Hippe pet’nat: de trend van natuurlijke schuimwijnen zet zich voort

Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: natuurlijke schuimwijnen.
Liever natuurlijk
Nu de trend van natuurwijnen doorzet, zien we ook steeds meer schuimwijnen die op een natuurlijke manier gemaakt worden. Concreet: schuimwijn van wijnstokken die niet chemisch behandeld werden in de wijngaard en zonder toevoeging van artificiƫle additieven in de wijnkelder.
Hippe petānat
Veel wijnliefhebbers zijn gewonnen voor de petānat (de afkorting van pĆ©tillant naturel), een mooi Ć©n goedkoper alternatief voor het glas champagne. Toch wordt deze nieuwe hippe schuimwijn gemaakt volgens een heel oude methode: de āmĆ©thode ancestraleā, die honderd jaar vĆ³Ć³r de champagnemethode ontstond. Daarbij wordt een witte wijn tijdens de gisting al gebotteld, waardoor hij zijn gisting verderzet in de gesloten fles. Omdat er tijdens de gisting koolzuurbelletjes gevormd worden, blijven ze gevangen in de fles, zodat het resultaat een sprankelende wijn is. Vaak ziet de petānat er wat troebel uit, omdat de gistresten (die smaak geven) niet verwijderd worden. Hij wordt ook niet aangezoet. Petānat is een Franse benaming, maar hij wordt ook in andere landen gemaakt.
Biodynamische bubbels
Door het succes van de petānat zouden we bijna vergeten dat er ook andere natuurlijke schuimwijnen bestaan, zoals biodynamische champagnes. Die worden volgens de āmĆ©thode champenoiseā gemaakt. Daarbij wordt eerst een witte wijn gemaakt, die pas na zijn volledig voltooide gisting gebotteld wordt. Aan die wijn wordt dan suiker en gist toegevoegd zodat er een tweede volledige gisting met koolzuurbelletjes ontstaat in de fles. De sprankeling is dan ook krachtiger dan bij een pĆ©tillant naturel, waar slechts Ć©Ć©n gisting plaatsvindt.
Alternatieven
Ook buiten de regio Champagne worden biodynamische schuimwijnen gemaakt volgens de champagnemethode. Maar omdat de termen āchampagneā en āmĆ©thode champenoiseā wettelijk beschermd zijn, vind je op de etiketten de benaming āmĆ©thode traditionnelleā of āmĆ©thode classiqueā. Ook de Spaanse cava wordt volgens de champagnemethode gemaakt. Maar omdat de grote cavahuizen onderling strijden om de laagste prijs, heeft een aantal topcavahuizen zoals Gramona zich verenigd onder het kwaliteitslabel Corpinnat.
Geproefd en goedgekeurd
Casa Coste Piane, Valdobbiadene Prosecco, Italiƫ, 14,90 euro, divino.be
Een bijzondere petānat: sprankelend Ć©n troebel omdat hij ongefilterd is en daardoor meer smaak heeft.
Johanna Markowitsch āPĆ©tillant Naturelā, Carnuntum, Oostenrijk, 23,70 euro, wijnhuisvandenbulcke.be
Van de dochter van een grote naam uit de Oostenrijkse wijnbouw: voortreffelijke rosĆ© petānat van pinot noir en sankt laurent.
Vina Stekar āEmmaā, SloveniĆ«, 29,25 euro, winesoutoftheboxxx.be
Extra brut zonder toegevoegd sulfiet, volgens de champagnemethode en met de druif rebula, ter ere van de stichter van dit domein.
Alessandra Divella āMetodo Classicoā, Lombardije, ItaliĆ«, 36 euro, decanto.be
Schuimwijn van een kleine wijngaard van 2 hectare: 100% chardonnay, 33 maanden gerijpt, het niveau van een topchampagne.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier