De beloftevolle jonge kok Bart Mertens nam zijn intrek in de bescheiden bistro Pastel, op de grens van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver, en geeft gerechten uit de klassieke keuken een nieuwe draai.

Restaurant Pastel : Antwerpse steenweg 1, 2860 St.-Katelijne-Waver. 015 21 80 16. Weekendmenu van twee gangen 18,50 euro, proeversmenu 32 euro.

Van je vrienden moet je het hebben ! De man over wie ik het heb, is iemand met een neus voor talent en een fervente lekkerbek, die er niet voor terugschrikt om aan de andere kant van het land een nieuw eethuis uit te proberen. En omdat met twee tafelen gezelliger is dan alleen, zijn wij diverse keren samen anoniem op ontdekkingstocht geweest. Dus was er geen argwaan toen de telefoon ging en hij meldde dat hij iets nieuws had ontdekt. “De naam is Pastel, de zaak draait rond drie jonge mensen, de aanpak is eerder bescheiden, maar je eet er lekker”, zei hij nog om de verwachtingen niet te hoog te laten oplopen.

Pastel is te vinden nabij het industriepark Mechelen-Noord en de eerste keer rij je er makkelijk voorbij : het restaurant heeft zijn onderkomen in een volks baancafé en de façade en het terras voor de deur bleven zo goed als onveranderd. Binnen wacht een nette bistro en word je verwelkomd door Nancy, de bazin. Hoewel zij klein is van postuur, struint zij met gedecideerde pas door de eetzaal. Nancy ziet er jonger uit dan ze is en kan bogen op een ruime horeca-ervaring. Zij opende Pastel als taverne. Enkele maanden terug verscheen het duo Bart Mertens en vriendin ten tonele, werd het roer omgegooid en werd Pastel een volwaardig restaurant.

De spijskaart is bondig, de bereidingen zijn afgestemd op de markt en de vermeldingen doen de fantasie niet op hol slaan. Wij kozen voor het proeversmenu (32 euro). Het eerste gerecht was een ijskastkoude salade van artisjok, lente-ui en raketsla met rauw gemarineerde zalm en asperges (10 euro). Tatin van bladerdeeg met ovengedroogde tomaten, gebakken mosselen, snippers gedroogde ham en buffelmozzarella volgde. “Uiterst smakelijk”, vonden wij deze oprechte bereidingen. Wij hadden het gevoel dat wij al etend honger kregen. Dat kon natuurlijk ook komen door de fraaie loirewijn, een Menetou-Salon,Pierre Alexandre 2000 (40 euro). Als hoofdgerecht verscheen een waaier van gebraden eendenborst met partjes verse sinaasappel, krokant gebakken loempia van licht filodeeg en zomergroenten, jonge aardappelen gewenteld in honing en tijm en een bigaradesaus met groene peper. Opnieuw waren wij geestdriftig. Als nagerecht volgde een hedendaagse interpretatie van de majestueuze omelette sibérienne, zonder gekonfijt fruit maar wel met vanilleijs, warme, in de oven gegaarde limoenmeringue en coulis van rode vruchten (6,50 euro).

Na het eten verscheen Bart Mertens in de eetzaal. Hij is een goed uitziende kok van 23 jaar met een gedegen opleiding in bastions van de klassieke feestkeuken ( Restaurant D’Hoogh in Mechelen en La Bergerie in Lives-sur-Meuse). Bart houdt van la haute cuisine en beschouwt het als een uitdaging om vermaarde klassieke bereidingen een eigen draai te geven, zodat de oude gerechten in een modern jasje en in verlichte uitvoering op het bord komen. Bart heeft een visie en alles om er te komen. Zijn vriendin Els Ghysbrecht kreeg ook een beroepsopleiding en koos voor het brasseriecircuit.

“Ik heb prima gegeten”, wist ik voldaan te melden aan mijn kennis, die prompt naar zijn schoenen begon te kijken. “Ik moet je iets bekennen”, zei hij met de nodige schroom : “Nancy is mijn nichtje.” Zo zie je maar dat eigenlijk niemand te vertrouwen is.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content