Burgers bouwen: 3 exemplaren om je tanden in te zetten

Gastronomische hamburgers doen het goed. Getuige de vele bloeiende gespecialiseerde adressen, doorgaans gewapend met een gevarieerd en hip aanbod. Wie hem liever thuis bereidt, kan deze recepten uitproberen.

De betere hamburger tref je tegenwoordig in de meeste uiteenlopende gedaantes en onder de meest inventieve noemers. Dat was heel lang anders, toen hij sober en basic werd voorgeschoteld als een eenvoudig broodje met een eenvoudige schijfje gebakken vlees, bedekt met plakken tomaat (liefst niet te veel), uiringen (liefst nog helemaal ‘rond’), een blad sla en – in het beste geval – enkele schijven augurk. En kreeg het schijfje vlees een schel kaas, dan veranderde de hamburger in een cheese-burger. Waar is de tijd?

Tegenwoordig spreken we over ‘burgers’, en zijn ze duivels, exotisch, funky, met vis, zeevruchten, wild of gewoon vegetarisch op basis van granen, peulvruchten, noten, tofoe of groenten (of een combinatie ervan)… hoe dan ook: er is geen ingrediënt zo gek te bedenken of het is al tussen het broodje verwerkt.

In onderstaande recepten doen we het met limousinrundvlees, angusrundsvlees (subtieler van smaak) en het succulente Spaanse ibericovarkensvlees.

ANGUS RUNDBURGER

stilton en saus met whisky

Burgers bouwen: 3 exemplaren om je tanden in te zetten
© /

4 angus beef burgers

120 g stilton in 4 schijfjes gesneden

4 sneden cheddar

4 burgerbroodjes

100 g verse druiven

4 uien

4 blaadjes salade

Olie voor het bakken

3 el whisky

3 el ketchup

2 el sojasaus

2 el gezouten boter

Vloeibare honing

1 tl mosterd op oude wijze

1 tl Worcestershire saus

Peper en zout

Bereidingswijze:

Snij de druiven in 2, zet ze opzij. Schil de uien en snij er uienringen van. Stoof ze in een beetje boter op een zacht vuurtje en laat ze gedurende 25 min. fruiten tot wanneer ze goed gekleurd en zacht zijn.

Maak de saus klaar: meng de whisky, de ketchup, de sojasaus, de honing, de mosterd, de Worcestershire saus en peper goed.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kruid de burger met peper en zout. Bak ze naar smaak met een beetje vetstof in een pan op een stevig vuur. Leg 1 snede stilton en 1 snede cheddar op het vlees, laat 1 min. verder bakken op een zacht vuurtje om de kaas te laten smelten.

Steek de burgerbroodjes in de oven volgens de instructies op de verpakking. Garneer de broodjes met saus en uienkonfijt. Voeg op het vlees met de gesmolten kaas, de druiven en een blaadje salade toe. Eindig met het brood erbovenop en dien meteen op. Bak je hamburger rosé of licht saignant, zo blijft deze lekker sappig.

Tip: Bak je hamburger rosé of licht saignant, zo blijft deze lekker sappig.

IBERICO VARKENSBURGER

manchego en saus met piquillos

Burgers bouwen: 3 exemplaren om je tanden in te zetten
© /

4 Ibérico-hamburgers

4 burgerbroodjes

1 tomaat coeur de boeuf

+ 1/2 heel rijpe tomaat

4 blaadjes salade

4 uien

1 knoflookteentje

4 sneden manchego

gesneden uit blok

4 burgerbroodjes extra

6 piquillo-pepertjes

in blik

2 gezouten ansjovisfilets

10 cl natuuryoghurt

30 g gezouten boter

1el honing

1/2 tl Espelette-pepertje

Zout en peper

Bereidingswijze:

Snij de tomaat in sneetjes. Schil de ui en snij er uiringen van.

Mix de ansjovisfilets en de piquillo-pepertjes, voeg yoghurt en honing toe, kruid naar smaak met zout en espelette-pepertjes.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kruid de burger met peper en zout. Bak ze 3-4 min. langs elke kant in een beetje vetstof om ze goed te doorbakken. Leg 1 snede manchego op elke burger en laat 1 min. verder bakken op een zacht vuurtje om de kaas te laten smelten.

Steek de burgerbroodjes in de oven volgens de instructies op de verpakking. Wrijf vervolgens met een halve tomaat en het knoflookteentje over de broodjes heen. Overgiet met saus. Voeg vervolgens het vlees met manchego, een tomatenschijfje, een blaadje salade en een uiring op het broodje toe. Eindig met het brood bovenop en dien meteen op.

LIMOUSIN RUNDBURGER

met spek en saus met cantal

Burgers bouwen: 3 exemplaren om je tanden in te zetten
© /

4 rundburgers Limousin

150g Cantal

100 geraspte

parmesaan

4 sneden spek

4 burgerbroodjes

2 uien

4 blaadjes salade

Olie voor het bakken

100 ml geconcentreerde melk

100 ml melk

1 el maïszetmeel

2 el esdoornsiroop

Peper en zout

Bereidingswijze:

Schil de uien en snij ze in sneden. Stoof ze in een beetje boter op een zacht vuurtje en laat ze gedurende 25 min. fruiten tot wanneer ze goed gekleurd en zacht zijn.

Laat het spek bruinen in de pan zonder vetstof. Voeg de esdoornsiroop toe en laat enkele ogenblikken karamelliseren zonder te laten aanbranden.

Bereid de kaassaus: doe de geraspte Cantal, parmesaan en de zetmeelmaïs in een pannetje, zet het op een zacht vuurtje en meng. Voeg de gecondenseerde melk en de melk toe en meng met een kloppertje. Peper goed en voeg zout toe indien nodig.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kruid de burger met peper en zout. Bak ze naar smaak met een beetje vetstof in een pan op een stevig vuurtje.

Steek de burgerbroodjes in de oven volgens de instructies op de verpakking. Garneer met uienkonfijt. Voeg het vlees, de kaassaus en een blaadje salade toe. Eindig met het brood en dien meteen op.

Tip: Bak je hamburger rosé of licht saignant, zo blijft deze lekker sappig.

Alle burgers zijn eenvoudig te bereiden, telkens voor vier personen, en houden je maximaal 20 minuten in de keuken. Behalve de Iberico varkensburger, tel er 25 minuten bij alvorens je je gasten kan bedienen. Delhaize heeft de drie vleessoorten voor burgers sinds dit najaar nieuw in zijn assortiment. Smakelijk.

(DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content