Culinair Culinair Wijnen van de Savoie: helder en zuiver zoals de berglucht waarin hun wijngaarden staan Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: wijnen uit de Savoie.
Culinair Culinair Biodynamie: ook traditionele wijnstreken als Bourgogne en Bordeaux gaan overstag Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: biodynamische wijnen.
Culinair Culinair Het jaar van de bubbel: champagne met en zonder oogstjaar Op een fles champagne wordt doorgaans geen oogstjaar vermeld. Waarom is dat eigenlijk? En waarom staat er op sommige champagnes dan wƩl een oogstjaar? Ontdek hoe een klein verschil op het etiket een groot verschil in het glas kan zijn.
Culinair Culinair Van Hongarije tot Armeniƫ: verras je gasten met een speciale feestwijn Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: speciale feestwijnen.
Culinair Culinair Pure wijn uit amforen: hoe de oude bewaartraditie opnieuw een trend wordt Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: wijn uit amforen.
Culinair Culinair Château Belgique: niet het ideale klimaat, toch een interessant wijnland Sinds 1997 is ons land door de Europese Unie erkend als wijnland, met heuse appellations zoals Frankrijk. Sindsdien gingen zowel de wijngaardoppervlakte en het aantal domeinen als de geproduceerde liters elk jaar omhoog. Hoe kan dat voor een land dat eigenlijk geen geschikt klimaat voor wijnbouw heeft?
Culinair Culinair Voor soepele, toegankelijke wijn moet je in het zuiden van Bourgogne zijn Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: het zuiden van Bourgogne.
Culinair Culinair Start van het wildseizoen: maak kennis met wijnen van grenache Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: wijnen van grenache.
Culinair Culinair Ruig Ć©n verfijnd: de nieuwe druif mencĆa verovert haar plaats in Spanje Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: de nieuwe Spaanse druif mencĆa.
Culinair Culinair Zuid-Franse Rousillon voorgeproefd: schenk deze karaktervolle wijn bij desserts en kaas Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: Rousillon.
Culinair Culinair 'Wines of altitude': waarom bergwijnen steeds meer in trek zijn Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: bergwijnen.
Culinair Culinair Van barolo-wijn tot barbaresco: de betaalbare nebbiolo-druif onder de loep Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: betaalbare nebbiolo.
Culinair Culinair Het zit in wijn, vleeswaren en salades, maar hoe gevaarlijk is sulfiet? Hoeveel sulfiet zit er in wijn en in voeding? Dat weten we niet. Ben je daar bezorgd over? Terecht. Want sulfiet is niet ongevaarlijk.
Culinair Culinair Van Siciliƫ tot Nieuw-Zeeland: zijn wijnen van eilanden beter? Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: wijnen van eilanden.
Culinair Culinair Wijnen van de Jura: hoog tijd om je voorraad in te slaan Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: wijnen van de Jura.
Culinair Culinair Smaakboeket: chef-koks gaan aan de slag met eetbare bloemen Ontluikende bloemen overal waar je kijkt. Sommige zijn eetbaar en steeds meer koks gebruiken ze om hun gerechten mee op te fleuren. Maar ook qua smaak kunnen ze een meerwaarde zijn.
Culinair Culinair Mag het wat minder zijn? Enkele tips voor laag- en niet-alcoholische wijn Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: laag- en niet-alcoholische aperitieven.
Culinair Culinair Staat van beleg: 10 adressen voor het perfect belegde broodje Het perfect belegde broodje - Een belegd broodje kan smaken tijdens de lunch, dus wie een goede broodjeszaak gevonden heeft, blijft die meestal jarenlang hondstrouw. Liever thuis een broodje samenstellen? Wij geven je een broodnodige handleiding Ʃn de beste adressen.
Culinair Culinair Kruidige wijn met een groenige schijn: maak kennis met grüner veltliner Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: grüner veltliner.
Culinair Culinair CrƩmant: hoe champagne verschilt van Franse schuimwijn Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: crƩmant.
Culinair Culinair Koshu: Japanse druivenwijn zoals je nooit eerder wijn proefde Japan staat bekend als het land van rijstwijn (sake). Maar er wordt ook wijn van een Japanse druif gemaakt: koshu. Heel anders dan de westerse wijn die wij kennen: transparant, bijna als zuiver water, met subtiele impressies van sake, lychee en yuzu. Wij proefden wat we nog nooit geproefd hadden.
Culinair Culinair Van riesling tot CrƩmant d'Alsace: wat wijnen uit de Elzas zo speciaal maakt Onze drankenexpert schenkt klare wijn.
Culinair Culinair How to tortilla: een snelcursus Mexicaanse keuken en vijf topadresjes ineen De Mexicaanse keuken zette hier al een tijd geleden voet aan wal, maar is momenteel echt aan een doorbraak bezig in ons land: geworteld in de nationale traditie van streetfood en dus handig voor takeaway.
Culinair Culinair Chenin blanc: een feestelijke druif uit de Loirestreek Culinair journalist Bruno Vanspauwen schenkt klare wijn. Deze week: Chenin blanc.
Culinair Culinair Voor elkaar gemaakt: de vijf gouden regels voor wine pairing Heb je een speciaal talent nodig om gerechten met wijnen te combineren? Zijn bepaalde combinaties ideaal en andere uit den boze? Over wine pairing wordt al eens gewichtig gedaan. Maar er is meer mogelijk dan je denkt.
Culinair Culinair Duitse sekt: een kwaliteitsvol alternatief voor Franse champagne Culinair journalist Bruno Vanspauwen schenkt klare wijn: deze week Duitse bübbels.
