Voor pastafreaks is er nu de vriendelijk geprijsde Pastabijbel, de complete gids voor de pastaliefhebber. In dit uit het Engels vertaalde boek van formaat gaat auteur Jeni Wright in haar inleiding in op de discussie over de herkomst van pasta. Iedereen kent het verhaal van Marco Polo, die in 1295 vanuit China noedels meebrengt naar Italië. Jeni Wright merkt terecht op dat de Sicilianen al veel eerder pasta in water kookten. Zij leerden de kunst van de Arabieren, die het eiland in de 9de eeuw veroverden. In de Pastabijbel worden de meest courante, gedroogde en verse pasta’s omschreven en getoond; zelfs designpasta otbreekt niet. In de volgende hoofdstukken komen keukengerei, het koken en serveren van pasta, zelf pasta maken en de provisiekast aan bod. Pas dan komen de meer dan 150 recepten, de een al authentieker Italiaans dan de ander. Afzonderlijke hoofdstukken zijn er o.m. voor pasta in soepen en bouillons, pasta uit de oven en pastasalades.

Het Café d’Egmont bevindt zich achteraan de gang op het gelijkvloers van Hilton Brussel en kijkt uit over het groen van het Egmontpark. Het restaurant met koffiesalon is 24 op 24 uur open. In samenwerking met de UGC wordt voor een gunstprijs van 700 fr. een avondje film aangeboden en een diner in het Café d’Egmont, waar de bioscoopganger een schotel uit het menu mag kiezen, met een glas wijn of een softdrink erbij. Elke vrijdag en zaterdag stelt Café d’Egmont een Sea Food Night voor. De formule kost 1450 fr. en bestaat uit een buffet met ruime keuze aan zeevruchten, vis en gerookte zalm, vissoep en diverse zelf uit te kiezen vissen, die daarna in de keuken worden bereid. Om af te sluiten is er een dessertbuffet. Kiest men uitsluitend voor de vis, dan komt de prijs op 890 fr. Nieuw zijn de Chocoladewoensdagen, waarbij men iedere woensdag van 15 tot 18 u. voor 390 fr. een keuze heeft uit een tiental chocoladegebakjes, zeven soorten brownies en een assortiment vruchten ondergedompeld in witte of zwarte chocolade.

Hilton Brussels: Waterloolaan 38, 1000 Brussel. Tel. 02-504 11 11.

Marie-France Van Maele is de dochter van de beroemde kok Eddie Van Maele. Samen met echtgenoot Johan Van Malderen runt Marie-France een fijnkostwinkel met traiteursschotels. De winkel ligt op vijf minuten van de Heizel. Vaste klanten komen voor de gerijpte kazen, door Johan bereide vleeswaren, zeldzame wijnen en creatief bereide schotels, zoals lasagne met aubergines, parmaham en parmezaan, konijn met frambozen, lamsvlees dat Marie-France laat trekken in een mengsel van marjolein, rode wijn en mosterd, en kalkoen met vulling van grison, gruyère, kruiden en groenten en een sjalottensausje met Sancerre. Voor luie lekkerbekken is er voor 800 fr. een weekendmenu van drie gangen.

‘VM’ Van Malderen-Van Maele: Nieuwelaan 62, 1860 Meise. Tel. 02-270 07 10. Gesloten zondagnamiddag en maandag.

Een vaste waarde van de Spaanse gastronomie is de serranoham. Om van deze achterbout van het witte huisvarken een serranoham te maken, heeft men niets anders nodig dan zout, lucht, tijd en… kennis. Eerst worden de hammen zorgvuldig geselecteerd in functie van gewicht en kwaliteit. Daarna volgen vier traditionele fasen: zouten met grof zeezout, wassen en nazouten, een fase die 40 à 60 dagen duurt en waarbij temperatuur en vochtigheidsgraad zorgvuldig in de gaten worden gehouden, de rijping waarbij de ham droogt en het rusten in speciale droogkamers. In 1990 richtten de belangrijkste Spaanse producenten en exporteurs het Consorcio del Jamon Serrano Español op. Het zijn een 15-tal bedrijven, die samen 73 procent van de export vertegenwoordigen. Het Consorcio kent een kwaliteitslabel toe aan ham bereid volgens de modernste technieken en met respect voor traditionele methodes. In 2000 kreeg 27 procent van de uitgevoerde rauwe hammen dit label.

De lente-editie van spijs&drank – een must …..

Pieter Van Doveren

Partner Content