De door kunstenaars ontworpen kopjes en schotels van Illy zijn een collectors item geworden. De Amerikaanse artiest Jeff Koons ontwierp een gloednieuwe reeks met felgekleurde dierenafbeeldingen. Op de espressokopjes staan een giraf, een aap, een geit, een ezel, een olifant en een schaap. De schoteltjes tonen afbeeldingen van een pony, een koe, een kangoeroe, een beer, een nijlpaard en een walrus. De beestige collectie zit samen met een blik Illy-espressokoffie verpakt in een doos (4995 fr. in de Illy-shops in Antwerpen, Kapellen, Turnhout en Gent, Tel. 0800-16832).

Brasserie Mareboeuf is een megabrasserie met replica art-nouveaudecor, gelegen op een steenworp van de ULB, bij de begraafplaats van Elsene. Aan de straatkant is een schaal- en schelpdierenbank en binnen zijn er eetzalen over vier niveaus. De brasserie bestaat al heel wat jaartjes, maar ging niet zo lang geleden over de kop. Na twee maanden sluiting is de zaak weer geopend. Chef-kok is opnieuw de Vlaming Dirk Vandendriessche, die al zo’n elf jaar in de keuken van Mareboeuf staat. Alles wat wij er proefden was absoluut correct: garnaalkroketten (403 fr.), lenderibstuk Cubroll zonder vetrand maar met béarnaise (746 fr.), tarbot van de grill met Hollandse saus (850 fr.) en île flottante, gemaakt van Italiaans schuim drijvend in vanillesaus (250 fr.). Uitzonderlijk goede herinneringen hebben wij aan een van de voorgerechten, dat bestond uit bruin boerenbrood bedekt met krullen rauwe ganzenlever (485 fr.). De lever was gekruid met peper en grof zout en vergezeld van een fris slaatje: eenvoudig maar om vingers en duimen bij af te likken. Wat er die avond in de grote brasserie ontbrak, was het geroezemoes van een volle eetzaal.

Brasserie Mareboeuf: 445 Kroonstraat, 1050 Brussel. Tel. 02-648 99 06. Menu gourmand van drie gangen 887 fr.! Parkingdienst. Zondag gesloten

Typische zomervruchten, zoals abrikozen, perziken, nectarinen, meloenen en pruimen zijn gezond en lekker, vooral wanneer je de vruchten eet als ze perfect rijp zijn. Tal van onderzoeken bevestigen het bestaan van een verband tussen geregelde consumptie van vers fruit en een verlaagd risico op allerlei aandoeningen, zoals ziekten van hart- en bloedvaten en bepaalde kankers. Door het zonnige klimaat biedt Frankrijk een bijzonder rijk assortiment aan zomervruchten, elk met specifieke eigenschappen. Meloenen zijn verkwikkend en hebben een intens parfum en subtiele smaak. Bekende variëteiten zijn: de lichtgroene knobbel-of wratmeloen (kanteloep), de brodé uit de Charentestreek met zijn beige netstructuur of de oranjegele en lange galia, de kanarie van de Midi. Meloenen mag je niet in ijskoude toestand nuttige, want dan gaat veel van het aroma verloren. Het best eet men een meloen met een vork, want de onderkant van de lepel beïnvloedt de smaakpapillen op de bovenkant van de tong. Wil je de smaak van de meloen accentueren, ga dan even met de pepermolen over het vruchtvlees. Ook abrikozen zijn een lekkernij voor warme zomerdagen. Ze hoeven niet geschild te worden en het zijn daarom ideale maatjes voor kinderen. De abrikoos is de kampioen van de pro-vitamine A en verteert makkelijk. Geen wonder dat de abrikoos het allereerste fruit is in babyvoeding. Gepocheerd of gemixt met toevoeging van honing: zo kunnen ook de allerkleinsten al proeven van de zon! De perzik heeft diverse verschijningsvormen, maar is altijd geurig en calorie-arm. De nectarine of bloedperzik is geen kruising tussen perzik en pruim, maar het resultaat van een oude genetische wijziging. Dankzij de gladde schil en de niet-vastgegroeide pit is de vrucht makkelijker te eten dan de perzik. De smaak van abrikoos manifesteert zich nog beter door koken. De pruim kent vele variëteiten, zoals de ronde en goudgele Reine-Claude, de overvloedige Président (de pruim uit het warme zuiden bij uitstek) en de dorstlessende Golden Japan. De pruim is door de aanwezigheid van koolhydraten een ideaal tussendoortje tijdens een langdurige sportactiviteit. Een paar sappige en lichtzure pruimen zijn op hun plaats naast een sterksmakende kaas en geven een fruitige toets aan kalfsgebraad, een kalfslapje of lever van gevogelte. Pruimen horen, zoals het meeste fruit, niet in de koelkast.

De zomereditie van spijs&drank is koel en heet tegelijk: koks verklappen hoe je zelf originele ijsjes kan maken maar je leert er ook alles over pikante pepers en hoe je oosterse kruiden gebruikt in westerse gerechten. Verder tips om rog voor iedereen te laten smaken, het verhaal van biologische waterkers en als toetje Belgische aardbeien uit Wépion. Telkens met leuke recepten erbij. Reizen doen we dit keer naar de Provence, op zoek naar lekkere adresjes, en helemaal naar Nieuw-Zeeland om wijn te proeven. Ons panel van kenners doet bovendien acht suggesties om frisse rosé te combineren met een heerlijk zomers gerecht. Het nieuwe nummer is vanaf 8 j*uni te koop in uw krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content