Appelcider: heerlijk als aperitief en zalig verfrissend na de maaltijd

© getty images

Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: cider, wijn van appels.

Trend

Met de trend van laag-alcoholische dranken komt cider weer in de belangstelling. Nochtans leek deze appelwijn op sterven na dood. Nu zie je cider op hippe wijnkaarten, nemen sommeliers cider op in hun foodpairing en wordt het als aperitief geschonken in plaats van schuimwijn.

Minder alcohol

Elk vruchtensap dat suiker bevat, kan vergist worden tot wijn (waarbij de suiker zich omzet in alcohol). Maar appels bevatten beduidend minder suiker dan druiven zodat het alcoholgehalte lager ligt (tussen drie en acht procent).

Lichte sprankeling

Cider wordt vaak al gebotteld tijdens de gisting, die dan doorgaat in de fles. Daardoor zit het vrijkomende koolzuur gevangen en krijgt de appelwijn een lichte sprankeling. Afhankelijk van de hoeveelheid onvergiste restsuiker die de cidermaker achterlaat in de fles, kan cider zoet, halfzoet of droog zijn.

Natuurlijke wijnbouw

Van oudsher is cider afkomstig uit Normandië en Bretagne. Helaas komt heel wat cider daar ook van industriële producenten die eerder op kwantiteit dan op kwaliteit mikken. De beste ciders komen van artisanale domeinen die de filosofie van de natuurlijke wijnbouw toepassen, met biologische teelt van de appels en het vermijden van additieven, waardoor cider helemaal in het rijtje van de natuurlijke wijnen past.

Appels zijn er overal, ook in streken die te koud zijn voor wijnbouw. Vandaar dat goede cider ook in Spaans Baskenland, Groot-Brittannië, Scandinavië en de Baltische staten wordt gemaakt. En… in België en Nederland.

Pousse-café

Cider smaakt meer naar appels dan wijn naar druiven smaakt. Maar een goede cider is complexer dan dat, met aroma’s van andere vruchten, bloemen, hooi, honing en oosterse kruiden. Daarnaast is cider een heerlijk aperitief en een uitstekende begeleider van kaas en niet te zoete nagerechten. Ook zalig verfrissend na de maaltijd ter vervanging van de pousse-café.

Bewaren

Cider is minder geschikt om te rijpen dan wijn. Maar sommige ciders van tien jaar oud zijn verrassend levendig en ontwikkelen – zoals wijn – tertiaire aroma’s van humus en paddenstoelen.

Twee specialisten

Steeds meer wijninvoerders voeren vandaag cider in. Twee invoerders specialiseerden zich erin: Cideris en El Cider. Beide hebben een mooi assortiment van artisanale, natuurlijke ciders waaruit wij onze selectie maakten.

© Alexander Bibaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content