Culinair Culinair Fluwelen textuur en fruitig aroma: de tempranillo-wijn is de trots van Spanje Culinair journalist Bruno Vanspauwen schenkt klare wijn. Deze week: tempranillo.
Culinair Culinair Flesje wijn opendoen? Krijg de kunst van het schenken onder de knie Als je graag wijn drinkt, moet je hem op de juiste manier serveren. Want niet alleen de wijn zelf is belangrijk, ook het glas en de kurkentrekker. Zelfs de karaf.
Culinair Culinair Sommelier Isabelle Legeron trekt de wereld rond met haar raw wine Raw food kennen we intussen, maar wie heeft er al gehoord van raw wine? De term werd gelanceerd door Isabelle Legeron, een Franse sommelier die in Londen woont en werkt. Met haar raw wines trekt ze de wereld rond, samen met wijnbouwers die haar principes delen. Een kennismaking met 'that crazy French woman'.
Culinair Culinair Klare wijn: er is meer dan port in Portugal Eeuwenlang was Portugal alleen bekend om zijn port, een zoete wijn die met alcohol wordt versterkt. Maar dat is veranderd.
Culinair Culinair Een passende wijn voor een late zomerbarbecue? Ga voor deze 'krachtpatsers' Culinair journalist Bruno Vanspauwen schenkt klare wijn: deze week 'krachtpatsers'.
Restaurantreviews Restaurantreviews Lekker eten in Knokke en omstreken? Een overzicht Nu we weer op restaurant mogen, zijn we niet meer tegen te houden.
Culinair Culinair Vijf wijnsuggesties voor de perfecte picknick Met de juiste wijntips resulteert die zomerse barbecue in een heerlijk zomerfestijn.
Culinair Culinair La vie en rose: nieuwe rosƩ bubbels geproefd en goedgekeurd In de zomer drinken we graag rosƩ. Maar het kan ook feestelijker: rosƩ bubbels. En die hoeven niet altijd uit Frankrijk te komen.
Culinair Culinair Pet' nat: het natuurlijke zusje van champagne Na de natuurlijke wijnen komen er nu ook natuurlijke schuimwijnen op de markt. Stilaan duikt de pet' nat overal op als aperitief, ter vervanging van cava en champagne. Wij proefden de nieuwe hippe bubbels.
Culinair Culinair Zij kiest: zes sommeliĆØres over hun lievelingswijn Ze hebben een broertje dood aan de bekende namen in de wijnwereld en geven menige wijnkaart een natuurlijk tintje. Zes jonge sommeliĆØres over hun passie en hun lievelingswijnen.
Culinair Culinair Kaap de goede smaak: dit zijn de nieuwste wijnen uit Zuid-Afrika Vol, zoet en fruitig: zo denken we nog vaak over Zuid-Afrikaanse wijnen. Maar nieuwe wijnmakers maken vandaag heel andere wijnen, met finesse en nuance. Ontdek de nieuwe smaken uit het mooiste wijnland ter wereld.
Culinair Culinair Onbekend is onbemind: Italiƫ telt liefst 400 verschillende wijndruiven De meeste wijndruiven komen slechts in ƩƩn regio voor en zijn verder onbekend. Enkele daarvan stellen we deze week voor.
Culinair Culinair Waarom wijnmakers vaak ook olijfolie maken en omgekeerd Wat heeft olijfolie met wijn te maken? Meer dan je denkt. Ze komen uit dezelfde streken, want olijfbomen en wijnstokken hebben een warm klimaat nodig en gedijen goed in arme grond. Olijfolie proef je ook het best zoals wijn: uit een glas.
Culinair Culinair Beter vlees in de kuip: de terugkeer van ambachtelijke charcuterie Zero waste en duurzaam: niet meteen waar je bij charcuterie aan denkt. Toch was het in de pre-industriƫle tijd een manier om alles van het dier te gebruiken en langer te bewaren. Geen wonder dat ambachtelijke charcuterie aan een revival bezig is.
Culinair Culinair Slow wine: traag en geduldig gemaakt, zoals vroeger Eerst hadden we slowfood, nu is er ook slow wine.
Culinair Culinair Goedgekeurd: ook bij vis past een glas rode wijn Rode wijn bij vis? Nee, het is geen aprilvis, het kan perfect.
Culinair Culinair Een smakelijk idee: waar haalt de chef-kok zijn inspiratie? Het werk van de chef, dat krijgen we op ons bord. Wat we niet te zien krijgen, is hoe die gerechten gecreƫerd worden. Waar halen koks hun inspiratie? Hoe en wanneer verzinnen ze hun recepten? Een inkijk in het creatieve brein van topkoks.
Culinair Culinair Geproefd en goedgekeurd: wijn uit koelere gebieden Ook wijnen lijden onder de klimaatopwarming, waardoor wijnbouwers op zoek gaan naar koelere gebieden. Er is nu zelfs een Belgische invoerder die zich gespecialiseerd heeft in wijnen uit koelere klimaten.
Culinair Culinair IJslandse chef-kok Vilhjalmur Sigurdarson: een ster in Gent Opvallend nieuws in de Michelingids van dit jaar: restaurant Souvenir van chef Vilhjalmur Sigurdarson behaalde een ster. Twaalf jaar geleden verliet hij IJsland om als kok ervaring op te doen op het Europese vasteland. Wie is dit buitenbeentje aan de culinaire top van ons land?