“Kook natuurlijk met natuurlijke ingrediënten” is het motto van het nieuwe Kookboek voor Elke Dag. De oorspronkelijke Engelse titel luidde Organic Cookbook en de auteurs Renée Elliot & Eric Treuillé komen op voor de eerlijke keuken, gebaseerd op producten uit de biologische landbouw. Zij brengen de lezer de biologische levensstijl bij en laten zien hoe je daarbij kookt, eet en boodschappen doet. In de biologische keuken komt elk individueel ingrediënt tot zijn recht, want hoe beter de kwaliteit van de producten, hoe minder je ermee hoeft te doen. Bovendien zijn simpele bereidingen vaak ook het gezondst. Om dit te bewijzen selecteerden de auteurs Europese gerechten gebaseerd op klassieke combinaties, die eenvoudig te maken zijn. Zij raden aan om tijdrovende recepten voortaan te vergeten en van nu af aan te kiezen voor simpele, korte bereidingen, waarin de smaken voor zich spreken.

Culinaire Boekerij, Kosmos-Z&K Uitg., 750 fr.

De firma Lima voegt twee nieuwe variëteiten toe aan haar gamma bio-salades: de Bolivienne en de Mexicaine, twee 100 procent biologische salades, geïnspireerd op traditionele Zuid-Amerikaanse recepten en met een uitgebalanceerde samenstelling. Deze salades zijn verpakt in twee individuele porties en zijn klaar om op te dienen. Door de samenstelling met verse groenten en volle granen, zijn ze volwaardig. Lima bio-salades zijn geschikt om mee te nemen naar kantoor of om thuis snel op tafel te zetten. De salade à la Bolivienne is samengesteld uit linzen en quinoa (de rijst van de Inca’s), een weinig mosterd en azijn en de Boliviaanse bereidingswijze zorgt voor de originele toets. De salade à la Mexicaine is gebaseerd op pinto- en rode bonen en bevat ook gerst, goudgele zoete maïs en verse kruiden. De salades worden verkocht in natuurvoedingswinkels (139 fr. voor 2 porties van 150 g).

Port d’Anvers is een nieuwe speciaalzaak voor vis- en zeevruchten aan de Antwerpse Tunnelplaats, naast de in- en uitrit van de Waaslandtunnel. Initiatiefneemster Lynn Avonts was voorheen reeds via het bedrijf Ocean Food actief in de invoer en distributie van vis en seafood-producten. De winkel is makkelijk te bereiken en richt zich vooral tot hobbykoks, die ’s avonds of in het weekend iets lekkers op tafel willen brengen, maar geen uren willen of kunnen besteden aan de boodschappenronde. Port d’Anvers levert aperohapjes, schaal- en schelpdieren, verse kreeften, oesters, verse en diepgevroeren vis met tal van exotische specialiteiten, bereide visgerechten, kaviaar, oliën, kruiden en nog veel meer lekkers. Zeevruchtenschotels worden naar wens van de klant samengesteld.

Tunnelplaats 1: 2000 Antwerpen. Zondag en dinsdag gesloten. Tel. 03-225 35 52.

De smaak van de lente proef je in Le Rustique de Printemps: deze weke kaas met lichtjes bloemige korst en met de typische smaak van lentemelk, is rijk aan eiwitten en is uitsluitend verkrijgbaar van half april tot begin juli. Kenners vinden dat de smaak duidelijk verschilt van die van de Camembert Le Rustique. De kaas kan ook warm worden gegeten, bijvoorbeeld op getoast brood met in boter gebakken schijfjes appel, waarop een schijfje Camembert komt. Zet alles nog 2 tot 3 minuten in een hete oven en bestrooi met peper. Le Rustique de Printemps is te koop in de meeste supermarkten (84 fr.).

Mechelen geeft zich bloot is een nieuw initiatief, dat een tiental culinaire wandelingen (van mei tot september) doorheen de Mechelse binnenstad onder deze naam verenigt. Groepen van maximum 20 culinaire enthousiastelingen komen bijeen op zaterdagavond omstreeks 18 u. aan de Dijle-oever. Het aperitief wordt geschonken tijdens een korte rondvaart op de Binnendijle. Stadsgidsen leiden de groep vervolgens door Mechelen. Voor het voor- en hoofdgerecht wordt er telkens halt gehouden in een eigenzinnig restaurant. Een zoetigheidje en koffie sluiten de wandeling af en ook voor deze gelegenheid wordt gezocht naar originele locaties, zoals het salon van de Kardinaal, een geometrische daktuin of een historische binnenplaats van een patriciërswoning. Deelname: 1600 fr., all-in. Reservatie: Tel. 015-21 75 68.

De lente-editie van spijs&drank – een must voor wie…..

Pieter Van Doveren

Partner Content