De betere burger: 35 recepten voor Wereldburgerdag

© Getty
Katrien Huysentruyt Journalist

Wereldburgerdag is geen internationale hulde aan de democratie of solidariteit, wel het moment waarop de hamburger een piëdestal krijgt. Vis, vlees, veggie of vegan: 35 recepten voor de betere burger in een broodje.

Op 28 mei viert de wereld de hamburger. Wie de founding father is van het ultieme fastfood blijft mistig. Het woord is een afkorting van ‘Hamburger steak’. De schijf belandde in de negentiende eeuw in New York, samen met de Duitse migranten die vanuit de Hamburgse haven de oversteek waagden. Een van de verhalen plaatst de oorsprong in de staat New York zelf, in het stadje Hamburg. Nadat de broers Menches er zonder worst kwamen te zitten op hun kermisstandje, stopten ze een schijf rundergehakt tussen de broodjes.

Controverse

Wat er ook van aan is: tegen de jaren 1920 was het concept alvast erg populair. In 1925 switchten de McDonalds van barbecue naar hamburgers, de start van de bekende fastfoodketen. In 1948 volgt Burger King. Door de grote vraag was het woord ‘hamburger’ intussen nog meer vereenvoudigd tot ‘burger’. De ketens gaan al snel internationaal, en niet zonder weerstand. Vanaf de jaren 80 protesteren Franse boeren fel tegen de komst van McDonald’s-filialen, als waren het de Europese milieunormen. Eind jaren negentig is dat veelal in het kielzog van boer José Bové en zijn strijd tegen de mal-bouffe. Tot op vandaag blijft de fastfoodketen een symbolisch mikpunt bij boerenprotesten. De hippere tenten en dito burgers dateren op hun beurt van de nillies – in Knack Weekend signaleerden we ze in 2011 als flink ingeburgerd. Ook de vegetarische en vegan versies zijn sindsdien in opmars.

Stapel op de burger: 35 recepten

Barbecueweer of niet: ga zelf aan het grillen en stapelen met deze 35 recepten voor de beste burger – het is maar een keer per jaar Wereldhamburgerdag.

Hamburgers met vlees of vis

10 burgers zonder vlees

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content