Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 knoflooktenen
  • 1 rode ui, gehalveerd
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 1 el verse gember
  • 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 groentebouillonblokje
  • 150 g shiitakes
  • 1 1/2 l water
  • 360 g (ramen)noedels
  • 1 el olie
  • 2 lente-ui, fijngesneden
  • 2 el donkere misopasta
  • 4 paksoibladeren: groene deel in reepjes, witte deel in blokjes
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl sesamolie
  • 1 tl zwarte sesamzaadjes, geroosterd, ter garnering

Bereiding

  1. Maak eerst de bouillon. Snijd 1 van de tenen knoflook door het midden, pellen is niet nodig. Doe samen met de ui in een diepe pan. Voeg de peperkorrels, gember, eekhoorntjesbrood, bouillonblokje, 3 van de shiitakes en het water toe aan de pan. Breng zachtjes tegen de kook aan. Laat met halfgesloten deksel 15 minuten trekken.
  2. Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water.
  3. Snijd de tweede knoflookteen fijn. Verhit de olie in een ruime wok en fruit de knoflook, samen met de lente-ui. Voeg de misopasta toe, bak even mee. Doe nu de paksoi en de rest van de shiitakes in de wok en roerbak 2 tot 3 minuten.
  4. Zeef de bouillon. Je hebt nu ongeveer 1,2 liter over.
  5. Schenk voorzichtig in de wok. Schraap goed langs de bodem. Proef, breng op smaak met sojasaus en sesamolie. Verdeel de noedels over 4 diepe borden en schenk de bouillon erover. Garneer met de sesamzaadjes.

Uit: Vegan East, Milou van der Will (Good Cook, 25,95 euro)

Voor 4 personen