Shakshuka van zoete aardappel met srirachaboter en ingelegde uien

© OTTOLENGHI

Deze versie van Yotam Ottolenghi is behoorlijk ver verwijderd van de klassieke shaksuka, zeker. Maar we hebben ontdekt dat zoete aardappels precies het juiste vochtgehalte en gewicht hebben om als basis voor deze eieren te dienen. Serveer dit opwindende gerecht als een weekendbrunch; zo ziet het er ook uit.

Voor 4 personen
  • 1 kg zoete aardappels, met de schil, schoongeborsteld
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen (100 g)
  • 2 el citroensap
  • 3 el olijfolie
  • 150 g rijpe cheddar, grofgeraspt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl. komijnzaad, grof gekneusd in een vijzel met een stamper
  • 8 middelgrote eieren
  • 25 g boter
  • 3/4 el srirachasaus
  • 2 tl verse koriander blaadjes, met wat steeltjes eraan zout en zwarte peper
Bereiding
  1. Verhit de oven tot 200 °C. Prik de zoete aardappels rondom in met een vork (8-10 keer) en leg ze op een middelgrote, met bakpapier beklede bakplaat. Pof ze 45-50 minuten in de oven, tot ze gaar en zacht zijn. Zet ze opzij om af te laten koelen en schakel de oventemperatuur naar 180 °C.
  2. Meng intussen in een kleine schaal de ui met 1 eetlepel citroensap en een snuf zout en zet opzij om ze te marineren.
  3. Trek de schillen van de gare aardappels af en scheur ze in stukjes van grofweg 4 cm. Doe het aardappelvruchtvlees in een grote schaal en zet opzij. Leg de schillen weer op de bakplaat en schep er 1 eetlepel olie, 1/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper door. Bak de aardappelschillen 8 minuten in de oven tot ze mooi van kleur zijn en krokant worden. Zet ze opzij om af te koelen en ze nog krokanter te laten worden.
  4. Prak met een vork het aardappelvruchtvlees glad, voeg de cheddar, knoflook, komijn, nog 1 eetlepel olie, de overgebleven eetlepel citroensap, 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper toe en meng alles goed.
  5. Giet de overgebleven eetlepel olie in een grote koekenpan waarvoor u een passend deksel hebt, en beweeg de pan zodat de olie over de bodem uitloopt. Schep het aardappelpureemengsel in de pan en strijk het met een eetlepel gelijkmatig uit. Zet de pan op halfhoog tot hoog vuur en laat de puree circa 7 minuten bakken tot de onderkant begint te kleuren. Zet het vuur nu halfhoog en druk met de bolle kant van een lepel acht holletjes in de aardappelpuree, breek in elk ervan een ei. Bestrooi alles licht met zout en peper, zet het deksel op de pan en bak de shaksuka 4-5 minuten. Beweeg de pan nu licht tot de eiwitten gestold en de dooiers nog vloeibaar zijn.
  6. Doe terwijl de eieren bakken de boter met de sriracha in een kleine pan en zet hem op halfhoog vuur tot de boter is gesmolten, blijf voortdurend roeren tot het een emulsie is. Haal de pan van het vuur voor de boter gaat borrelen – het is niet de bedoeling dat hij schift.
  7. Schep de srirachaboter over de eieren en strooi een flinke handvol knapperige aardappelschillen, de helft van de gemarineerde uien en alle korianderblaadjes over de shaksuka à la Ottolenghi. Serveer hem meteen, met de overgebleven aardappelschillen en gemarineerde uien erbij

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content