‘Wines of altitude’: waarom bergwijnen steeds meer in trek zijn

De wijngaarden in de Douro-vallei in Portugal, aangelegd in terrasvorm. © GETTY IMAGES

Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: bergwijnen.

Hoog niveau

Hooggelegen wijngaarden waren vroeger niet geliefd bij wijnbouwers, omdat het er koeler is en de druiven er moeilijk rijp worden. Ze lagen dan ook vaak in minder bekende gebieden zonder officiële erkenning. Maar sinds kort groeit de belangstelling voor zogenaamde ‘bergwijnen’. Steeds vaker zie je de termen ‘vins d’altitude’, ‘wines of altitude’ en zelfs ‘high-altitude wines’ op wijnetiketten verschijnen. De exacte hoogte boven de zeespiegel staat er soms zelfs bij vermeld. Dat heeft te maken met de klimaatopwarming. In lager gelegen wijngaarden wordt het nu vaak te warm, waardoor de hoger gelegen en koelere percelen aantrekkelijker worden. Vroeger hadden wijngaarden vooral behoefte aan warmte, vandaag snakken ze steeds vaker naar koelte. En dat fenomeen zal alleen maar toenemen.

Minder suiker

Koelte zorgt ervoor dat druiven minder suikers opbouwen, wat zich vertaalt in minder alcohol. Daarnaast zorgt koelte ervoor dat druiven minder snel rijpen. Overdag schijnt er immers veel zon in de bergen, maar ’s nachts koelt het er sterker af. Daardoor vertraagt de rijping en krijgen de druiven meer tijd om aromatische expressie en complexiteit te ontwikkelen, hun tannines te laten rijpen, en de suikers te compenseren met voldoende zuren. Bergwijnen zijn daarom vaak fijner, eleganter en evenwichtiger.

Water weg

In bergachtige gebieden vind je vaak wijngaarden op steile hellingen, wat voor een goede drainage van het regenwater zorgt. Daardoor blijven de wijnstokken nooit in het water staan, wat een positief effect heeft op de kwaliteit van de druiven.

Een bijkomend voordeel is dat deze wijnen, omdat ze vroeger minder geliefd waren, nog altijd minder bekend en dus goedkoper zijn. Maar dat zal niet blijven duren. Vroeger werden hoogte en koelte beschouwd als een nadeel, vandaag als een grote troef.

Wijn & co
© ALEXANDRE BIBAUT

Geproefd en goedgekeurd

Mustiguillo, Levante, Spanje, vanaf 12,54 euro, labuenavida.be

De onbekende lokale druif merseguera is een ontdekking: de volheid van de zon van Valencia, gecombineerd met de frisheid van een wijngaard op 900 meter hoogte.

Wijn & co
© ALEXANDRE BIBAUT

Adelante, Mendoza, Argentinië, 13,95 euro, wijnen-dekok.com

Deels eigendom van de Vlaamse wijnmakelaar Marc Buelinckx, bevindt deze wijngaard van malbecdruiven zich op 1000 meter boven de zeespiegel.

Wijn & co
© ALEXANDRE BIBAUT

Viñatigo, Listan Blanco/Negra, Tenerife, Spanje, vanaf 14,76 euro, labuenavida.be

Domein van een professor oenologie die zich toelegt op de autochtone druiven van het bergachtige Tenerife; zijn wijnen zijn gegeerd tot in New York en Hongkong.

Wijn & co
© ALEXANDRE BIBAUT

Mas Cal Demoura, Terrasses du Larzac, Languedoc, vanaf 15,50 euro, lesgrandsdoc.be

Deze hooggelegen terrassen behoren bij de beste terroirs van Languedoc, en maakten van dit domein een van de toppers van de regio; prachtige wijnen in wit, rood en rosé.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content