Het Franse zuidwesten brengt boeiende, karaktervolle wijnen voort aan een zachtere prijs

© Getty

Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: Het Franse zuidwesten.

Lokale druiven

Het Franse zuidwesten is een schatkamer van lokale druivenrassen, zowel in wit als in rood, verspreid over de vele subregio’s die elk hun eigenheid koesteren.

Zo is de tannat een van de meest rustieke en tanninerijke druiven die er bestaan (tannines zijn de bitterstoffen in de pitten en schillen van de druiven).

Fer servadou is eveneens een trots van het zuidwesten. Vaak wordt de druif gemixt met andere lokale druiven, maar steeds meer wijnbouwers maken nu wijnen van honderd procent fer servadou.

De malbec is een van de druiven die historisch tot de mix van de bordeauxwijnen behoren, maar in Bordeaux gaandeweg uit de gratie is gevallen. In Cahors blijft men echter nog altijd wijnen van alleen malbec maken.

Petit en gros manseng zijn lokale druiven waarmee droge en zoete witte wijnen worden gemaakt. Er bestaat ook een blauwe variant voor rode wijn, de manseng noir, die bijna uitgestorven was maar nu heropleeft.

Opvallend is dat deze druiven vaak meerdere benamingen hebben, afhankelijk van het dorp of de streek waar ze staan aangeplant. Lokale tradities zijn hardnekkig in het Franse zuidwesten.

Wildseizoen

Ook gastronomisch heeft het Franse zuidwesten veel te bieden (de Brusselse chef David Martin van het tweesterrenrestaurant La Paix is er afkomstig van).

Wijn van tannat wordt er traditioneel geschonken bij eend, cassoulet en andere landelijke gerechten. Maar ook bij wildgerechten passen de wijnen van het Franse zuidwesten bijzonder goed.

Buur van Bordeaux

Bordeaux is allicht de bekendste wijnstreek van Frankrijk. Ten zuiden daarvan – tussen Bordeaux en de Pyreneeën – ligt een van de minst bekende: Le Sud-Ouest, het zuidwesten. Een streek in de schaduw van grote buur Bordeaux, maar met boeiende en karaktervolle wijnen tegen een lagere prijs dan in Bordeaux. Lange tijd verhinderden de kasteelheren van Bordeaux om vanuit de haven van Bordeaux wijnen uit het zuidwesten te verschepen zolang hun eigen wijnen niet verkocht waren.

Geproefd en goedgekeurd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content