Voor een ‘spaghetti op ’t plein’ in eetcafé Spork verschijn je het best met een ouderwetse mijnwerkershonger.

Spork, Original Belgian Foodcafé : Gildestraat 1, 3550 Zolder. 011 42 41 61. Non-stop open van 12 tot 22 u., zaterdag vanaf 18 u.

J ohan Cox studeerde industriële wetenschappen en maakte als jobstudent kennis met de horeca. Hij ontdekte dat die branche meer uitdagingen biedt dan een saaie bureaujob. Zijn eerste project was een frituur met campingwinkel bij het circuit van Zolder. De vlam sloeg in de pan en toen kwam Spork, een stamcafé in een privé-woning, compleet met pietjesbak en kegelbaan. Samen met Interbrew werd het stamcafé aanvankelijk omgebouwd tot het eerste Belgium Beercafé. Omdat men van bier drinken honger krijgt, is Johan Cox eten gaan serveren. Spork groeide uit de oorspronkelijke formule en evolueerde tot een wijd en zijd in de streek geliefd eetcafé. Om de permanente toestroom van hongerigen in goede banen te leiden, werd de zaak recentelijk verbouwd en uitgebreid. Buiten is de nieuwbouw modern, maar binnen is de decoratie in caféstijl, waardoor je de indruk hebt dat de nieuwe Spork al vele decennia bestaat. Vloeren van hout en oude tegels, lambriseringen en replica cafémeubilair accentueren het bruine sfeertje. Het houtvuur brandt op kille dagen en op de achtergrond weerklinken smartlappen, zoals je die nog alleen maar in Limburg tegenkomt. Wat bleef is de bar, als gezellige verzamelplaats voor mensen die in het weekend op een tafel wachten. Men komt tot van Knokke en Dortmund om Spork, via de sluipweg aan het kruispunt van Lummen, massaal te bestormen. “Wees ontspannen, maak plezier en geniet van je eten”, zegt Johan Cox cool. Hij toont het voorbeeld en benadert de bezoekers met een goed georchestreerde nonchalance, waardoor iedereen, van belangrijke zakenpief tot fabrieksarbeider en van artiest tot sportvedette, zich in een mum van tijd thuis voelt.

Achter de schermen staan zus Kristien en kok Hans Reynders aan het fornuis : omdat Spork non-stop is geopend van 12 tot 22 uur heeft het restaurant twee chefs nodig. Hun bereidingen zijn eenvoudig en oprecht en de porties zijn royaal. Hun repertoire gaat bij de voorgerechten van verse dagsoep (3 euro) tot ganzenlever (16,50 euro) en bij de hoofdgerechten van een simpele spaghetti (7 euro) tot ‘kreeft op z’n gans’ (33,25 euro). Een attractie voor wijnliefhebbers vormt het wijnboek, met onder meer een uitgebreide collectie Italiaanse kwaliteitswijnen. Wij genoten van een Barbera d’Alba Montaribaldi 2000 als wijn van de maand (5 euro per glas of 30 euro per fles) en op tafel kwam een bruine, papieren zak met de opdruk spork.be, food that make you howl. In de zak zaten verschillende soorten lekker brood. Wij bestelden carpaccio van rund en het voorgerecht stond er in twee minuten : schellen smakelijk rauw vlees, zonder salade maar met oude parmezaan, olijfolie en aceto balsamico (12,75 euro). Hoofdgerecht was ‘spaghetti op ’t plein’ (25 euro) en uit de keuken kwam een ovaalvormige, ‘pleingrote’ schaal met spaghetti bedolven onder een halve kreeft, diverse soorten verse vis, gamba’s, mosselen, grote stukken inktvis, champignons, ui en paprika : zelfs een mijnwerker die een week onder de grond had gezeten had deze portie niet alleen de baas gekund ! Niet voor de honger, maar wel om te snoepen, was er nog een dame blanche met geklopte room en gesmolten chocolade, die op het ijs veranderde in een krokant jasje (5,50 euro).

categorie : eetcafé

beoordeling

Keuken : 6,5/10

Sfeer : 7/10

Comfort : 6/10

Service : 7/10

Prijs/kwaliteit : 7/10

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content