SPIJS & DRANK
Info: www.scotchwhisky.com
China heeft z’n thee, Frankrijk z’n wijn en Schotland z’n whisky. Het merendeel van de productie wordt gebruikt voor de bereiding van blended whisky’s. Dat zijn geassembleerde, liefst zachte whisky’s met een herkenbaar karakter dat de complexiteit van malts en minder uitgesproken grain whisky’s verenigt. Meester-blender bij Johnnie Walker is Jim Beveridge, een ‘magiër’ die ruim 20 jaar bij United Distillers & Vintners opereert. Dagelijks komen de blenders bijeen in de testruimte om de whisky’s te volgen in hun rijpingsfasen. Inzet is de productie van een blend die niet afwijkt van de smaak die de consumenten wereldwijd gewend zijn. Volgens Jim Beveridge is de kennis de afgelopen 20 jaar enorm toegenomen. Wat vroeger magie leek, geldt nu als een volwaardige wetenschap. Malt whisky is gemaakt van gemoute gerst. De krachtige smaak wordt in sterke mate bepaald door het water, de turf en het klimaat. Grain whisky, op basis van gerst, maïs en/of andere granen, beschouwt men vaak ten onrechte als een neutrale, weinig interessante alcohol. Niettemin speelt deze whisky een belangrijke rol in het evenwicht en de aromatische harmonie van een blended whisky. Het blenden is een ingewikkelde alchemie, die vaak door de master of blending van generatie op generatie wordt doorgegeven. Een blend kan tussen de 15 en 40 malt whisky’s van verschillende leeftijden bevatten en verder twee of drie grain whisky’s.
Kevin Strubbe, ex-hofmeester van prins Philip, en Pascal Van den Beek, twee ondernemende twintigers met ervaring in de horeca, zijn de drijvende krachten achter de nieuwe Brasserie Kwadraat in Ekeren. Het restaurant is ondergebracht in de voormalige Zilveren Reiger, het clubhouse van BASF Antwerpen. Kwadraat kreeg een nieuwe trendy inrichting van de hand van het Antwerpse bureau CO2, en biedt plaats aan 120 personen. Verder zijn er een sportcafé, banket- en seminariezalen en een ruim terras. De spijskaart vermeldt modieuze zuiderse bereidingen, zoals lasagne van seizoengroenten en mozzarella, en Belgische klassiekers als steak à la tartare met friet en hammetje met aardappelpuree. Op de wijnkaart treft men naast bekende Franse wijnen ook nieuwe-wereldwijnen. Een bijzondere attractie is het ‘helidiner’, waarbij een etentje wordt gekoppeld aan een helikoptervlucht. Voor 4500 fr. krijgt men champagne in de salon, een voorgerecht, dan volgt een vlucht van 20 minuten over de haven en de stad; de maaltijd wordt voortgezet als men terug aan de grond is. Brasserie Kwadraat wil ook een voortrekkersrol spelen inzake kwaliteit en hygiëne en is toegetreden tot de Kwaliteitsclub, een initiatief van de Stedelijke Dienst Eetwareninspectie in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg.
Brasserie Kwadraat: Leugenberg 141, 2180 Ekeren. Tel. 03-665 17 00. Keuken open van 11.30 tot 22 u. e-mail:info@brasserie-kwadraat.be
Oliviers&Co stelt een originele doos van kringloopkarton voor met daarin materiaal om aïoli te maken: een kannetje van roestvrij staal, een bus Kretenzische olijfolie oogstjaar 2000, een houten stamper, een Catalaanse vijzel in gevernist terracotta en het originele recept. Het enige wat ontbreekt is een bolletje knoflook. De aïolidoos kost 1850 fr. in de O&Co-boetieks in Brussel (Boterstraat 28 en Linthoutstraat 244) en in Antwerpen (Schrijnwerkersstraat 8).
Voor culinair geïnteresseerde reizigers brengt uitgeverij Kosmos een reeks Eten & Drinken. In de boekjes staat informatie over benamingen van lokale ingrediënten, over streekgerechten en over wijnen, aangevuld met mogelijkheden om uit eten te gaan, adressen om inkopen te doen als je zelf kookt, recepten van beroemde streekgerechten en praktische informatie, zoals omgaan met een klein budget en het plannen van een vakantie. De eerste drie landen die aan bod kwamen zijn: Italië, Spanje en Frankrijk (385 fr. per deel).
Voor liefhebbers van bubbels brengt Screwpull een leuk en handig accessoire: een opener en afsluiter van champagneflessen. Het apparaatje is gemaakt van surlyn, een materiaal dat vormvast en schokbestendig is. De opener werkt als een klauw, die stevig om de kop van de kurk zit. Met een eenvoudig draaibeweging wordt de kurk losgemaakt. Aan de andere kant zit een afsluiter die is uitgerust met drie elastische ringen, die perfect in de hals van de fles passen en deze luchtdicht afsluiten, zodat de belletjes minstens drie dagen blijven bewaard. Door de voetjes staat de dop nooit rechtstreeks op tafel, wat de hygiëne ten goede komt. De twee-in-een opener/afsluiter bestaat in transparant groen, in blauw en kristal (799 fr.).
De lente-editie van het culinaire magazine spijs&drank – een must……………..
Pieter Van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier