Culinair Culinair IJslandse chef-kok Vilhjalmur Sigurdarson: een ster in Gent Opvallend nieuws in de Michelingids van dit jaar: restaurant Souvenir van chef Vilhjalmur Sigurdarson behaalde een ster. Twaalf jaar geleden verliet hij IJsland om als kok ervaring op te doen op het Europese vasteland. Wie is dit buitenbeentje aan de culinaire top van ons land?
Culinair Culinair Russische wijn komt naar België: 'Al mijn wijnstokken heb ik eigenhandig geplant' Voor het eerst worden Russische wijnen ingevoerd in ons land. Maar waar komen ze vandaan? En wie maakt ze? Wij trokken door de wijngaarden van het zuiden van Rusland, grenzend aan de Zwarte Zee, het Kaukasusgebergte en de Krim.
Culinair Culinair Wijn en chocolade, een goed koppel Het combineren van wijn en chocolade is moeilijk. Maar als het lukt, is het resultaat zalig. Ideetje voor valentijn?
Culinair Culinair New Nordic Cuisine: foodreis naar Zweden Door de New Nordic Cuisine werd Stockholm een topbestemming voor foodies. Nu laten Malmö en Göteborg culinair van zich spreken, met chefs die de Scandinavische keuken verrijken met nieuwe ideeën en uitheemse invloeden. Wij kregen honger en trokken ernaartoe.
Culinair Culinair Wijn onder de veilinghamer: eenmaal, andermaal, schol! Sotheby's en Christie's zijn wereldbekend als veilinghuizen voor wijn. Maar ook in Vlaanderen is er een veilinghuis dat wijnen over de hele wereld verkoopt: Sylvie's.
Culinair Culinair Deze verleidelijke druivenrassen raakten (onterecht) in de vergetelheid Van druivenrassen waar vroeger niemand over sprak, worden nu wijnen gemaakt waar liefhebbers dol op zijn. Zijn we de chardonnay en de merlot moe? Of breidt de groeiende interesse voor nieuwe smaken zich simpelweg uit naar de wijnwereld?
Culinair Culinair Van zeevruchtenbistro tot barbecuetempel: de beste culinaire adresjes in en rond Knokke Een klassieke brasserie, Italiaanse keuken of sterrenrestaurant: fijnproevers en levensgenieters vinden in Knokke-Heist, Brugge of Cadzand en Sluis alles wat ze zoeken.
Culinair Culinair 'Onder wijnbouwers vind je geen klimaatontkenners' De wijnwereld is continu in beweging. Kenner Michel Chapoutier bespreekt drie belangrijke evoluties.
Culinair Culinair L'Autoroute du Vin: wijngaarden die om een tussenstop vragen Als je deze zomer naar het Franse zuiden trekt, vertraag dan even tussen Lyon en Avignon: langs de Autoroute du Soleil en de Rhône liggen wijngaarden en -domeinen die een tussenstop meer dan waard zijn.
Culinair Culinair Riesling: de koningin der wijndruiven Geen beter seizoen dan de lente om een glas riesling te drinken. In de Elzas en in Duitsland gedijt deze nobele druif wonderwel. Leve de koningin van de druiven.
Culinair Culinair Vulkanische wijnen: de zoektocht naar de ultieme smaakexplosie Wijnliefhebbers weten: de bodem heeft een invloed op de smaak en kwaliteit van wijn. Maar nergens is die invloed duidelijker dan bij wijnstokken op vulkanische ondergrond. Tijd voor een reis langs wijngaarden op vulkanen, op zoek naar de ultieme smaakexplosie.
Culinair Culinair Sterrenchef Maxime Collard bouwt een klein culinair imperium uit in de Ardennen Van onbekende souschef in Vlaanderen tot eigenaar van een klein culinair imperium in de Ardennen, onlangs bekroond met twee sterren: dit is het opmerkelijke verhaal van Maxime Collard, nog altijd maar 35. Wij trokken naar la Wallonie profonde.
Culinair Culinair Water en vuur: mooie wijnen met Siciliaanse finesse Sicilianen staan bekend om hun vurige karakter. Maar op hun eiland worden, onder invloed van de zee, verrassend fijne en evenwichtige wijnen gemaakt.
Culinair Culinair Bubbels na de brexit: drinken de Engelsen straks nog Franse champagne? De Engelsen maken hun eigen bubbels in Zuid-Engeland.
Culinair Culinair Fast casual: het succes van snel én goed eten We gaan steeds vaker uit eten, maar ook sneller en goedkoper.
Culinair Culinair Van kalfstong tot sabayon: de Belgisch-Franse keuken herleeft Goed nieuws voor de liefhebbers van klassiek: meer en meer kwaliteitskeukens trekken opnieuw de Belgisch-Franse kaart.
Reizen Reizen Kaap de Grote Droom: Vlamingen starten wijnavontuur in Zuid-Afrika In de zeventiende eeuw introduceerden Europese kolonisten de wijnbouw in Zuid-Afrika. Vandaag trekken er opnieuw Europeanen naar daar om er wijnbouwer te worden.
Culinair Culinair Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang? Welke dranken passen op uw feesttafel? Knack Weekend zocht het voor u uit.
Culinair Culinair Chef van de paté: sterrenkok Karen Torosyan over zijn succesgerecht Behalve in industriële versies kon je hem nauwelijks nog vinden. Tot een kok van Armeense afkomst de kunst van de handgemaakte pâté en croûte opnieuw in ons land lanceerde en er wereldkampioen mee werd.
Culinair Culinair Meneer de kasteelheer: het opmerkelijke succesverhaal van de Limburgse Justin Onclin Hij begon als verkoper bij een Vlaamse wijnimporteur. Vandaag is hij eigenaar van twee wijnkastelen. Justin Onclin pendelt al 40 jaar tussen Limburg en Bordeaux.
Reizen Reizen 24 uur luxe: achter de schermen van een een tophotel In La Butte aux Boix weten ze wat verwennen is: naast vorstelijke kamers en een wellnesscenter om u tegen te zeggen herbergt het hotel ook het tweesterrenrestaurant La Source. Hoe hard werken is het, om gasten die wel iets gewend zijn van 's ochtends tot 's avonds in de watten te leggen? Wij trokken naar Lanaken en volgden een dag lang de 56 medewerkers, van kamermeisje tot kok.
Culinair Culinair Goulash bij de wijn: ontdekkingsreis door wijnland Hongarije Hongarije heeft een ideaal klimaat voor wijnbouw en een even rijke wijncultuur als de wijnlanden in West-Europa. Toch zijn de wijnen bij ons nog grotendeels onbekend. We ontdekten ter plekke hoe dat komt én wat dan wel die Hongaarse toppers zijn.
Culinair Culinair Betaalbare bordeaux: kwalitatieve wijn hoeft niet duur te zijn Bordeaux duur? Als je goed zoekt, vind je in deze uitgestrekte wijnstreek zeker nog koopjes.
Culinair Culinair Beiroet in het eten: de Libanese keuken in België Het Midden-Oosten is geen toonbeeld van harmonie, maar op culinair vlak wisselt iedereen er ingrediënten, smaken en ideeën uit. Met de Libanese keuken als grote voorbeeld. En daar kunnen wij in ons land almaar vaker van meegenieten.
Culinair Culinair Anne-Sophie Pic, de enige vrouwelijke chef met 7 sterren: 'En dat terwijl ik er niet naar streef' Nu haar restaurant in Londen met een Michelinster werd bekroond, is ze de enige vrouwelijke chef ter wereld met zeven sterren. Maar Anne-Sophie Pic bereidt vooral de toekomst voor met nieuwe eetconcepten. 'Dat stimuleert mijn creativiteit.'
Culinair Culinair Château Chanel: waarom modemerken investeren in wijnkastelen De bekendste modehuizen ter wereld investeren nu ook in de bekendste wijndomeinen. Waarom doen ze dat? Wat heeft mode met wijn te maken? Wij gingen op zoek naar de wijnen die vandaag in de mode zijn.
Restaurantreviews Restaurantreviews Voer voor foodies: 14 sfeervolle plekken aan de kust voor lekkerbekken Dineren op veertig meter hoogte, nippen van unieke Japanse sakes, smullen van Hawaïaanse 'poké bowls' en wijn plus kunst proeven. Veertien plekken voor lekkerbekken in Knokke-Heist, Brugge & Cadzand.
Culinair Culinair Roken als guilty pleasure: de 'low & slow'-barbecuetechniek Bij ons wordt vlees op de barbecue meestal snel gegrild op hoge temperatuur. In het zuiden van de VS doet men net het omgekeerde: heel traag op lage temperatuur, tot het vlees letterlijk van de botten valt. Ook Vlaanderen ontdekt nu de geneugten van low & slow.
Culinair Culinair Ardèche als wijnstreek: meer dan een kleine vermelding waard Veel Vlamingen gaan er met vakantie, Piet Huysentruyt heeft er zijn restaurant, maar wie kent er de wijnen van de Ardèche? Tijd om langs de domeinen te rijden en de kurk van de fles te trekken.
Restaurantreviews Restaurantreviews Van de tafel naar de kruk: zelfs toprestaurants maken plaats aan de toog Aan de toog zitten (of hangen), dat deed je vroeger alleen in cafés. Vandaag voorzien zelfs toprestaurants een plaats voor toogfanaten.
Culinair Culinair Waarom liefhebbers van Hermitagewijn maar beter geduldig zijn Het hele wijngebied is maar zo groot als één domein in Bordeaux. Maar kenners weten dat de wijnen van de Hermitage wereldtop zijn. Geen wonder dat er wachtlijsten voor bestaan.
Culinair Culinair Vegetarisch wordt gastronomisch: topchefs doen het met groenten Lange tijd speelden vis en vlees de hoofdrol in de gastronomie. Maar dat verandert. Vegetarisch eten breekt door in de toprestaurants. Wij zochten zes Vlaamse koks op voor wie groenten meer zijn dan garnituur.
Culinair Culinair Drinken als een Zwitser: bergwijnen van topdomeinen Nog nooit een Zwitserse wijn geproefd? Logisch, je vindt ze nauwelijks. 99% van de productie wordt door de Zwitsers zelf opgedronken. Wij trokken naar de Alpen, op zoek naar de drank die ze liever voor zichzelf houden.
Culinair Culinair Sprankelende feesten: deze uitzonderlijke flessen trekken elk feest op gang Van een gepersonaliseerde magnum tot een biocava van meesterkoks: deze bubbels geven jouw feest gegarandeerd dat sprankeltje meer.
Culinair Culinair De champagne van Spanje: cavahuis Gramona doet niet mee aan prijzenoorlog Belgen zijn de grootste cavadrinkers ter wereld. Maar in Spanje zelf groeit de onvrede omdat de grote producenten de markt bestoken met almaar lagere prijzen. Knack Weekend bezocht een historisch cavahuis dat zich weinig aantrekt van die heisa. Het verkoopt zijn cava al vijf generaties lang tegen de prijzen van Franse champagne.
Culinair Culinair Grand cru inconnu: op ontdekking door de wijngaarden van Bugey Wie heeft al gehoord van de wijnen van Bugey? In ons land vind je ze amper en zelfs in Frankrijk wordt over deze Franse wijnstreek nauwelijks gesproken. Wijnboeren zoeken naar manieren om kopers te lokken. "Het volstaat niet om goede wijn te maken, wij moeten er ook voor zorgen dat mensen het weten."
Culinair Culinair Harald Wohlfahrt, sterrenchef in het Duitse Zwarte Woud: 'Toch eet ik nog graag bratwurst' Vergeet de eeuwige schnitzel, Duitsland is gastronomisch een topbestemming geworden. Eén man heeft in die evolutie een hoofdrol gespeeld: Harald Wohlfahrt. Wij ontmoetten hem in zijn driesterrenrestaurant Schwarzwaldstube, in het hart van het Zwarte Woud.
Culinair Culinair Druiven plukken op de steilste hellingen van de Duitse Moezelvallei Voor een goede riesling moet je iets overhebben. De Duitse Moezelvallei is niet alleen een van de mooiste wijngebieden ter wereld, de wijnstokken staan er ook op de steilste hellingen. Wij overwonnen onze hoogtevrees en gingen de plukkers achterna.
Culinair Culinair Gouden grond: het wijngeheim van Chambolle-Musigny in Bourgondië In dit kleine oude dorp in Bourgondië doet niets vermoeden dat hier uitzonderlijke wijnen gemaakt worden: fijn, elegant en zacht als satijn. Waarom net hier? Wij gingen op zoek naar het geheim van Chambolle-Musigny in de Côte d'Or.
Culinair Culinair Muscadet: meer dan mosselwijn Zie jij muscadet ook als dat zurige, licht parelende wijntje dat vooral in het mosselseizoen geschonken wordt? Muscadet is meer dan dat.
Culinair Culinair Belgische wijnen en bubbels: hebben ze toekomst? Wijnen van bij ons zijn aan een opmars bezig. Knack Weekend maakte een kleine selectie.